Ταινίες

Ελεγχος στους Δρόμους

Proverka na dorogakh

Αλεκσέι Γκερμάν

6 στα 10

Η αντιπολεμική, αντι-ηρωϊκή ταινία του Ρώσου εικονοκλάστη Αλεξέι Γκέρμαν σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Ελεγχος στους Δρόμους
Που παίζεται; Διάλεξε αίθουσα και ώρα προβολών σε όλη την Ελλάδα Που παίζεται;
Ελεγχος στους Δρόμους

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας αιχμάλωτος Γερμανός στρατιώτης ισχυρίζεται πως στην πραγματικότητα είναι Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη από τους ναζί και αναγκάστηκε να πολεμήσει στο πλευρό τους. Για να αποδείξει πως λέει την αλήθεια, θα πρέπει να συστρατευθεί με τους αντάρτες και να τους βοηθήσει να αντεπιτεθούν.

Γυρισμενη το 1971 αλλά απαγορευμένη στη Ρωσία όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν η περεστρόικα επέτρεψε σε καταπιεσμένες φωνές να ακουστούν, το φιλμ του Αλεξέι Γκερμάν είναι ένα αντιπολεμικό και αντιηρωικό μη-έπος, κάτι που άλλωστε επέφερε και τα προβλήματά του με την λογοκρισία.

Βασισμένο σε ένα διήγημα του πατέρα του, Γιούρι Γκερμάν, το φιλμ περιγράφει την αντίσταση των Ρώσων στην Γερμανική εισβολή στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όχι σαν μια ηρωική εποποιία αλλά ως έναν σκληρό αγώνα για επιβίωση από συνηθισμένους ανθρώπους που αναγκάζονται να λειτουργήσουν κάτω από ασυνήθιστες απάνθρωπες συνθήκες.

Η ματιά του απέναντι στον πόλεμο, τους στρατιώτες και τα κίνητρά τους, την ηθική και την λογική των πράξεών τους, δεν είναι η μονόπλευρη προπαγανδιστική άποψη που το επίσημο κράτος θα ήθελε να δει από μια τέτοια ταινία, αλλά ένας γεμάτη αμφισημία και δεύτερες σκέψεις αναστοχασμός, πάνω στην Ιστορία και τον ρόλο των απλών ανθρώπων στο διάβα της.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.