Ταινίες

Οι Μάγοι της Μπάλας

Ολιβιέ Νταάν

2 στα 10

Ποδοσφαιρική κωμωδία, που όχι απλά δεν σκοράρει, αλλά δεν απομακρύνεται καν από την σέντρα της κοινοτοπίας και των κλισέ.

Οι Μάγοι της Μπάλας
Που παίζεται; Διάλεξε αίθουσα και ώρα προβολών σε όλη την Ελλάδα Που παίζεται;
Οι Μάγοι της Μπάλας

Ενας παλιός θρύλος του Γαλλικού ποδοσφαίρου που έχει πια ξεπέσει και καταλήξει αλκοολικός, κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα να βλέπει την κόρη του. Οταν μια δικαστική απόφαση τον υποχρεώνει να βρει μια μόνιμη δουλειά, δέχεται να αναλάβει την προπόνηση μιας μικρής ομάδας σε ένα νησάκι της Βρετάνης. Η καλή πορεία της ομάδας είναι συνυφασμένη με την επιβίωση της τοπικής κονσερβοποιίας σαρδέλας, η οποία ανήκει στον πρόεδρο της ομάδας και δίνει δουλεία σε όλο το νησί. Προκειμένου να κατορθώσει το αδύνατο, θα στραφεί σε πρώην συμπάικτες του, ο καθένας από τους οποίους έχει τους δικούς του λόγους που δεν θέλει να παίξει μπάλα και με απειλές, παρακάλια και ψέμματα θα τους φέρει στο νησί για να διεκδικήσουν ξανά μαζί ένα απατηλό, ή ίσως όχι και τόσο άπιαστο όνειρο.

Στην Γαλλία βγήκε στις αίθουσες λίγο μετά την λήξη της προηγούμενη διοργάνωσης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αλλά «Οι Μάγοι της Μπάλας», φτάνουν στις Ελληνικές αίθουσες στις... καθυστερήσεις. Αυτό όμως είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο δεν έχει ευτυχήσει να βρει μέχρι σήμερα μια αξιόλογη ταινία και μάλλον θα πρέπει δυστυχώς να συνεχίσει να περιμένει, αφού αυτή η κωμωδία, είναι πολλά πράγματα εκτός από αστεία, ή πετυχημένη.

Μπορεί να έχει ένα «κοινωνικό» μήνυμα ως αφορμή και μια «ανθρώπινη ιστορία» ως αφετηρία, αλλά το φιλμ του Ολιβιέ Νταάν είναι τόσο απλοϊκό και γεμάτο κλισέ που δεν μπορείς δυστυχώς να το πάρεις στα σοβαρά.

Γιατί αν το κάνεις θα πρέπει να δεχτείς για παράδειγμα, ότι κάθε ποδοσφαιριστής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κινούμενο στερεότυπο, από τα εξωφρενικά μαλλιά του μέχρι την κάθε λεπτομέρεια της συμπεριφοράς του, ή να δεχτείς σαν δεδομένο κάθε κοινότυπο σχόλιο για την ζωή στην επαρχία και τους κατοίκους της.

Πιθανά, αν σε ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις από το σινεμά να βρεις ένα μίνιμουμ ενδιαφέροντος στο φιλμ. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν μπορεί παρά να νιώσεις απογοητευμένος από αυτή την τόσο άνευρη κωμωδία που κατορθώνει να συγκεντρώνει μερικούς από τους καλύτερους γάλους κωμικούς στη σέντρα της και να μην τους δίνει ούτε μία ευκαιρία «σκοράρουν».

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.