O Νορμ είναι μια πολική αρκούδα. Μπορεί να μην ξέρει να κυνηγά, έχει όμως ένα σπάνιο χάρισμα: όπως και ο παππούς του, που κάποτε βασίλευε στην Αρκτική, μπορεί να μιλήσει στους ανθρώπους. Oταν η Βέρα, μια θαρραλέα διευθύντρια μάρκετινγκ μιας μεσιτικής εταιρίας ταξιδεύει στην Αρκτική, για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού σποτ προώθησης πολυτελών σπιτιών για την εταιρία του ανήθικου αφεντικού της, τον δισεκατομμυριούχο εργολάβο κ. Γκριν, ο Νορμ καταλαβαίνει πως πρέπει να κάνει κάτι για να σώσει τον τόπο του. Με την παρότρυνση του γλάρου μέντορα του, του Σωκράτη, ο Νορμ θα αφήσει την οικογένεια του και θα ταξιδέψει ως λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο με προορισμό την Νέα Υόρκη, παρέα με τρία μικρούλικα, σκανταλιάρικα — και σχεδόν άτρωτα — τρωκτικά, ως τους πιστούς του σύμμαχους. Στο Μανχάταν, όπου οι βαριεστημένοι Νεοϋορκέζοι τον περνούν για ηθοποιό, ντυμένο με μια στολή πολικής αρκούδας, ο Νορμ γίνεται αμέσως διάσημος, συμμετέχοντας σε χορευτικό flash-mob στην Time Square, και ως καλεσμένος σε τηλεοπτικά talk-shows. Αλλά είναι η Ολυμπία, η πανέξυπνη κόρη της Βέρα που θα τον βοηθήσει να σκαρώσει ένα σχέδιο για να υπονομεύσει τα σχέδια του κ. Γκριν να πατήσει πόδι στην Αρκτική.

Φτιαγμένος με τη συνταγή της επιτυχίας, ο «Πολικός Αρκούδος και οι Ανίκητοι» περιλαμβάνει και ένα «διαφορετικό» ζώο που μοιάζει να μην ανήκει πουθενά και μια επικίνδυνη αποστολή που φυσικά θα φέρει εις πέρας το outsider και λέμινγκς φτιαγμένα ως Minions και λίγο από «Ice Age» μαζί με «Happy Feet», χιπ χοπ μουσική και δε συμμαζεύεται – όλα σε μια συσκευασία που αναρωτιόμαστε αν θα ενδιέφερε ακόμη και τον καθόλου απαιτητικό προσχολικής ηλικίας θεατή, στον οποίο προφανώς απευθύνεται.

Από το δύσκαμπτο σχέδιο που μοιάζει να βρίσκεται χρόνια πίσω από τη ραγδαία εξέλιξη του computer animation, την υποτυπώδη πλοκή και τα προφανή μηνύματα, ακόμη και αυτή η στο χαρτί έξυπνη μετακόμιση του Νορμ στη Νέα Υόρκη εξαντλείται σε γκαγκς και αστεία – γκάφες που δεν είναι χαριτωμένες και δεν είναι σίγουρα αστείες (ούτε καν λόγος για κάτι... bear), αν αυτό ήταν εξαρχής το νόημα.

Μιλώντας για νόημα, ο «Πολικός Αρκούδος» δεν διακινδυνεύει το ελάχιστο, δεν επενδύει στην αισθητική, δεν ενδιαφέρεται σχεδόν να κάνει τον Νορμ συμπαθή με τον τρόπο που ένας αντι-ήρωας αξίζει ειδικά στο σύγχρονο σύμπαν του animation και πατώντας πάνω σε κλισέ κάνει γλίστρες που σε μια άλλη εποχή θα τον οδηγούσαν straight to DVD.

Ισως εκεί o πάγος να άντεχε την ηχηρή (για να μην την πει κανείς θορυβώδη και θεωρηθεί «μεγάλος») πτώση του Νορμ στην αδυσώπητη αρένα των όχι άδικα παρεξηγημένων παιδικών φιλμ.

H ταινια προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.