Eνα καραβάνι συνοδεύει έναν ετοιμοθάνατο Σεΐχη, διασχίζοντας την οροσειρά του Aτλαντα στο Μαρόκο. Η τελευταία του επιθυμία είναι να ταφεί με τους αγαπημένους του. Αλλά ο θάνατος δεν περιμένει. Οι άνθρωποι του καραβανιού, που φοβούνται το πέρασμα ανάμεσα στα βουνά, αρνούνται να συνοδεύσουν τον νεκρό. Ο Aχμεντ και ο Σαΐντ, δύο κλέφτες που ταξιδεύουν με το καραβάνι, προσποιούνται πως ξέρουν το δρόμο και υπόσχονται να εκπληρώσουν την επιθυμία του αποθανόντα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ένας άνδρας με το όνομα Σακίμπ είναι ο επίλεκτος που θα ταξιδέψει στα βουνά με μια αποστολή: να βοηθήσει αυτό το αυτοσχέδιο καραβάνι.

Λίγη ώρα μέσα στο σύμπαν της δεύτερης ταινίας του Ολιβερ Λαξ που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής στο 69ο Φεστιβάλ Καννών και νιώθεις ήδη να έχεις παραδοθεί άνευ όρων σε μια μυστικιστική εμπειρία που ξεκινά από τα απόκοσμα τοπία της οροσειράς του Ατλαντα στο Μαρόκο και φτάνει μέχρι τον πυρήνα μιας προσευχής που διαρκεί όσο μια ενηλικίωση.

Στα όρια μιας μυθοπλασίας που θα μπορούσε να είναι τεκμηρίωση (όχι τυχαία η πρώτη ταινία του Λαξ «You All Are Captains» ήταν ένα docudrama) και σαν συνέχεια μια σειράς ταινιών που επένδυσαν πάνω στην εμπειρία ενός ταξιδιού αυτογνωσίας – εθνογραφικού τόσο στο στιλ και τη μέθοδο κινηματογράφησης όσο και στην ουσία, το «Mimosas» σε προσκαλεί να πορευτείς μαζί του, αλλά δεν σου δίνει όλα τα κλειδιά από την αρχή.

Χωρισμένο σε ευδιάκριτα μέρη που προσομοιάζουν στον τρόπο με τον οποιό δομείται μια προσευχή σούφι, το φιλμ του Λαξ ξεκινάει με την επιθυμία ενός Σεΐχη να πεθάνει στην πατρίδα του και ολοκληρώνεται σαν μια πορεία μέχρι το σημείο όπου ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το μυστήριο της ύπαρξής του. Ενδιάμεσα είναι σαφές ότι παρασύρεται από τα απόκοσμα τοπία που θα ταίριαζαν ταυτόχρονα σε ένα γουέστερν του Τζον Φορντ και σε μια σύγχρονη εκδοχή ενός τριπαρισμένου expanded cinema, όπου expanded είναι ο ambient τρόπος με τον οποίο το «Mimosas» λειτουργεί περισσότερο σαν κάτι που «ζεις» παρά σαν μια συμβατική αφηγηματική ταινία.

Θα βρεθείτε συχνά απέναντι σε επαναλήψεις ή άσκοπες σιωπές, θα βρεθείτε και αντιμέτωποι με μια weird τροπή ενός αυθεντικά επιτηδευμένου υβρίδιου που πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του απ’ όσο αντέχει η εκπληκτική κατασκευή του, όπως επίσης θα δοκιμαστείτε και απέναντι σε μια αντίληψη για την πίστη που ξεπερνά τα δυτικά δεδομένα και ανοίγεται σε ένα σύμπαν που θα άξιζε να εξερευνήσεις αν βρισκόσουν ποτέ τόσο καθαρά αντιμέτωπος με τη φύση και τον εαυτό σου.

Και θέατρο του παραλόγου που αγγίζει την «Οδύσσεια» και υπαρξιακό road movie που διαπερνά την όποια έννοια του σινεμά – εμπειρία, μερικές φορές φτιαγμένο μόνο γι’ αυτό και κάποιες άλλες και ίσως για κάτι περισσότερο, το «Mimosas» είναι σε κάθε περίπτωση μια ταινία για το ταξίδι. Και όλα όσα ο καθένας θα αψηφήσει προκειμένου να φτάσει σε μια Γη της Επαγγελίας που γνωρίζουμε ήδη από την αρχή, όπως αλάθητα δίδαξε η ιστορία αυτού του κόσμου, πως υπάρχει μόνο στους μύθους.

Το «Mimosas» θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο για όλο τον Νοέμβριο στις 12.00 τα μεσάνυχτα, αποκλειστικά στον Κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28, εντός της στοάς Κοραή).