Ο Πόλεμος του Ανθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Ελληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων, Λούι Τίκα, στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια). Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σελίδα της αμερικάνικης ιστορίας που όρισε την πορεία και την μορφή του εργατικού κινήματος στην χώρα -κι όχι μόνο-, καταγράφει το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού. Μια σελίδα της αμερικάνικης ιστορίας που έχει ακόμη μεγαλύτερο (ελληνικό) ενδιαφέρον, αφού μεγάλο μέρος των ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Λάντλοου του Κολοράντο ήταν Ελληνες μετανάστες κι ένας από τους επικεφαλής της αγωνιστικής δράσης εκεί ήταν επίσης Ελληνας Λούις Τίκας.

Μπορεί τα γεγονότα του Λάντλοου να μην είναι πλέον άγνωστα -έχουν καταγραφεί ήδη και κινηματογραφικά, από προηγούμενα ντοκιμαντέρ- όμως η δουλειά της ομάδας πίσω από το φιλμ είναι αξιοπρόσεκτη και δομημένη, προσφέροντας όχι μόνο μια αφήγηση των όσων συνέβησαν μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, αλλά κι έναν πολιτικό σχολιασμό της ιστορίας, πλευρές της οποίας μοιάζουν να απηχούν χρήσιμες σκέψεις που δεν αφορούν μόνο στις μέρες που διαδραματίστηκε.

Είναι σαφές πως η τεκμηρίωση και η καταγραφή, η αναψηλάφηση μιας σπουδαίας στιγμής είναι εδώ το ζητούμενο, μια πιο κινηματογραφική ματιά στην σύνθεση του υλικού εν τούτοις, θα βοηθούσε την ταινία να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό και συναισθηματικό αντίκτυπο.