Ο Κόναν, ο οποίος γεννιέται, ως Βάρβαρος, στη μέση της μάχης, ενώ η μητέρα του πέφτει νεκρή, βλέπει αργότερα τον πατέρα του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του από τον Κάλαρ Ζιμ και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Στην πορεία γνωρίζει και μια αγνή δεσποινίδα κι αποφασίζει να τη σώσει κι αυτή, αφού την έχει καταστήσει όχι και τόσο αγνή. Ολα τα στοιχεία τοποθετούνται στη θέση τους σ’ αυτήν την ταινία που μοιάζει η πρώτη από αρκετές που θ’ ακολουθήσουν, αν ο «Κόναν ο Βάρβαρος» του Μάρκους Νίσπελ και του Τζέισον Μομόα πάει καλά εισπρακτικά.

Η νέα βερσιόν του Κόναν θέλει να μείνει πιο κοντά στα πρωτότυπα βιβλία του Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ, που δημιούργησε τον ήρωα, και πράγματι κρατάει τον pulp χαρακτήρα τους, καθώς και τα στοιχεία του μεταφυσικού με τα οποία ήταν συνδεδεμένος ο συγγραφέας, παρότι τελικά το φιλμ, αν και κατά τους δημιουργούς του σκόπευε στην εικόνα του κομίστα Φρανκ Φραζέτα, καταλήγει να έχει την αισθητική των μυθολογικών αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών, σαν τη «Ζίνα».

Η ταινία είναι γεμάτη σαματά και πετυχαίνει τον προορισμό της, ως θεαματική σκοτεινή βίαιη περιπέτεια για ελάχιστη εγκεφαλική δράση: ξύλο και μπουνίδια πέφτουν συνέχεια, οι σκηνές σπλάτερ είναι λίγες αλλά δυνατές, ημίγυμνες κοπέλες τρέχουν από ‘δω κι από ‘κει τσιρίζοντας, οι πολύ πολύ κακοί μιλούν κυρίως σα να ρέβονται, η μικρή αλλά χαρακτηριστική συμμετοχή του Ρον Πέρλμαν προσθέτει πόντους cultdom και τα νοήματα είναι απλά και βροντοφωνάζονται: σπαθί μαγικό, αρσενικό, θηλυκό.

Το στοιχείο της μαγείας, που διατρέχει ολόκληρη την ταινία, είναι το πιο ατμοσφαιρικό και καλοστημένο και η Ρόουζ ΜακΓκόουαν, ως Μαρίκ, κόρη του Κάλαρ Ζιμ, έχει σαφώς τις πιο εντυπωσιακές, φετιχιστικές εμφανίσεις. Παρότι τελευταία έχουμε πάθει overdose ειδικών ψηφιακών εφέ, οι τρομακτικοί πολεμιστές από άμμο οπωσδήποτε κερδίζουν μια θέση στη λίστα με τους πιο καλοφτιαγμένους ανύπαρκτους ήρωες.

Ο Τζέισον Μομόα, που αναλαμβάνει το ρόλο του Κόναν εις τον αιώνα τον άπαντα ενδεχομένως (όπως διαβάζουμε έχει ήδη γράψει ο ίδιος το σενάριο του δεύτερου σίκουελ), έχει όλα τα φόντα να ικανοποιήσει τα πλήθη: είναι τεράστιος, έχει ανέβει σε δημοτικότητα μετά το ρόλο του ως Καλ Ντρόγκο στο «Game of Thrones», έχει διαβολικό χαμόγελο και κοφτερά μάτια, δείχνει ένα γλαφυρό full back και οι μύες του δείχνουν τρισδιάστατοι, ακόμα και όταν η ταινία δεν είναι!

Εν ολίγοις, ο νέος «Κόναν ο Βάρβαρος» θ’ αποτελέσει μάλλον απογοήτευση για τους φανατικούς θαυμαστές του ήρωα, αλλά ένοχη απόλαυση για το ευρύ κοινό του καλοκαιρινού εμπορικού σινεμά. Οχι μόνο για αγόρια, λέμε!

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία