Στη Σαγκάη του 1934, ο επιθεωρητής Σαν κάνει αισθητή την μικροσκοπική παρουσία του, ένας ντετέκτιβ που έχει μάθει να κυνηγάει μόνος του, να λύνει τα μυστήρια που απασχολούν τον υπόκοσμο με ακαριαίες κινήσεις, σίγουρος για τις ικανότητές του, ακόμη κι όταν όλοι γύρω του πιστεύουν πως το ταλέντο του βασίζεται αποκλειστικά στην τύχη. Η εμμονή του με τον Red Locust θα τον οδηγήσει εκτός του αστυνομικού σώματος και επιβάτη σε ένα υδροπλάνο, όπου ένα μυστηριώδες έγκλημα θα επιστρατεύσει τις απαράμιλλες ιδιότητές του...

Με χωνεμένη - τουλάχιστον - την κινηματογραφική κληρονομιά του φιλμ νουάρ και με εμφανείς κώδικες που δεν εξαντλούνται στην Μαύρη Χήρα, femme fatale από τις λίγες στην ιστορία του σινεμά, το ισπανικό animation παίρνει ρίσκα όταν συνηγορεί στο να ορίσει πρωταγωνιστές του αράχνες που εκτοξεύουν ελαστικούς ιστούς και μπαίνοντας βαθιά στον κόσμο των εντόμων, ανακατεύεται με κατσαρίδες, μυρμήγκια, τερμίτες και σκουληκοειδή που σε ρετρό εκδοχή μοιάζουν να ταιριάζουν απόλυτα με την '20s αισθητική και το μοντέλο μιας αστυνομικής εξτραβαγκάντσας που θα ζήλευε μέχρι και η Αγκαθα Κρίστι.

Κρατήστε τον ενθουσιασμό σας, γιατί οι διαρκείς επαναλήψεις ενός έξυπνου μοτίβου λειτουργούν εις βάρος μιας ιστορίας που ανακυκλώνεται πριν φτάσει στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της που είναι το γνωστό της κορύφωσης με τον Ηρακλή Πουαρό (εδώ είναι ο Επιθεωρητής Σαν) να μαρτυρά στον κάθε ύποπτο αν είναι τελικά ο δολοφόνος ή όχι. Με σαφείς αναφορές στο «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές» και με χιουμοριστικά επίπεδα που βρίσκουν στόχο κάθε φορά που μια off λογική αγνοεί τα target group και δεν ξέρει τελικά αν αφορά σε παιδιά, εφήβους ή ενήλικες (και αυτό το λέμε για καλό), το ισπανικό αυτό νουάρ δοκιμάζει αντοχές και ανοχές πάνω σε ένα ευφάνταστο (σατιρικό) σχέδιο.

Η διάθεση ανατροπής που κάθε φορά που πάει να αναλωθεί σε ένα μεταμοντέρνο animation χτυπάει πάνω σε μια απροσδιόριστη συμβατική διάθεση που μοιράζει ρυθμό στη δράση και το μυστήριο, πριν αποδειχθεί και υπερβολικά παιδικό και ακατάλληλο για ανηλίκους μαζί, ένα υβρίδιο με βάσεις για μελλοντικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνονται και από το ανοιχτό (έτοιμο για σίκουελ) φινάλε του.

Ενδιάμεσα, είναι μόνο λίγες οι στιγμές που πραγματικά προσφέρουν αυτό που υπόσχονται. Μια απενοχοποιημένη νουάρ περιπέτεια εποχής με ελαττωματικές αράχνες, κορίτσια με φιλοδοξίες, μαύρες χήρες αθώες μέχρι αποδείξεως του εναντίου και κατσαρίδες θύματα ενός ταξικού πολέμου που δεν τελειώνει ούτε σε μια παιδική μεταγλωττισμένη εκδοχή για όλη την οικογένεια.