Η «Βασίλισσα της Κυψέλης» διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό του Κοσόβου που, στη διάρκεια του πολέμου, υπέστη μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στη χώρα από τους Σέρβους. Δέκα χρόνια μετά, η Φάρι είναι μία μόνο από τις δεκάδες γυναίκες που περιμένουν ματαίως νέα για τους αγνοούμενους συζύγους τους, ζώντας μια ζωή καθηλωμένη στη θλίψη, την αβεβαιότητα και το παρελθόν.

Ομως η Φάρι τολμά να κοιτάζει μπροστά, παρότι όλα κι όλοι θέλουν να την κρατήσουν πίσω, παγιδευμένη στο ρόλο της θλιμμένης, πιστής Πηνελόπης. Εκείνη θα είναι η πρώτη που θα μάθει οδήγηση στα δωρεάν μαθήματα που προσφέρει μια οργάνωση και θα ξεκινήσει σχεδόν μόνη της να παρασκευάζει άιβαρ, μια σάλτσα από κόκκινες πιπεριές για να την πουλά στο τοπικό σουπερμάρκετ. Η πορεία της προς τα εμπρός δεν θα είναι χωρίς εμπόδια, αφού η θέση μιας γυναίκας σαν αυτή, οφείλει να είναι εκείνη που οι άγραφοι κανόνες της πατριαρχικής της κοινωνίας ορίζουν, όμως η δύναμη και η αποφασιστικότητά της θα κατορθώσουν να υπερνικήσουν τα εμπόδια.

Η ιστορία της Φάρι είναι μια ιστορία ελπίδας σε μια χώρα που για χρόνια υπέφερε πολύ από τα φαντάσματα ενός σκληρού πολέμου και το γεγονός ότι είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και μια αληθινή γυναίκα την κάνει ακόμη πιο αποτελεσματική. Η «Βασίλισσα της Κυψέλης» φιλοδοξεί να πει αυτή την ιστορία που έχει λόγο να ακουστεί, με τον πιο εύληπτο τρόπο και το κατορθώνει ποντάροντας σε μια κλασική, δοκιμασμένη κινηματογραφική και αφηγηματική φόρμα.

Η ταινία της Μπλέρτα Μπασόλι την καταγράφει συγκρατημένα (και ελαφρώς προβλέψιμα), αλλά κατορθώνοντας να διατυπώσει μέσα από το δικό της παράδειγμα κάτι μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον, τον τρόπο που μια ολόκληρη κοινωνία διαχειρίζεται ένα τραύμα, ή το πώς οι μέθοδοι της πατριαρχίας δεν αλλάζουν παρά μόνο με προσπάθεια, αντίσταση κι επιμονή.