Η τελευταία προσπάθεια του Σκρατ να θάψει το βελανίδι του, καταλήγει στο κέντρο της Γης, προκαλώντας σεισμική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθος, λες και η Μητέρα Φύση αποφάσισε να ανακαινίσει ολόκληρο τον πλανήτη. Η κίνηση των ηπείρων ωθεί τον Μάνι, τον Σιντ και τον Ντιέγκο στη θάλασσα, χωρίζοντάς τους από την υπόλοιπη παρέα. Ο Μάνι υπόσχεται στην Έλι ότι θα γυρίσει πίσω, αλλά δεν γνωρίζει πώς θα το καταφέρει. Χρησιμοποιώντας το παγόβουνό τους ως προχειροφτιαγμένο καράβι, το τρίο ξεκινά μια επική θαλάσσια περιπέτεια, που θα τους οδηγήσει σε ηρωικές πράξεις, πέρα από κάθε προηγούμενο. Στο μεγάλο αυτό ταξίδι της επιστροφής, έρχονται αντιμέτωποι με εξωτικά θαλάσσια πλάσματα, πειρατές και ανακαλύπτουν έναν νέο κόσμο. Οσο για τον Σκρατ, αυτή τη φορά, κυνηγάει το βελανίδι του σε μέρη που κανένας προϊστορικός σκίουρος δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Μάλλον κάτι πάει στραβά όταν η μικρού μήκους που προηγείται, κι ένας χαρακτήρας εντελώς δευτερεύων στην βασική ιστορία της ταινίας που βλέπεις, αποτελούν τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στο φιλμ.

Και για να ξεκινήσουμε από την αρχή, το μικρού μήκους των Simpsons «The Longest Day Care» είναι ίσως το καλύτερο πράγμα στην καινούρια «Εποχή των Παγετώνων», ακόμη κι αν δεν έχει σχέση με την ταινία αυτή καθ΄ εαυτή.

Το αμέσως καλύτερο, είναι φυσικά ο Σκρατ, ο προϊστορικός παθιασμένος με τα βελανίδια σκίουρος, που για μια ακόμη φορά, χωρίς να αποτελεί κομμάτι της βασικής πλοκής, προσφέρει τις πιο αστείες στιγμές στην ταινία.

Κατά τα άλλα, το φιλμ δείχνει σαφώς την κούραση του franchise. Η νεωτερικότητα της ιδέας και η γοητεία των χαρακτήρων έχουν εξαντληθεί προ πολλού και το μόνο που μένει, είναι απλά να τους παρακολουθούμε σε μια μάλλον αδιάφορη περιπέτεια, που χωρίζει την οικογένεια του Μάνι (λόγω των γεωλογικών πλακών που μετακινούνται), μας γνωρίζει τη γιαγιά του Σιντ και ανοίγεται στη θάλασσα για να μεταμορφωθεί σε μια προϊστορική πειρατική περιπέτεια.

Μόνο που τα αστεία (όταν ο Σκρατ δεν είναι παρών) είναι ελάχιστα, οι χαρακτήρες μοιάζουν βγαλμένοι από sitcom (ο Μάνι ανησυχεί για τις παρέες της κόρης του) και τα ηθικά διδάγματα απευθύνονται σε παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας. Οπως άλλωστε και η ίδια η ταινία, που θα αφήσει τους ενήλικους θεατές μάλλον αδιάφορους, αφού όλα είναι απλά κι εύκολα, με ελάχιστα «κλεισίματα του ματιού» για να αποζημιωθούν όσοι είναι πάνω από δέκα ετών..

Είναι σαφές ότι η σειρά του «Ice Age» αποτελεί μια χρυσή αγελάδα (ή ίσως Μαμούθ...) για την Fox οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε πολλές ακόμη συνέχειες καθώς αντίθετα από τους αληθινούς προγονούς τους αυτά τα προϊστορικά πλάσματα, πιθανότατα θα αργήσουν πολύ να εξαφανιστούν από τις οθόνες μας...