Γυναίκες Ετοιμες για Ολα

Made in Dagenham

Νάιτζελ Κόουλ

ΚΡΙΤΙΚΗ 24 MAR 2011

Γυναικείος συνδικαλισμός και ερμηνείες με σφραγίδα βρετανικής ποιότητας, σε ντεκόρ από swinging sixties.

Η Σάλι Χόκινς και οι Γυναίκες Ετοιμες για Ολα

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία περιγράφει τη διαμαρτυρία, το 1968, των εργατριών στο εργοστάσιο της Ford, ενάντια στις εργασιακές διακρίσεις με βάση το φύλο. Την εποχή που η Ford στη Μεγάλη Βρετανία απασχολούσε το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στη χώρα, ανάμεσα στους χιλιάδες εργαζόμενους, δούλευαν 187 γυναίκες, οι οποίες αμοίβονταν με χαμηλότερους μισθούς! Με επικεφαλής τη Ρίτα Ο’ Γκρέιντι, οι γυναίκες εργάτριες κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας ίσες αμοιβές με τους άντρες συναδέλφους τους. Η δράση τους άλλαξε τους θεσμούς για την ισότητα στην εργασία για πάντα.

Μια γλυκύτατη ταινία για ένα, ίσως, ελαφρώς παρωχημένο θέμα, τον εργατικό και δη γυναικείο ακτιβισμό. Επειδή στο «Γυναίκες Ετοιμες για Όλα» σκηνοθέτης δεν είναι ο Κεν Λόουτς και πρωταγωνίστρια δεν είναι η Σάλι Φιλντ, η ταινία διατηρεί μια αξιολάτρευτη ζεστασιά κι ένα χιούμορ καθηλωτικό.

Η έμφαση στην αναπαράσταση της εποχής είναι έντονη, αλλά επειδή η εποχή είναι τα τέλη του ’60 στην Αγγλία, το styling και η όλη αίσθηση πνευματικής και σεξουαλικής απελευθέρωσης προσδίδουν στο σοβαρό περιεχόμενο μια ευπρόσδεκτη ελαφρότητα.

Η Σάλι Χόκινς αποδεικνύει ξανά ότι είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, την οποία δεν έχουμε την ευκαιρία ν’ απολαμβάνουμε αρκετά συχνά, λες και αποφεύγει συνειδητά να διευρύνει την καριέρα της. Οι δεύτεροι ρόλοι αποτελούν μια βιτρίνα ερμηνειών από τη βρετανική σχολή. Κι αν το σενάριο είναι μάλλον κοινότυπο ως σύλληψη, ο ακαταμάχητος συνδυασμός σοσιαλιστικών πεποιθήσεων και μίνι φούστας, η εναλλαγή συγκίνησης και κυνισμού, δίνουν στην ταινία ξεχωριστό χαρακτήρα.

Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.