Κωνσταντινούπολη, στο κοντινό μέλλον. Η Πόλη βυθίζεται, με απροειδοποίητα κι ανεξήγητα μπλακ άουτ, συνεχώς στο σκοτάδι. Εχει από καιρό βυθιστεί στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει το ιστορικό κέντρο να έχει ρημάξει, τους οικονομικούς επενδυτές να αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί περιουσίες που ερημώθηκαν και καταρρέουν και να χτίζουν στη θέση τους πολυτελείς κατοικίες. Την «νέα Πόλη». Μέχρι να γκρεμιστούν τα ερειπωμένα σπίτια, γίνονται στέγη για τους χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες, αν αυτοί έχουν να πληρώσουν το πανάκριβο αντίτιμο στους ντόπιους νταβατζήδες. Οι νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δολώματα του περιθωρίου και της αδιέξοδης διαφθοράς. Οι γυναίκες απελπισμένες, προσπαθούν να φροντίσουν τις οικογένειές τους και, πολύ συχνά, τους πολιτικούς κρατούμενους συντρόφους τους. Οι γκέι κρύβονται σε underground υπόγεια. Τα μοντέρνα κορίτσια που επαναστατούν χορεύοντας στους δρόμους βρίσκουν απέναντί τους την παλιά γενιά που τις επιπλήττει και τις απορρίπτει και το αστυνομοκρατούμενο καθεστώς που τις κυνηγά. Πώς συνέβη όλο αυτό; Πώς κατάντησε μια Πόλη πεδίο μάχης; Πόλη-φάντασμα;

Η Αζρα Ντενίζ Οκιάι, γεννημένη στην Τουρκία και με σπουδές στο Παρίσι, κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο και, μέσα από αυτό, μία σαφέστατη, καυστική παραβολή για την Τουρκία του Ερντογάν - μία χώρα που βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό σκοτάδι.

Ακολουθώντας μία ομάδα χαρακτήρων για 24 ώρες μέσα στην Πόλη, παίζοντας μπρος πίσω με το χρόνο, αντιπαραθέτοντας το παλιό με το «νέο», τη Δύση με την βαθιά Ανατολή, τη γυναίκα με τον μουσουλμάνο άντρα, το φως με το πραγματικό (ή συμβολικό) σκοτάδι, η σκηνοθέτης μάς εγκλωβίζει κι εμάς σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον που οι ελευθερίες, οι προοπτικές και οι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή έχουν εκπνεύσει.

Δυναμική κινηματογράφιση με την κάμερα να κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ελεγειακή ατμόσφαιρα των συμβολισμών, αλλά και κάποια προβλέψιμα και σχηματικά κλισέ στις περιγραφές των διαφορετικών ομάδων κατοίκων που υποχωρούν σε ευκολίες.

Παρόλα αυτά όμως, η ηλεκτρισμένη ματιά της Οκιάι λειτουργεί ως κώδωνας κινδύνου και βρίσκει το στόχο της. Οταν η Κωνσταντινούπολη, η γέφυρα με τη Δύση, παραδοθεί στο σκότος και κατοικείται από φαντάσματα ενός ένδοξου παρελθόντος, τότε θα είναι πολύ αργά.

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας για την ταινία εδώ.