Θα έπρεπε κανείς να το συνειδητοποιεί ήδη από τον τίτλο: η Dreamland, του '30 ή του 2020, υπάρχει μόνο στα όνειρα.

Αυτή είναι η ιστορία του Γιουτζίν Εβανς, όπως την αφηγείται, χρόνια αργότερα, η μικρότερη ετεροθαλής αδελφή του - γιατί ο Τζιν δεν θέλει, ή δεν μπορεί. Ενα 17χρονο αγόρι, νιώθοντας ολοζώντανο το κενό που άφησε ο πατέρας του όταν τους εγκατέλειψε, μεγαλώνει στο Τέξας, με τις καφέ απέραντες βίστες του Τέρενς Μάλικ. Στην υπόλοιπη Αμερική είναι η εποχή της ποτοαπαγόρευσης - εδώ είναι η εποχή της ξηρασίας, της ανέχειας, της βιβλικής αμμοθύελλας. Ο Τζιν ξέρει ότι η ζωή κρύβει μεγάλες περιπέτειες - γιατί τις διαβάζει φανατικά στα ηρωικά κόμικς του. Αλλά δεν τις έχει ούτε λίγο γευτεί, ως τη μέρα που στην πόλη του φτάνει η Αλισον.

Dreamland 424

Το μισό ενός θρυλικού ζευγαριού ληστών, μια άλλη Μπόνι ενός Κλάιντ που σκοτώθηκε μια ανάσα πριν, η Αλισον, επικηρυγμένη, αναζητά βοήθεια κι ένα πέρασμα ως το Μεξικό. Θα τα βρει στο αμούστακο πρόσωπο του Τζιν και θα εκμεταλλευτεί όσο μπορεί, πάντα με μια αίσθηση αυθεντικότητας, τον πρωτόγνωρο έρωτα που κατακλύζει τον «μικρό».

Ο Μάιλς Τζόρις-Πεϊραφίτ χτίζει ένα θρίλερ σαν ταινία ενηλικίωσης. Η αγωνία εξαϋλώνεται από την αρχή, η εξέλιξη της ιστορίας είναι τόσο προβλέψιμη. Η αίσθηση της εφηβείας, όμως, είναι εκείνη που κρατά την ενέργεια της ταινίας ψηλά. Σ' ένα κλασικό αμερικανικό σινεμασκόπ, παρεμβάλλει μικρά τετράγωνα κάδρα, τα όνειρα, τις μνήμες, τις επιθυμίες. Σ' ένα κλασικό γύρισμα της τύχης, το αγόρι που ονειρεύεται κλέφτες κι αστυνόμους θα πέσει στην παγίδα της φαντασίας του. Κι η ιστορία έχει αυτόν ως επίκεντρο, μέσα από την ανάμνηση της αδελφής του. Εχει, άρα, όλο το ρομαντισμό, τον ιδεαλισμό, την αίσθηση του κατεπείγοντος του συνεπαρμένου αγοριού.

Dreamland 424

Η Μάργκο Ρόμπι ως Αλισον είναι η επιτομή της μοιραίας αλήτισσας, της ντόμπρας εγκληματία, μιας γυναίκας πέρα από τα όρια, απίστευτης ενσάρκωσης της αγορίστικης φαντασίωσης. Απέναντί της, ο Φιν Κόουλ του «Peaky Blinders» έχει όλη την ευαισθησία και το ευάλωτο του παιδιού που αναζητά μια καλύτερη ζωή - χωρίς να ξέρει πού θα τον οδηγήσει αυτή η αναζήτηση. Εστω κι αν το φιλμ παραμένει πιο ενδιαφέρον στο πρώτο κομμάτι του, της καταγραφής της μικρής κοινότητας στο πουθενά, που αναζητά τους δικούς της «βαρβάρους» στο πρόσωπο της Αλισον, παρά στο δεύτερο, όταν η έμφαση πέφτει στη δράση κι η δράση στο κλισέ.

Μπορεί η εποχή και ο θρύλος να παραπέμπουν στο όπους του Αρθουρ Πεν, όμως το «Dreamland» δεν είναι καθόλου τόσο σύνθετο, τόσο πολιτικό, τόσο ρηξικέλευθο όσο το «Μπόνι και Κλάιντ». Είναι, με τον δικό της τρόπο, τον προσιτό και απρόσμενα τρυφερό, μια ταινία παραβολή για το αδιέξοδο της κρίσης - του '30 και του 2020 - και για τα μονοπάτια όπου μπορεί να σε οδηγήσει η ζωή χωρίς ελπίδα. Κι ως μπόνους, η Μάργκο Ρόμπι είναι διαβολεμένα μαγνητική.


H ταινία «Επικηρυγμένος Ερωτας» θα είναι διαθέσιμη από την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, μέσω της υπηρεσίας Movies Club της Cosmote TV, με τιμή ενοικίασης από 4,90 ευρώ, και οι συνδρομητές θα μπορούν να την παρακολουθήσουν εντός 48 ωρών από την ενοικίαση.