Ενώ όλες οι προετοιμασίες του Aγιου Βασίλη για τα Χριστούγεννα δουλεύουν ρολόι, λίγες μέρες πριν την παραμονή, τα πάντα καταρρέουν. Τα 92.000 ξωτικά του ξαφνικά αρρωσταίνουν, το ένα μετά το άλλο και σταματά η παραγωγή των παιχνιδιών! Το πλήγμα είναι μεγάλο. Ποιος θα φτιάξει τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά του κόσμου; Με τα Χριστούγεννα να κινδυνεύουν, ο Aγιος Βασίλης δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να επισκεφτεί τη Γη μαζί με τους ταράνδους του, ώστε να βρει 92.000 βιταμίνες για να γιατρευτούν τα ξωτικά του. Τα πράγματα, όμως, εκεί δεν είναι τόσο εύκολα όσο περίμενε και σύντομα συνειδητοποιεί πως θα χρειαστεί βοήθεια για να φέρει εις πέρας το καθήκον του, να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου!

Οι γαλλικές κωμωδίες, εκτός από τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις στις ελληνικές αίθουσες, φέτος αποφασίζουν να εισβάλλουν και την περίοδο των Χριστούγεννων, με τον σκηνοθέτη/σεναριογράφο/πρωταγωνιστή Αλέν Σαμπά (γνωστός εδώ στην Ελλάδα για το «Αστερίξ & Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα») να κάνει μια ταινία γεμάτη από γιορτινό πνεύμα και μαγεία, αλλά ταυτόχρονα να την κρατά γερά στο έδαφος με αρκετές δόσεις ειρωνείας και πιο ενήλικου χιούμορ.

Για μια στιγμή ο Σαμπά φαίνεται πως κάνει ταινία για παιδιά, με μαγικούς ταράνδους να πετάνε, ένα μαγικό εργαστήριο που φέρνει περισσότερο σε αυτό του «Γουίλι Γουόνκα και το Εργαστήριο Σοκολάτας», και αμέσως μετά το γυρίζει στο ενήλικο χιούμορ, το οποίο όμως δεν είναι ούτε αρκετά κυνικό, όπως στο «Ξωτικό των Χριστουγέννων», ούτε τόσο τολμηρό όσο, ας πούμε, του «Ο Αϊ Βασίλης Είναι Σκέτη Λέρα».

Από την μια βλέπουμε πολύχρωμα εφέ στο εργαστήρι του Αγιου Βασίλη, τα οποία πραγματικά δείχνουν υπέροχα και ίσως είναι κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας, και από την άλλη βλέπουμε έναν Σαμπά να προσπαθεί να πείσει για έναν Αγιο Βασίλη που φοράει πράσινα είναι αντικοινωνικός, δεν χωνεύει και τόσο τα παιδία, είναι αρκετά εγωιστής, ενώ και μέχρι και το τέλος της ταινίας στο κυνήγι του βρίσκεται η αστυνομία και η, από ότι φαίνεται, Ρωσική μαφία. Γιατί; Γιατί έτσι.

Μπορεί, ευτυχώς για πολλούς, το «Χριστούγεννα & ΣΙΑ» να μην είναι μια ακόμη τυπική αμερικάνικη χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά πολύ γρήγορα καταλήγει κι αυτή σε ένα ακόμη ανέμπνευστο κλισέ για και το θαύμα των Χριστουγέννων και το πνεύμα των γιορτινών αυτών ημερών, καλά αμπαλαρισμένη με ενήλικο χιούμορ, το οποίο σίγουρα δεν ξεγελάει κανέναν. Και σίγουρα δεν ξανα-εφευρίσκει τη (χαμένη) μαγεία των ταινιών αυτών.