Μια νεαρή γάτα, που ονομάζεται Βίνσεντ, πιάνει φιλίες με τον Μορίς το ποντίκι σε μια όχι και τόσο ιδανική συνθήκη: μια μεγάλη πλημμύρα! Οι δυο τους θα καταφέρουν να ξεφύγουν μέσα σε ένα παλιό πιάνο, το οποίο όμως τελικά σώζεται από μια ομάδα ναυτικών και στέλνεται στο Ερμιτάζ, το θρυλικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Εκεί, ο Βίνσεντ συναντά μια επίλεκτη ομάδα από γάτες, η οποία εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να φυλάει από τρωκτικά και άλλα παράσιτα τα αριστουργήματα της τέχνης που φιλοξενούνται στο μουσείο. Ο Βίνσεντ ονειρεύεται να βρει μια αληθινή γατοοικογένεια και λαχταρά να νιώσει ότι ανήκει κάπου, αλλά από την άλλη δε θέλει να χάσει τον φίλο του Μορίς, στον οποίο χρωστάει τη ζωή του. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, αφού ο Μορίς έχει τη χειρότερη δυνατή αδυναμία: να ροκανίζει τα διασημότερα (και άρα νοστιμότατα!) έργα τέχνης.

Ολα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες της ιστορίας, η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα, μεταφέρεται προσωρινά στο μουσείο. Είναι το όνειρο κάθε ποντικού να τον μασήσει και κάθε γάτας να τον προστατεύσει, ωστόσο, ούτε ο Βίνσεντ, ούτε ο Μορίς, ούτε οι γάτες του Ερμιτάζ γνωρίζουν ότι κάποιος σκοπεύει να τον κλέψει. Ο Βίνσεντ πρέπει να συγκεντρώσει όλο το κουράγιο και την εξυπνάδα του για να σώσει το αριστούργημα του Ντα Βίντσι, να προστατεύσει τη φήμη του μουσείου και να κερδίσει την καρδιά της Κλεοπάτρας, μιας όμορφης γάτας από το αιγυπτιακό δωμάτιο - σαν πολλά δε μαζεύτηκαν για μια γάτα;

Αν με δυσκολία σέρνετε τα παιδιά ή τα ανίψια σας σε διάφορα μουσεία για να δουν και να εκτιμήσουν μερικά από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης από κλασικούς ζωγράφους, τότε αυτό το animation από τη Ρωσία έρχεται να σας βοηθήσει.

Βάζοντας την ιστορία του να εξελίσσεται μέσα σε ένα από τα πιο εμβληματικά μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, παρουσιάζοντας μερικούς από τους πιο φημισμένους πίνακες από διάσημους κλασικούς ζωγράφους όπως τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Ρέμπραντ και τον Βίνσεντ βαν Γκογκ, ανάμεσα σε άλλους, αυτό το animation προσπαθεί να κάνει κυρίως τους πολύ μικρούς θεατές (στους οποίους απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο) να έχουν μια πρώτη επαφή με τον χώρο της κλασικής Τέχνης. Αλλά ταυτόχρονα να τους κάνει να τα αγαπήσουν, να τα εκτιμήσουν και, πάνω από όλα, να μάθουν να σέβονται όλα τα καλλιτεχνικά έργα που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου.

Ολα αυτά με μια ιστορία, όμως, που παραμένει μέχρι το τέλος ανέμπνευστη και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και ένα animation που δεν έχει να δείξει και πολλά, πέρα ίσως από μερικές στιγμές όπου οι πίνακες παίρνουν ζωή όταν ένα φάντασμα που «στοιχειώνει» το μουσείο μπαίνει σε αυτούς. Η ταινία παραμένει μια ανώδυνη εμπειρία μέχρι το φινάλε της. Τουλάχιστον, πέρα από τα κλασικά μηνύματα για τη φιλία και τη διαφορετικότητα, ίσως καταφέρει να (ανα)θερμάνει τη σχέση των μικρών με την Τέχνη. Ο,τι καλύτερο δηλαδή για μια πρώτη νύχτα στο μουσείο.