Ελλάδα, σ’ ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Βαρύς καύσωνας. Λειψυδρία και έκρυθμη βία. Ο Ασράφ, ένας μοναχικός μετανάστης, γίνεται φύλακας στην απομονωμένη βίλα μιας απόδημης οικογένειας. Σ’ έναν χωματόδρομο τσακισμένο από τον ήλιο, ένας αστυνομικός τον σταματά για έλεγχο...

Με φόντο μια Ελλάδα του (κοντινού) μέλλοντος όπου το νερό είναι σπάνιο και πολύτιμο, με στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα του τώρα, όπως οι έντονες ταξικές διαφορές η παρουσία των «ξένων», η αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής, η Τζόις Νασαγουάτι κάνει μια ταινία «φαντασίας» που είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι δεν διαδραματίζεται στο παρόν.

Τοποθετημένος κάτω από τον καυτό ήλιο ενός υπερβολικά ζεστού καλοκαιριού, ο «Καύσωνας» είναι ένα φιλμ είδους από εκείνα που πετυχαίνουν να υπηρετούν αλλά και την ίδια στιγμή να ανατρέπουν τους κανόνες. Τοποθετημένο σχεδόν ολόκληρο στα όρια μιας πολυτελούς βίλας, κατορθώνει να ορίσει με σαφήνεια τον έξω κόσμο και τις συνθήκες του. Κεντραρισμένο απόλυτα στον κεντρικό του ήρωα αλλά ακόμη πιο «μέσα» στον ωρολογιακό μηχανισμό του μυαλού και της ψυχοσύνθεσης του που μοιάζει να χάνει μερικά κλικ όσο η ώρα περνά, σου δίνει εν τούτοις μια μεγαλύτερη εικόνα για τους άλλους, για τον τρόπο που τα πράγματα λειτουργούν, για τα όσα τον έφεραν εδώ.

Με ένα σενάριο που περισσότερο υπαινίσσεται παρά περιγράφει, μια χαλαρή μα την ίδια στιγμή τεταμένη σκηνοθεσία που κατορθώνει να χτίζει απόλυτα πετυχημένα την αίσθηση μιας απειλής εξωτερικής αλλά κι εσωτερικής, το φιλμ ξετυλίγεται σαν ένα ψυχολογικό θρίλερ όπου το μυαλό σου -όπως κι αυτό του ήρωα- δίνει υπόσταση και μέγεθος σε περισσότερα απ΄ όσα ίσως συμβαίνουν στ΄αλήθεια.

Απόλυτα γοητευτικό στις εικόνες του -τα εύσημα αναμφίβολα ανήκουν και στον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη που ορίζει ένα απόλυτα συνεπές και λειτουργικό ύφος και μια παλέτα που παίζει βασικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος- ίσως λιγότερο ξεκάθαρο στις προθέσεις του απ΄όσο θα χρειαζόταν, μα μαγνητικό ως αποτέλεσμα, το φιλμ της Νασαγουάτι είναι έναν ολοκληρωμένο κι αύταρκες ντεμπούτο και μια απόλυτα ενδιαφέρουσα εκδοχή ενός σινεμά είδους που δεν μένει κλεισμένο στα όρια του.

[Ο «Καύσωνας» κυκλοφορεί από την Feelgood Entertainment αποκλειστικά στον ΔΑΝΑΟ, με προγραμματισμένες προβολές τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου και την Τρίτη του Πάσχα 3 Μαΐου. Στις 26 Απριλίου, μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη Τζόις Νασαγουάτι, την παραγωγό Φένια Κοσοβίτσα και το καστ της ταινίας. Συντονίζει ο Ιωσήφ Πρωιμάκης, κριτικός κινηματογράφου (Popaganda.gr, Cineuropa.org), μέλος της ΠΕΚΚ, επιτροπή FIPRESCI - Θεσσαλονίκη 2015]