Ο Λέο τρέφει λίγο σεβασμό για τις απλοϊκές συνήθειες του πατέρα του, αντίθετα θαυμάζει τους δύο μαφιόζους θείους του και τον αστικό τρόπο ζ​ω​ή τους. Oταν ο Λέο βάζει στο μάτι ένα τοπικό μπαρ μιας αντίπαλης οικογένειας, οι απερίσκεπτες κινήσεις του, αναμοχλεύουν μια βεντέτα​ τριών γενεών​.​

To «Anime Nere» είναι βασισμένο σε ένα βιβλίο του Τζιοακίνο Γκριάκο, ενος συγγραφέα που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στον τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία του, στα βουνά του Ασπρομόντε στην Καλαβρία, έναν τόπο που μοιάζει συνυφασμένος με την ίδια την καρδιά της «‘Ndrangheta», της τοπικής μαφίας που είναι εξίσου ισχυρή κι οργανωμένη με την πολύ πιο διάσημη αδελφή της εγκληματική οργάνωση.

Η ιστορία του ξεκινά στην Ολλανδία όπου ο Λουίτζι, ένας από τους τρεις αδελφούς που αποτελούν την καρδιά του φιλμ, ενορχηστρώνει μια μεγάλη δουλειά με ένα καρτέλ ναρκωτικών για να επιστρέψει στο Μιλάνο όπου ο Ρόκο, αξιοσέβαστος επιχειρηματίας εκ πρώτης όψεως τρέχει την οικογενειακή επιχείρηση και πίσω στο ορεινό χωριό του Αφρικο, όπου ο μεγάλος αδελφός Λουτσιάνο θέλει να μέινει καθαρός, δουλεύοντας τα χωράφια του και ματαίως προσπαθεί να κρατήσει τον εικοσάχρονο γιο του μακριά από το έγκλημα.

Ομως σε έναν τόπο που μοιάζει να προχωρά από πάντα χέρι με χέρι με την βία, τον φόνο, την παρανομία, την βεντέτα, κάθε απόπειρα να μείνεις εκτός μοιάζει εκ προοιμίου καταδικασμένη και ουτοπική. Κάτι που θα αποδειχθεί όταν η βία θα αγγίξει τα τρία αδέλφια και το ένστικτο της εκδίκησης θα πάρει το πάνω χέρι για δώσει το έναυσμα σε έναν νέο κύκλο εγκλήματος να ξεκινήσει.

Το φιλμ του Μούντζι δεν περιγράφει τίποτα που να μην έχουμε ξαναδεί, όμως το κάνει με τρόπο απόλυτα πετυχημένο, επιμένοντας στους ανθρώπους και στον τρόπο που ο τόπος και οι συμβάσεις μιας ζωής που έχει οριστεί ερήμην της δικής τους θέλησης, τους επιβάλει να πράξουν.

Γυρισμένο στα ίδια τα χωριά που αποτελούν την καρδιά της «‘Ndrangheta», το φιλμ αποκτά μια επώδυνη αυθεντικότητα και έναν επώδυνο αντίκτυπο, δίχως να προσθέτει οποιοδήποτε κινηματογραφικό λούστρο στην μυθολογία του οργανωμένου εγκλήματος.

Κι αν η διαδρομή προς την κορύφωση μοιάζει μοιραία προδιαγεγραμμένη, όχι γιατί την έχουμε δει σε τόσες άλλες ταινίες πριν από αυτή, μα κυρίως γιατί μοιάζει βγαλμένη από τις σελίδες των εφημερίδων κι από την επώδυνη αλήθεια μιας γνώριμης κατάστασης, το «Anime Nere» κρατά για το τέλος μια διαφορετική κατάληξη που ακόμη κι αν δεν μπορεί να προβάλλει σαν λύση για το κλείσιμο του κύκλου της βίας, παραμένει γεμάτη κινηματογραφική και συναισθηματική δύναμη.