Η Αίνμπο είναι μια θαρραλέα, φιλοπερίεργη 13χρονη, με προθέσεις πάντα καλύτερες από τ' αποτελέσματα που φέρνουν! Ζει στα βάθη του Αμαζονίου, με την αδελφική της φίλη, πριγκίπισσα Ζούμι, με την οποία έχει μεγαλώσει απ’ όταν έχασε τους γονείς της. Οταν η ασφάλεια της φυλής, του χωριού της και του ίδιου του δάσους απειληθεί από το κακό πνεύμα Γιακουρούνα κι από την καταστροφική ανθρώπινη παρέμβαση, η Αίνμπο θ’ αναλάβει δράση, παρέα με τους δυο πνευματικούς οδηγούς της, ένα αδέξιο αρμαντίλλο κι έναν φυτοφάγο τάπιρο.

Ακολουθώντας την τάση των animated ηρωίδων σαν τη Μερίντα του «Brave» ή τη Μοάνα, δηλαδή κοριτσάκια με τσαγανό που αναλαμβάνουν δράση και σπάνε τα πρότυπα, η Αίνμπο είναι, ωστόσο, τόσο πιο κλισέ. Εξαιρετικά νόστιμη, με μοδάτο κούρεμα, με υπέροχο κορμάκι και λαογραφικό κροπ-τοπ και μίνι φουστίτσα, μοιάζει περισσότερο με την «Περουβιανή Barbie». Οι κωμικές στιγμές βασίζονται στην ατσαλοσύνη της και δεν ξεπερνούν τα τόσο γνώριμα, σκουντούφλικα αστεία. Οι συνοδοί της, ακούγονται πρωτότυποι επειδή είναι... ένα αρμαντίλλο κι ένας τάπιρος, αλλά έχουν τη χαρακτηρογραφία και το χιούμορ δεκάδων αντίστοιχων ζώων/φίλων παιδικών ταινιών. Κι η ίδια η πλοκή είναι σίγουρα γραμμένη στις ίδιες δεκάδες παιδικών σεναρίων προς μεταγλώττιση.

Στο κέντρο της ταινίας βρίσκονται (αναμενόμενα) οι ιδέες της φιλίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, διατυπωμένες με τον πιο στοιχειώδη, στερεοτυπικό τρόπο. Καθόλου παράξενη η εμπορική επιτυχία της ταινίας στα παιδιά, παρότι έχει κι αυτή, σαν την ηρωίδα της, προθέσεις καλύτερες από το αποτέλεσμα.