Ενημέρωση

«World War Z»: Ο Μπραντ Πιτ ζει έναν εφιάλτη. Κι όχι μόνο στην οθόνη!

στα 10

Πέντε πρόσθετες εβδομάδες γυρισμάτων, ένας καινούριος σεναριογράφος (ο Ντέιμον Λίντελοφ του «Lost» και του «Προμηθέα») και σπρώξιμο της ημερομηνίας εξόδου του από τον Δεκέμβριο του 2012, στον Ιούνιο του 2013. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με το «World War Z»;

«World War Z»: Ο Μπραντ Πιτ ζει έναν εφιάλτη. Κι όχι μόνο στην οθόνη!
Σκεπτικός (δικαίως) στα γυρίσματα της ταινίας...

Αυτό δοκιμάζει να εξηγήσει το «Hollywood Reporter» στο τελευταίο τεύχος του, καταγράφοντας το χρονικό μιας γεμάτης προβλήματα παραγωγής, μιλώντας με (ανώνυμους) insiders.

Ενας από αυτούς περιγράφει το φιλμ σαν «έναν εφιάλτη από την αρχή ως το τέλος» -και δεν μιλά για την ιστορία του φιλμ, που θέλει τον Μπραντ Πιτ να βρίσκεται ανάμεσα στους επιζώντες μιας επιδημίας, που μεταμόρφωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης σε ζόμπι.

Ο ίδιος Πιτ ήταν αυτός που έθεσε σε κίνηση την κινηματογραφική μεταφορά του «World War Z» βλέποντας στο ομώνυμο βιβλίο του Μαξ Μπρουκς, την ευκαιρία για την αφετηρία μιας τριλογίας ταινιών που είναι κάτι παραπάνω από άμυαλη διασκέδαση για το κοινό των multiplex.

«Μπορούμε να πάρουμε αυτή τη ταινία είδους και να την μεταμορφώσουμε σε κάτι σαν δούρειο ίππο για να εξετάσουμε μια σειρά από κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και το πως θα μοιάζει ο κόσμος αν όλα όσα ξέρουμε έρθουν πάνω κάτω» αναρωτιόταν λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα;

happy Panic on the streets of London

Σε αυτό το πνεύμα ενός σινεμά που να χωράει κάτι παραπάνω από ζόμπι, κυνηγητά και περιπέτεια, ήταν ο ίδιος που διάλεξε για σκηνοθέτη του φιλμ τον Μαρκ Φόρστερ («Ο Χορός των Τεράτων», «Χαρταετοί Πάνω απ την Πόλη»). Μόνο που η μοναδική προηγούμενη εμπειρία του Φόρστερ σε μια ταινία δράσης ήταν το τελευταίο φιλμ του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace», μια ακόμη παραγωγή που σύμφωνα με τις φήμες, είχε αντιμετωπίσει προβλήματα και είχε καθυστερήσει λόγω της απειρίας του σκηνοθέτη της να χειριστεί το μέγεθός της.

Στην περίπτωση του «World War Z» μάλιστα, ο Φόρστερ δεν είχε καν την πολυτέλεια να φέρει την δική του ομάδα συνεργατών στα γυρίσματα, αλλά αναγκάστηκε να δουλέψει με τις επιλογές που έκανε για λογαριασμό του η Paramount και το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από διαφωνίες και συγκρούσεις ανάμεσα στον σκηνοθέτη, το στούντιο και τους πιο βασικούς συντελεστές της παραγωγής όπως ο διευθυντής φωτογραφίας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον και ο υπεύθυνος των ειδικών εφέ Τζον Νέλσον.

happy Ο Μαρκ Φόρστερ στα γυρίσματα του επίσης προβληματικού «Quantum of Solace»

Προκειμένου να βοηθήσει τον Φόρστερ να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του φιλμ, η Paramount έφερε ως second unit director, σαν τον σκηνοθέτη δηλαδή που χειρίζεται τις σκηνές δράσης, τον Σάιμον Κρέιν, έναν πεπειραμένο επαγγελματία που είχε βοηθήσει να σωθεί από την καταστροφή μια ακόμη ταινία του Μπραντ Πιτ, το «Ο Κος και η Κα Σμιθ», κάτι που δεν βοήθησε τον Φόρστερ να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ή αποφασιστικότητα.

«Δεν υπήρχε κανείς να κυβερνήσει το πλοίο. Οταν δεν έχεις έναν σκηνοθέτη ικανό να κάνει όλη τη δουλειά, υπάρχουν ανταγωνισμοί για το ποιου η φωνή είναι πιο ισχυρή» λέει μια πηγή κοντινή στην παραγωγή. Κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο Φόρστερ έμοιαζε να είναι απροετοίμαστος σε όλα τα επίπεδα, καθώς τρεις εβδομάδες πριν το ξεκίνημα των γυρισμάτων, δεν είχε ακόμη αποφασίσει για το πως θα μοιάζουν τα ζόμπι του φιλμ ή για τον τρόπο με τον οποίο θα κινούνται.

happy Πως μοιάζει ένα ζόμπι

Ομως και ο ίδιος ο Πιτ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, δεν έκανε όσα θα έπρεπε για να βοηθήσει την κατάσταση κι ακόμη και Paramount, έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο δίχως προφανώς να είναι όσο έτοιμο θα έπρεπε, λόγω της εξαιρετικά στενής σχέσης του Πιτ με τον επικεφαλής της, Μπραντ Γκρέι, που υπήρξε στο παρελθόν μάνατζερ του και συνεργάτης του στην εταιρία παραγωγής του Plan B.

Οσο για τον ίδιο τον σταρ, ακόμη κι αν η μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά ήταν δική του ιδέα, ήταν μάλλον απών στην διάρκεια της προετοιμασίας του, καθώς αρχικά γύριζε το «Killing Them Softly» του Αντριου Ντόμινικ που έκανε την πρεμιέρα του φέτος στις Κάννες και στη συνέχεια, γιατί ήθελε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του. Οταν ο Πιτ και η συνεργάτης του Ντίντι Γκάρντνερ άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με το φιλμ λίγες μόλις εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ήταν πολύ αργά και «η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη» λέει ένας από τους insiders.

happy Σκοτεινές μέρες στα γυρίσματα

Οι εβδομάδες των γυρισμάτων που ακολούθησαν, οι περισσότερες μακριά από το Χόλιγουντ σε τοποθεσίες όπως το Λονδίνο, η Γλασκόβη, η Μάλτα και η Βουδαπέστη, δεν βοήθησαν την παραγωγή να ορθοποδήσει και έφεραν νέα σημαντικά προβλήματα που την καθυστέρησαν, όπως όταν η αντιτρομοκρατική ομάδα της Ουγγρικής αστυνομίας κατάσχεσε 85 όπλα που θα χρησιμοποιούνταν στην ταινία, καθώς είναι παράνομο να εισάγεις όπλα που λειτουργούν (ενώ υποτίθεται ότι θα ήταν ρέπλικες) στην χώρα.

happy Μπορεί ο Ντέιμον Λίντελοφ να σώσει το «World War Z»;

Με το μπάτζετ να έχει εκτοξευθεί κοντά στην περιοχή των διακοσίων εκατομμυρίων και τους πάντες να μην είναι ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, η πρόσφατη ανακοίνωση της εμπλοκής του Ντέιμον Λίντελοφ στο σενάριο και τα εκτεταμένα πρόσθετα γυρίσματα, έμοιαζε με μονόδρομο. Ο επικεφαλής του κινηματογραφικού τμήματος της Paramount, δηλώνει στο Hollywood Reporter ότι «το υλικό που έχει γυριστεί είναι καταπληκτικό, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι η ταινία χρειάζεται ένα καλύτερο τέλος».

Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό, αλλά πολλοί αμφισβητούν για το αν ο Λίντελοφ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το προσφέρει. Οσο για το τέλος της περιπέτειας της ταινίας, όσοι προβλέπουν μια καταστροφή ίσως να είναι βιαστικοί. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φιλμ με σοβαρά προβλήματα σώθηκε έστω και την τελευταία στιγμή (σκεφτείτε το «Χωρίς Ταυτότητα» την πρώτη ταινία του πράκτορα Μπορν, ή πολύ πιο πρόσφατα το «Men in Black II»), αλλά η αλήθεια είναι, προς ο δρόμος προς το τέλος όποιο κι αν είναι αυτό, προφανώς δεν είναι εύκολος.

happy «Είναι μακρια το τέλος ακόμη, μπαμπά;»

Τα πρόσθετα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο (πιθανότατα με τον Φόρστερ να σκηνοθετεί, αν κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί) κι όλοι ελπίζουν ότι ως τον επόμενο Ιούνιο που το φιλμ θα βγει στις αίθουσες, με ελπίδες να γίνει μια από τις επιτυχίες του καλοκαιριού, όλη η παραπάνω ιστορία θα αποτελεί απλά μια κακή ανάμνηση. Ιδωμεν...