Συνέντευξη

«Να μην πιστεύουμε σε κανέναν»: ο Δημήτρης Πούλος μιλά στο Flix για τον «Προφήτη» του

στα 10

Πόσο τελικά είναι εφικτό να πραγματοποιείς τα κινηματογραφικά σου όνειρα στην Ελλάδα και ποιο μάθημα σου μένει από την πρώτη σου μεγάλου μήκους ταινία; Διαβάστε όσα μας είπε ο Δημήτρης Πούλος και δείτε ένα βίντεο από τα γυρίσματα του «Προφήτη».

«Να μην πιστεύουμε σε κανέναν»: ο Δημήτρης Πούλος μιλά στο Flix για τον «Προφήτη» του

Ισως μοιάζε με παράτολμη τρέλα να κάνει ένας Ελληνας σκηνοθέτης το ντεμπούτο του με μία φιλόδοξη ταινία φαντασίας, μία αλληγορία για την παγκόσμια (ηθική μας πρωτίστως) κρίση. Ο Δημήτρης Πούλος όμως το τόλμησε και ο «Προφήτης» του από χθες παίζεται στις αίθουσες. Η ιστορία θέλει έναν στρατιώτη εν καιρώ πολέμου, να καταφτάνει σε ένα μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Στο μοναστήριο δεν κατοικούν μοναχοί αλλά πασιφιστές που για ιδεολογικούς κυρίως λόγους δεν θέλουν να πολεμήσουν. Κατά την παραμονή του εκεί υποψιάζεται πως όσοι βρίσκονται στο μοναστήρι, κάτι του κρύβουν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χρανιώτης, Μενέλαος Χαζαράκης, Στέλιος Χριστοφορίδης, Θάνος Τόμας, Γιώργος Παπαστυλιανός και η Δήμητρα Κούζα.

Διαβάστε τρίβια για τον "Προφήτη" και δείτε το trailer: Το νέο trailer του «Προφήτη» του Δημήτρη Πούλου στο Flix

«Ο ''Προφήτης'' είναι μια λέξη επική που έρχεται από τα βάθη των αιώνων...» λέει ο Δημήτρης Πούλος. «Πάντοτε ο κόσμος χρειαζόταν τους προφήτες, όπως άλλωστε και τα μαντεία. Τελευταία όμως, αυτός ο ρόλος έχει αλλάξει σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς αν χρειάζεται πραγματικά κάποιον να του υποδεικνύει μια κατεύθυνση. Μικροί προφήτες είναι οι γονείς μας, οι δάσκαλοι, οι θρησκευτικοί ηγέτες, όλοι όσοι μας διαμορφώνουν. Οι μεγάλοι προφήτες όμως απουσιάζουν. Ισως και να μην χρειάζονται πια. Ισως πρέπει να (ξανα)γίνουμε προφήτες του εαυτού μας....»

To Flix συνομίλησε με τον σκηνοθέτη για την ιδέα πίσω από την ταινία και το πόσο τελικά είναι εφικτό να πραγματοποιείς τα κινηματογραφικά σου όνειρα στην Ελλάδα. Διαβάστε όσα μας δήλωσε και δείτε κι ένα βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας.

Διαβάστε επίσης: την κριτική του Flix για τον «Προφήτη»

PROFITIS POULOS 607

Πόσο τολμηρή είναι μια ταινία φαντασίας σε ένα ελληνικό σινεμά που δεν φημίζεται για ταινίες είδους;

Δημήτρης Πούλος: Προσπάθησα συνειδητά να μην ενταχθώ σε κάποιο είδος (ίσως και γιατί σαν άνθρωπος δεν μου αρέσει να εντάσσομαι κάπου), αλλα σίγουρα είχα υπόψιν μου πως η ταινία ανήκει και στο φανταστικό, το οποίο βεβαίως έχει τους δικούς του κανόνες αλλα και τις δικές του εξαιρέσεις. Το ζητούμενο στο σινεμά είναι πάντα η αληθοφάνεια όμως κι όχι το είδος, αν είναι πχ. ρεαλισμός ή η φαντασία. Και αυτή έχει να κάνει με το πόσο συνεπές είναι αυτο που «χτίζεις» από την αρχή μέχρι το τέλος...

Με ποιους τρόπους ξεπερνά κανείς τα πρόβληματα του budget προκειμένου να μην θυσιάσει το όραμά του;

Δ. Π.: Η ταινία κόστισε πολύ λιγότερο απ' όσο φαίνεται κι αυτό γιατί υπήρχαν εξαιρετικοί συνεργάτες, συνεργείο με υπομονή που πίστεψε στην ταινία και βέβαια, άνθρωποι από τις γύρω περιοχές που με την ιδιωτική τους πρωτοβουλία μας αγκάλιασαν. Δεν ένιωσα λοιπόν περιορισμένος απ' το μικρό budget, αλλά σίγουρα δεν θα βρείτε ούτε έναν σκηνοθέτη που θα σας έλεγε πως δεν θα ήθελε λίγα χρήματα παραπάνω για να κάνει εκείνο το πλάνο ήθελε...

PROFITIS POULOS 607 2

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία της παραγωγής;

Δ. Π.: Η ίδια η απόφαση να κάνω την ταινία ήταν το δυσκολότερο από όλα. Είμαι ιδιαίτερα αναλυτικός μπροστά στις μικρές και μεγάλες αποφάσεις μου και προσπαθώ να τα βλέπω ολα σφαιρικά. Οταν όμως παρθεί η απόφαση, δεν κοιτάζω πίσω. Επρεπε να γίνει.

Για ποιο λόγο να πιστεύουμε στους "Προφήτες";

Δ. Π.: Να μην πιστεύουμε σε κανέναν. Αυτό είναι και το «μήνυμα» της ταινίας. Ο καθένας βγάζει τις δικές του κρίσεις για τα πάντα. Ολο αυτο που δημιούργησα έχει πολλά σημεία που κλείνουν το μάτι στον θεατή - για το πώς όλα ειναι φτιαχτά, από τις ερμηνείες μέχρι το πλανάρισμα. Απλώς, δεν ήθελα να το κάνω να φαίνεται εσκεμμένο, όπως ίσως έκανε ο Γκονταρ. Γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολη ταινία, είναι δυστυχώς ή ευτυχώς κυρίως για τη μεγάλη οθόνη και απαιτεί συγκέντρωση και μη βιαστικά συμπεράσματα.

Τι σε δίδαξε η εμπειρία αυτή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας;

Δ. Π.: Πάντα να έχω ένα μπουφάν πρόχειρο στα νυχτερινά γυρίσματα.

Δείτε το making of από τα γυρίσματα του «Προφήτη»:

.

Διαβάστε περισσότερα: