Ο Μουσταφά Καρά μιλάει στο Flix για το «Κρύο της Τραπεζούντας» και το τουρκικό σινεμά που αγαπάμε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 24 MAR 2017  /  Μανώλης Κρανάκης

Το νέο ανερχόμενο όνομα του τουρικού σινεμά εκπλήσσει με το ντεμπούτο του στη μυθοπλασία και μιλάει στο Flix για όσα χωρίζουν την πόλη από το βουνό, την παλιά με τη νέα Τουρκία, τον άνθρωπο από τη φύση...

Πίσω από τα επιβλητικής ομορφιάς τοπία του «Κρύου της Τραπεζούντας», κάπου ανάμεσα στην ποίηση της καθημερινότητας και το ρεαλισμό μιας ματιάς πιο κινηματογραφικής και από τη μεγάλη παράδοση του τουρκικού σινεμά, ο Μουσταφά Καρά αναδεικνύεται στο νέο μεγάλο όνομα ενός σινεμά που συνεχίζει να εκπλήσσει.

Στο Flix μιλάει για την έμπνευσή του, τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην παρατήρηση και τη μυθοπλασία, το τούρκικο σινεμά και την Τουρκία του σήμερα, με αφορμή την έξοδο στις ελληνικές αίθουσες της ταινίας που η Τουρκία υπέβαλε ως επίσημη υποψηφιότητά της για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το «Κρύο της Τραπεζούντας» του Μουσταφά Καρά προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 23 Μαρτίου σε διανομή της Neo Films. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix και αναζηήστε ώρες προβολών σε όλη την Ελλάδα.

Mustafa Cara 607

H έμπνευση για την ταινία ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζα για χρόνια. Και η ερώτηση στο μυαλό μου: «Είναι ο αγώνας ενός ανθρώπου που ζει στο βουνό ίδιος με αυτόν ενός ανθρώπου που ζει στην πόλη;». Αναγνώρισα πολλές ομοιότητες. Μετά προσπάθησα αυτό να το πω στην ταινία. Οι ιστορίες δεν είναι αληθινές. Αλλά όλες είναι ένας συνδυασμός από ιστορίες ανθρώπων που γνωρίζω.

Γνώριζα την αίσθηση του να ζεις στο βουνό και πριν την ταινία. Αλλά όσο γνωρίζεις περισσότερο τους ανθρώπους, τόσο νιώθεις πιο οικεία με διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Το πιο δύσκολο πράγμα στο γύρισμα ήταν να χρησιμοποιήσω τη φύση ανάλογα με τις οδηγίες μου και τις συνθήκες που είχαμε ανάγκη. Επίσης το να γυρίζεις μια ταινία με ζώα είναι ένα πρόβλημα, όπως επίσης να παίζει στην ταινία ένα παιδί με σύνδρομο Down.

Cold of Calandar 607

Προσπαθούμε να συνεχίσουμε το σινεμά που μας κληροδότησε η προηγούμενη γενιά και να το μεταφέρουμε στην επόμενη. Με τη δύναμη της αρχαίας μας κουλτούρας προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο σήμερα.

Cold of Calandar 607

Δεν ήθελα να κάνω απλά μια ρεαλιστική ταινία. Το να δείχνει τη ζωή χωρίς να χρησιμοποιείς την ανθρώπινη φαντασία είναι λάθος. Ηθελα να δείξω τους μεγάλους αγώνες της καθημερινότητες. Και μαζί να κάνω τον κόσμο να σκεφτεί τη ζωή του, το δικό του πόνο.

Η θητεία μου στο ντοκιμαντέρ βοήθησε πολύ. Αλλά αυτό που με βοήθησε πιο πολύ ήταν η προσπαθειά μου να κατανοήσω τη ψυχολογία των ηρώων. Και την κοινή γραμμή που ενώνει τη ζωή μου με αυτούς.

Η μητέρα του Μεχμέτ είναι ένα πρόσωπο από το παρελθόν που μας λέει πολλά για το παρελθόν της Τουρκίας. Οι σχέσεις της με τους άλλους χαρακτήρες είναι ενδεικτική του χάσματος των γενεών που επικρατεί σήμερα στη χώρα.


Το «Κρύο της Τραπεζούντας» του Μουσταφά Καρά προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 23 Μαρτίου σε διανομή της Neo Films. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix και αναζηήστε ώρες προβολών σε όλη την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.