Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «The Foreigner» της Αλήθειας Αβράμη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «The Foreigner» της Αλήθειας Αβράμη

Η ταινία

Ενα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό πρέπει ν’ αυξήσει τον πληθυσμό του ώστε να αποφύγει τον αποκλεισμό από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οταν ένας ξένος, ο Ερικ, φτάνει τυχαία στο χωριό, ο Δήμαρχος πιέζει τους αφιλόξενους κατοίκους να πείσουν τον Ερικ να παραμείνει.

Η σκηνοθέτης

Η Αλήθεια Αβράμη είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και σκηνοθέτης ελληνικής καταγωγής. Ζει μεταξύ Λος Αντζελες και Αθήνας. Σπούδασε Ιστορία στο UCLA κι έκανε την πρώτη της ταινία το 2006, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «The Last Widow», με θέμα την τελευταία επιζούσα χήρα από τη σφαγή των Καλαβρύτων και τη ζωή της μετά τη 13η Δεκεμβρίου του 1943. Η τέταρτη ταινία της Αβράμη, «Away from the Ranch», προβλήθηκε σε πολλά αμερικανικά φεστιβάλ και διαγωνίστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Δράμας του 2011.

Τρεις ερωτήσεις για το «The Foreigner»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Καθώς είμαι Ελληνοαμερικανίδα, μεγάλωσα κάνοντας διακοπές στην Ελλάδα τα καλοκαίρια με την οικογένειά μου. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένας σημαντικός τόπος για μένα και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια μικρού μήκους ταινία ως μέρος του Μεταπτυχιακού μου στο UCLA, αποφάσισα να τη γυρίσω στην Ελλάδα. Το γύρισμα έγινε σε τρία μικρά χωριά της Μάνης, τα οποία είχα επισκεφθεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Μου άρεσε πολύ το πόσο απομονωμένη είναι η Μάνη και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να κάνω μια κωμωδία για ένα φανταστικό μέρος, εξίσου απομονωμένο.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Είναι μια ανάλαφρη κωμωδία για ένα χωριό που πρέπει ν’ αυξήσει τον πληθυσμό του προκειμένου να επιβιώσει. Αλλά, στην ουσία, είναι για το πώς μπορείς να βρεις την ελπίδα στα πιο απρόσμενα μέρη.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Νομίζω ότι σε μια μικρού μήκους ταινία οι ήρωες πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκεκριμένοι και η ιστορία έχει λιγότερο χρόνο ν’ αναπτυχθεί και να ξεδιπλωθεί. Ο κόσμος μπορεί να είναι τόσο μεγάλος όσο στις μεγάλου μήκους ταινίες, αλλά όλα πρέπει να συμβούν πολύ πιο γρήγορα.

info

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αλήθεια Αβράμη / Φωτογραφία: Στέλιος Πίσσας / Μοντάζ: Τζέσικα Ντόρφμαν / Μουσική: Κώστας Χρηστίδης / Παραγωγή: Μπάμπης Τσούτσας / Πρωταγωνιστούν: Μανώλης Σορμαΐνης, Φίλιπ Μπρέδερτον, Γεράσιμος Παύλου, Μαργαρίτα Νάσιουλα

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε εδώ την παλαιότερη μικρού μήκους της Αλήθειας Αβράμη, «The Last Widow»

Δείτε παρακάτω το trailer του «The Foreigner»

Γίνετε φίλοι του «The Foreigner» στο facebook και ακολουθήστε την ταινία στο twitter