Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Με την Πρώτη» της Χρύσας Ψωμαδέλλη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Με την Πρώτη» της Χρύσας Ψωμαδέλλη

Η ταινία

Ο Θανάσης ετοιμάζεται να βγει, όταν συναντάει την Αφροδίτη στην εξώπορτα του και τα σχέδια του αλλάζουν...

Η σκηνοθέτις

Η Χρύσα Ψωμαδέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Νομική Αθηνών και Σκηνοθεσία στην σχολή Σταυράκου. Παρακολούθησε με υποτροφία του Ε.Κ.Κ μεταπτυχιακά σεμινάρια κινηματογράφου στη σχολή HFF του Μονάχου της Γερμανίας. Από το 1996 εργάζεται στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ως βοηθός σκηνοθέτη, casting director και σκηνοθέτης.

Φιλμογραφία

  • 1998 «Χωρίς σύνορα», μυθοπλασία, έγχρωμη, 11min.30 sec (συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα των φεστιβάλ Δράμας, Μονάχου και Κάρλοβι Βάρι)
  • 2002 «Τραπέζι για 2», μυθοπλασία, έγχρωμη, 12 min (Βραβεία: Καλύτερης ταινίας, α' ανδρικού ρόλου,σκηνικών,κουστουμιών στο φεστιβάλ “Νύχτες πρεμιέρας, μικρές πρεμιέρες 2004 / Βραβείο Κοινού δήμου Τρικάλων στο φεστιβάλ “Νύχτες πρεμιέρας, μικρές πρεμιέρες 2004 / Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Δράμας)
  • 2012 «Με την Πρώτη», μυθοπλασία, έγχρωμη, 9 min

Τρεις ερωτήσεις για το «Με την Πρώτη»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Είναι η πρώτη ταινία μου που ήρθε και με βρήκε! Είναι ανάθεση και ήταν στοίχημα για μένα να καταφέρω να την κάνω δική μου, αλλά να αρέσει και στον σεναριογράφο τον Γεράσιμο Θεοδόση. Τελικά μετά από πολύ δουλειά μαζί και με τους ηθοποιούς καταφέραμε να κάνουμε αυτήν την ταινία και να αισθανόμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Ελπίζω και οι θεατές μας...

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Η ταινία αυτή είναι μια αναφορά στις ανατροπές της ζωής και στην πεποίθηση ότι όταν προσδοκάς το κακό, τότε το προκαλείς στον εαυτό σου.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Ουσιαστικά η τέχνη του κιν/φου ξεκίνησε με την μικρού μήκους ταινία. Η μικρού μήκους είναι σαφώς ένα ξεχωριστό είδος ταινιών με βασικό χαρακτηριστικό ότι μπορείς να πειραματιστείς σε διάφορα στυλ,πραγματοποιώντας με μικρό κόστος τις ταινίες σου. Είναι δύσκολο να καταφέρεις να αποδώσεις αυτό που θέλεις να πεις σε πολύ λίγο χρόνο, γι' αυτό και πολλοί θεωρούν ότι πρέπει κάποιος να καταπιάνεται με τις μικρού μήκους όταν έχει ήδη κάνει μεγάλου μήκους ταινίες. Πάντως θεωρώ λάθος να αντιμετωπίζεις την μικρού μήκους σαν την μεγάλου μήκους που θα ήθελες να κάνεις, αλλά δεν έχεις τα χρήματα, προσπαθώντας να πεις τα πάντα, γιατί αυτό θα σε οδηγήσει σε μια μικρομέγαλη ταινία που ρισκάρεις να μην πεις τελικά τίποτα.

info

Σκηνοθεσία: Χρύσα Ψωμαδέλλη / Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος / Σενάριο: Γεράσιμος Θεοδόσης / Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης / Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς/ Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης / Ηχος: Πάνος Παπαδημητρίου / Ενδυματολόγος: Μαρία Καραπούλιου / Δ/ντής παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος / Μακιγιάζ: Στέλλα Καραπούλιου / Παραγωγή: Viewmaster Productions / Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Ιακωβίδης, Ναταλία Καλημερατζή

Δείτε την προηγούμενη μικρού μήκους της Χρύσας Ψωμαδέλλη «Τραπέζι για 2» (2002)


Δείτε το «Χωρίς Σύνορα» (1998)


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.