Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «807» του Αλέξανδρου Σκούρα

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «807» του Αλέξανδρου Σκούρα

Η ταινία

Ενας άντρας συναντάει μια γυναίκα σε ένα αστικό λεωφορείο.

Ο σκηνοθέτης

Ο Αλέξανδρος Σκούρας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος Οικονομικών και Πολιτισμικών σπουδών. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο από τα φοιτητικά του χρόνια, ως μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 2004 διδάσκει Κινηματογράφο στα πλαίσια των εβδομαδιαίων σεμιναρίων του ομίλου. Εχει σκηνοθετήσει 5 μικρού μήκους ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ για την εκπομπή της ΝΕΤ «Εκτός των τειχών» (Αντανακλάσεις του Σεβάχ, 2011), σε συν-σκηνοθεσία με τον Αντώνη Γλαρό. Με την ταινία «Gran Partita» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ψηφιακής ταινίας στο Φεστιβάλ Δράμας 2011.

Τρεις ερωτήσεις για το «807»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι ακριβώς πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς κατέληξε να υπερισχύσει έναντι άλλων, ώστε να γίνει τελικά ταινία. Μπορώ να αναφέρω όμως μια εικόνα που είχα στο μυαλό μου. Ενα γεμάτο με κόσμο λεωφορείο και 2 άτομα, το ένα στην μία άκρη και το άλλο στην άλλη, να προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Γι αυτούς είναι μια ξεχωριστή στιγμή, ίσως μια στιγμή που θα στιγματίσει τη ζωή τους, αλλά κάνεις από τους γύρω τους δεν θα το καταλάβει και δεν θα το μάθει ποτέ ότι υπήρξε μάρτυρας της.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια απλή ιστορία, χωρίς πολλά λόγια. Δύο άτομα που δεν ξέρουμε τίποτα γι αυτούς πέρα από ότι βρέθηκαν στο συγκεκριμένο μέρος τη συγκεκριμένη στιγμή. Προσπάθησα να κρατήσω αυτή την αρχή της απλότητας, να πετάξω έξω ότι θεωρούσα πλεονασματικό, από την κίνηση της κάμερας μέχρι τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Φυσικά και δεν είναι μόνο η χρονική διάρκεια. Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική δημιουργική διαδικασία και αισθητική προσέγγιση από τη μεγάλου μήκους ταινία. Σου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξασκηθείς πάνω στην συμπύκνωση, στην οικονομία αφήγησης και στην απλότητα, που για μένα είναι τα σημαντικότερα γνωρίσματα του καλού κινηματογράφου, είτε μιλάμε για μεγάλου, είτε για μικρού μήκους.

info

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας / Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πάρης Πατσουρίδης, Γιάννης Χαριτίδης / Διευθ. Φωτογραφίας: Γιώργος Βουρδούμης, Νικόλας Ποττάκης / Διεύθ. Παραγωγής: Δημήτρης Νάκος, Χριστίνα - Λουϊζα Μαυρουδή, Ιάκωβος Βρούτσης, Αλίκη Ματσούκα / Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος / Ηχος - Sound Design: Φώτης Μιχαήλ / Σκριπτ: Αναστασία Μελαγωνίτη / Ενδυματολογία: Ανίσσα Χασίμ, Γιάννα Ρεσβάνη, Νικολέτα Παπαδοπούλο / Βοηθος διευθ. φωτογραφίας: Δήμητρα Σακελλάρη, Enri Canaj / Βοηθοί Παραγωγής: Κωνσταντίνα Μπέτζελου, Πραξιτέλης Μάστορας, Κώστας Ευαγγελίδης, Ευριπίδης Μακρής, Αλέξανδρος Παπαπάνος, Παυλίνα Δράκου, Δήμητρα Αναστασίου / Μακιγιάζ: Μαρία Γιαννακοπούλου / Κομμώσεις: Ελένη Τσαρουχά / Παραγωγή: Αλέξανδρος Σκούρας, Πολιτιστικός Ομιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών, La Traviata Greca / Παίζουν: Στάθης Μαντζώρος, Μαρία Κίτσου

Δείτε το trailer της προηγούμενης μικρού μήκους του Αλέξανδρου Σκούρα «Gran Partita»


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.