Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση

στα 10

Εν αναμονή του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση

Η ταινία

Ο 24χρονος Αρμπι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα της βραδιάς του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, ο Αρμπι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρευρεθεί στο γάμο των συγγενών του, αν θα διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει, εάν είναι Αλβανός ή Ελληνας.

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Γκότσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Derby, στο προπτυχιακό Film Studies and Broadcast Media. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Spectrum», συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Δράμας και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Διακρίθηκε με Ειδική μνεία στο Interfilm - Berlin International Short Film Festival το 2015. Τον Απρίλιο του 2019 απέσπασε το βραβείο Ιρις Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και τα βραβεία Κοινού στο ShortsShorts Film Festival του Τόκιο και στο Interfilm Short Film Festival του Βερολίνου με τον «Τέταρτο Τοίχο». Η «Βύθιση» είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, βραβευμένο στο Thessaloniki Pitching Forum του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

pendulus

5 ερωτήσεις για το «Pendulus»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι βασισμένος σε ένα παιδικό μου φίλο, τον Αρμπι. Το γεγονός πως ο Αρμπι, σε αντίθεση με εμένα, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να εξηγεί το θέμα της καταγωγής του ως μέσο αποδοχής συνεχίζει να με ενοχλεί. Το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων ποδοσφαίρου για το Euro 2016 η εθνική ομάδα της Σερβίας υποδεχόταν την αντίστοιχη της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ένα drone προσγείωσε στον αγωνιστικό χώρο τη σημαία της μεγάλης Αλβανίας. Το γεγονός, αυτομάτως, πυροδότησε σοβαρά επεισόδια εθνικιστικού χαρακτήρα στα Βαλκάνια. Εκείνη τη μέρα θυμάμαι τον Αρμπι να πρέπει να επιλέξει «ταυτότητα».

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Το σενάριο της ταινίας, το οποίο υπογράφει ο Κώστας Γεραμπίνης, είχε μείνει στο συρτάρι για περίπου δύο χρόνια. Κάποια στιγμή εν μέσω του δεύτερου lockdown, αποφασίσαμε αυθόρμητα να την κάνουμε. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν πως σχεδόν το 50% των διαλόγων ήταν σε μια γλώσσα που δεν ήξερα. Ομως, με τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη από όλα τα παιδιά του καστ αλλά και του «πραγματικού» Αρμπι, βρέθηκε ένας πολύ ωραίος ρυθμός εργασίας. Γενικά το να κάνεις μια ταινία θέλει μεγάλη υπομονή και, κακά τα ψέματα, τις ταινίες μικρού μήκους τις κάνουν οι παρέες.

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Που στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα διλήμματος μεταξύ των δύο. Πριν από τις πλατφόρμες οι περισσότερες ταινίες, ειδικά μικρού μήκους, μόλις ολοκλήρωναν το φεστιβαλικό τους κύκλο χανόντουσαν. Θεωρώ πως οι πλατφόρμες είναι μοναδική ευκαιρία για τις ταινίες να συνεχίσουν να βρίσκουν κοινό και να υπάρχουν. Από την άλλη η θέαση μιας ταινίας στη σκοτεινή αίθουσα θα είναι για πάντα η απόλυτη εμπειρία.

pendulus

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ της Δράμας θα αποτελεί για πάντα σημείο αναφοράς σε μια χώρα με τεράστια δημιουργικά αποθέματα. Πάντα χαίρομαι όταν επιστρέφω, ακόμα και ως θεατής.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

...Αλίμονό μας.

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Pendulus trailer from Gkotsis Dimitris on Vimeo.

Pendulus Παραγωγός: Νικήτας Ραφαήλ | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης | Σενάριο: Κώστας Γεραμπίνης | Φωτογραφία: Γιώργος Κόκκαλης | Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Κοντογιάννης | Πρωτότυπη Μουσική: Κυριάκος Μουστάκας | Ηχος: Βασίλης Γεροδήμος | Σχεδιασμός Ηχου: Στέφανος Δουβίτσας | Σκηνικάt: Βασίλης Κυριακίδης | Διανομή Ρόλων: Σοφία Δημοπούλου | Cast: Δημήτρης Καπουράνης, Κλέα Διαμάντη, Γιάννης Εγγλέζος, Γιώργος Κατσης, Νίκος Γκέλια, Anastas Koztine, Γενοβέφα Ρέδη | Παραγωγή: Rafilm – ERT – BYRD | Συμπαραγωγή: Rabbits Music – Post Faust | Και την υποστήριξη: White Balance - Ready 2 Cast - A10