Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Τέταρτος Τοίχος» του Δημήτρη Γκότση

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Τέταρτος Τοίχος» του Δημήτρη Γκότση

Η ταινία

Ο τέταρτος τοίχος αποτελεί την αδιόρατη πλευρά του κοινωνικού ιστού, που μοιάζει αμετάβλητος, έχοντας ως μόνη διαφορά τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Ενας κόσμος που αναπαράγεται για να παράγει, επιβιώνοντας μάλλον ενστικτωδώς.

Η ταινία βασίζεται πάνω στις σημειώσεις ενός οδοιπορικού που διήρκεσε δέκα μήνες.

4th Wall 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Γκότσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Derby, στο προπτυχιακό Film Studies and Broadcast Media. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Spectrum», συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Δράμας και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Διακρίθηκε με Ειδική Μνεία στο Interfilm - Berlin International Short Film Festival το 2015.

Φιλμογραφία

2012 Hidden Life
2014 Spectrum
2018 Τέταρτος Τοίχος

4th Wall 607

4 ερωτήσεις για τον «Τέταρτο Τοίχο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το αποτέλεσμα της χρόνιας αφαίμαξης των φυσικών πόρων μοιάζει σήμερα να έχει οδυνηρές συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο. Φυσικές καταστροφές, εμφύλιες συγκρούσεις, αυξημένα επίπεδα φτώχειας και η τεράστια προσφυγική κρίση της εποχής μας, είναι επακόλουθα της συνεχούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Θέλησα να βρεθώ και να συλλέξω τις εμπειρίες των ανθρώπων που ζουν στην αφετηρία του «προβλήματος».

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Ως την καταγραφή ενός κοινωνικού μωσαϊκού που αναπαράγεται, παράγει, θυσιάζεται και παραμένει αφανές.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Ταξιδεύοντας μόνος, επί σχεδόν δέκα μήνες, για τις ανάγκες της ταινίας είναι από μόνο του μια δυνατή εμπειρία, με πολλές ιστορίες να διηγηθώ. Κρατάω, λοιπόν, αυτό και τους ανθρώπους που γνώρισα σε κάθε τόπο. Ούτως ή αλλιώς, ο «Τέταρτος Τοίχος» αφηγείται την ιστορία τους. Το να κάνεις σινεμά, γενικά, θέλει υπομονή, πίστη και γερό στομάχι. Στη χώρα μας, παρά τις γνωστές δυσκολίες, υπάρχει όρεξη και μεγάλη δημιουργική ικανότητα, ιδίως από τη νέα γενιά κινηματογραφιστών.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Σχεδόν δύο γενιές κινηματογραφιστών ξεκίνησαν να προβάλουν τις ταινίες τους στη Δράμα και συχνά επιστρέφουν εκεί. Αποτελεί θεσμό στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας, κουβαλώντας μια παράδοση ταυτόσημη του όρου «ταινία μικρού μήκους».


Info

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης / Σενάριο: Δημήτρης Γκότσης, Μαρία Κανελλοπούλου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Γκότσης / Μοντάζ: Che Πανουσόπουλος, Χρήστος Καρέτσος / Μουσική: Μικές Μπίλλης, Λεωνίδας Πετρόπουλος / Ηχος: Oxyzed / Σχεδιασμός Ηχου: Μικές Μπίλλης, Λεωνίδας Πετρόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Ghalia Fayad / Παραγωγή: Stefi&Lynx Productions, Αλεξάνδρα Αλεξανδράκη

4th Wall 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.