Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Ο Τροχός» του Γιάννη Στεφανάκι

στα 10

Εν αναμονή του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Ο Τροχός» του Γιάννη Στεφανάκι

Οι πάγοι λιώνουν, όμως εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Τα δάση καίγονται για να γίνουν βοσκοτόπια, εργοστάσια και αυθαίρετα. Οι πόλεις που ζούμε μας συνθλίβουν. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε· όμως καθώς η συνήθεια είναι η μεγαλύτερη απάτη, εμείς συνεχίζουμε με σπασμένα τα φρένα να πηγαίνουμε στον γκρεμό. Μέχρι που η τεχνολογία μας προσπέρασε.

Ο σκηνοθέτης

Ο Γιάννης Στεφανάκις γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης με σπουδές στην ΑΣΚΤ. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει βραβευτεί, καθώς και έχει επιμεληθεί σκηνικά για το θέατρο. Εκδίδει περιοδικά τέχνης και συλλεκτικά βιβλία με δικά του χαρακτικά πάνω σε ποίηση Ελλήνων ποιητών. Δημιουργεί video ως επέκταση των εικαστικών του αναζητήσεων. Το 2018 η μικρού μήκους ταινία του «Στιγμή» βραβεύτηκε στο Athens Animfest.

Φιλμογραφία

Η Στιγμή, 2018
Αντιμέτωποι, 2017
Η Πτώση, 2017
Ακροπατώντας, 2012
Εικόνες Περιπλάνησης, 2008
Το Αγλαόν - Η Κλασσική Τυπογραφία, 2002

τροχός 607

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία είναι μια συνέχεια της όλης προβληματικής μου, που την παρατηρεί κάποιος και στη ζωγραφική αλλά και στην ποίηση μου, για τον παράλογο δηλαδή τρόπο της ζωής μας. Για την εθελοτυφλία μας όσον αφορά τον πλανήτη που ζούμε, επιδιώκοντας θαρρείς συνειδητά, να του φάμε τα σπλάχνα για μια εφήμερη ζωή.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Γενικά το να κάνεις τέχνη σήμερα, είναι ένας άθλος. Αν η έκδοση ενός περιοδικού τέχνης είναι ένα θαύμα. Το να κάνεις σινεμά είναι μια θυσία.

τροχός 607

Η ταινία σας θα κάνει «πρεμιέρα» εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης;

Η υγειονομική κρίση που μας βρήκε λόγω του κορονοιού (άσχετα αν είναι εκ φύσεως ή πάρα φύσεως) έχει εν πολλοίς να κάνει με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Όλο και περισσότερα αντίστοιχα προβλήματα θα παρουσιάζονται στο μέλλον αν δεν αλλάξουμε ρώτα. Αν συνεχίσουμε να είμαστε αλαζόνες απέναντι στη φύση, αυτή ολοένα θα μας εκδικείται. Σκοπός της τέχνης θα πρέπει να είναι όχι μόνο η φόρμα αλλά και το περιεχόμενο.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για την βελτίωσή του;

Το φεστιβάλ της Δράμας, το οποίο φιλοξενεί τη δουλειά μου για τρίτη φορά, είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, που συμβάλει σημαντικά στην πορεία της μικρού μήκους ταινίας και στην βοήθεια των νέων σκηνοθετών. Εύχομαι στην νέα διεύθυνση δύναμη και καλή επιτυχία στον δύσκολο αυτόν ρόλο. Επίσης να βρεθούν πόροι και κτηριακές εγκαταστάσεις, ώστε το φεστιβάλ να φιλοξενεί περισσότερες ταινίες.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Τροχού»:

Ο Τροχός | Σκηνοθεσία: Γιάννης Στεφανάκις | Σενάριο: Γιάννης Στεφανάκις | Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παυλίδης | Φωτογραφία: Βαγγέλης Σιγάλας | Μοντάζ: Βαγγέλης Σιγάλας | Μουσική: Δημήτρης Μαθιόπουλος | Ηχος: Δημήτρης Μαθιόπουλος | Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Στεφανάκις | Κινούμενα Σχέδια - Παραγωγή: Γιάννης Στεφανάκις

τροχός αφίσα 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.