Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη

Η ταινία

Η ιστορία λαμβάνει μέρος το 1957, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Αγγλων. Ενας από τους Κύπριους αγωνιστές βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοναστήρι, αλλά όταν ένα βράδυ οι Αγγλοι μαθαίνουν πως ο πρωταγωνιστής μας κρύβεται εκεί, εκείνος αναγκάζεται να προσποιηθεί πως είναι ιερέας για να καταφέρει να γλιτώσει.

O σκηνοθέτης

Ο Ανδρέας Σιεηττάνης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1991. Σπούδασε Film Production & Cinematography στο Bournemouth University. Μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μικρού μήκους οι οποίες έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δουλεύει ως Σεναριογράφος και Σκηνοθέτης σε τηλεοπτική σειρά εποχής στην Κύπρο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ανδρέα Σιεηττάνη στο επίσημο site του.

Εξομολόγηση

5 ερωτήσεις για την «Εξομολόγηση»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα;

Ηθελα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά λόγω του ότι είναι μια ταινία εποχής, δυστυχώς δεν είχα τα απαραίτητα μέσα και χρήματα έτσι ώστε να γίνει μία σωστή δουλειά. Τον τελευταίο χρόνο όμως σκηνοθετώ μία σειρά εποχής στην τηλεόραση και έτσι κατάφερα να αποκτήσω τις απαραίτητες γνωριμίες ώστε να κάνω την ταινία που ήθελα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψω πάρα πολλά χρήματα.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Δεν μου αρέσει το πόσο μονόπλευρες είναι σχεδόν όλες οι πολεμικές ιστορίες. Ηθελα μέσα από αυτή την ταινία να δείξω πως σε ένα πόλεμο και οι δύο πλευρές κάνουν λάθη, και οι δύο πλευρές φανατίζονται, και οι δύο πλευρές αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που στο τέλος μετανιώνουν. Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι πάνω απ' όλα άνθρωποι.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Στην επιφάνεια η ταινία είναι πάρα πολύ απλή: δύο άντρες που μιλάνε μέσα σε ένα δωμάτιο. Η ουσία όμως είναι στα λόγια. Θα την περιέγραφα ως ένα λεκτικό παιχνίδι σκακιού.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Μου είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να βλέπω τι απορίες έχει ένα κοινό αφού έχει δει μία από τις ταινίες μου. Οι συζητήσεις είναι πάντοτε μοναδικές και τις περισσότερες φορές με εκπλήσσουν. Οπότε, παρόλο που θα ήθελα εγώ προσωπικά να αναφερθώ σε κάποια πράγματα, θα προτιμούσα να υπάρξει μία συζήτηση που θα με πιάσει εξ' απροόπτου και ίσως με κάνει να δω την ταινία μου με διαφορετικό μάτι.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Κύπρο) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Στην Κύπρο, όπως φαντάζομαι και στην Ελλάδα, τα πράγματα ήταν ανέκαθεν πολύ...περίπλοκα! Υπάρχει τεράστια όρεξη για δουλειά, αλλά ελάχιστα χρήματα και ευκαιρίες. Εμαθα όμως πως αν θέλεις να κάνεις κάτι πραγματικά, υπάρχει πάντοτε τρόπος για να το πετύχεις. Παρόλο που δεν κατάφερα να εξασφαλίσω κάποια χορηγία, με τις γνωριμίες που δημιούργησα τα τελευταία χρόνια μέσα στο χώρο, κατάφερα να εξασφαλίσω εξοπλισμό, κουστούμια, σκηνικά, σχεδόν τα πάντα χωρίς ιδιαίτερα έξοδα. Μάζεψα και μια ομάδα φίλων και συναδέλφων μου οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να δουλέψουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα και με πολλή αγάπη γυρίσαμε αυτή την ταινία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την έλλειψη χρημάτων ως δικαιολογία για να παύσουμε να δημιουργούμε. Είναι ένα τεράστιο εμπόδιο, ναι! Αλλά τα εμπόδια είναι μέρος της διαδικασίας. Υπάρχουν πάντα λύσεις!

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ιστορικό φεστιβάλ της Ελλάδας. Πιστεύω είναι ένας στόχος στην καριέρα οποιουδήποτε Ελληνα σκηνοθέτη που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον κινηματογράφο. Θυμάμαι πριν χρόνια είχα υποβάλει μια από τις προηγούμενες μου ταινίες στο φεστιβάλ και είχε απορριφθεί. Αυτό με απογοήτευσε αφάνταστα, με γέμισε αμφιβολίες, αλλά ταυτόχρονα με πείσμωσε όσο τίποτα άλλο. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι μια μέρα θα τα κατάφερνα και επιτέλους αυτή η μέρα έχει φτάσει! Είμαι πανευτυχής που μια ταινία μου έχει καταφέρει να μπει στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ Δράμας.


Εξομολόγηση | Σενάριο / Σκηνοθεσία: Ανδρέας Σιεηττάνης | Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Βλαντέσκου, Ανδρέας Αραούζος, Παναγιώτης Κυριάκου | Line Producer: Ανδρέας Κυριάκου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jeffrey Celis | Μουσική: Αρσένιος Αγησιλάου | Ηχος: Μάριος Μηνάς | Σκηνικά / Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής | Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή | Κομμώσεις: Μενεξία Αντωνιάδου | Βοηθός Σκηνοθέτης: Λουίζα Λούη | Color Correction & Grading: Πανίκος Πετρίδης

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.