Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Thin Green Line» του Μάριου Ψαρά

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Thin Green Line» του Μάριου Ψαρά

Η ταινία

Πράσινη Γραμμή ονομάζεται η γραμμή κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει την Κύπρο στον τουρκοκρατούμενο βορρά και στον ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία νότο. Η ταινία «Thin Green Line» αφηγείται τρεις πραγματικές ιστορίες αγάπης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής το 2003. Οι ήρωες αφηγούνται τις δυσκολίες της σχέσης τους, τα όνειρά που έκαναν μαζί αλλά και τις διακρίσεις που δέχτηκαν από τους γύρω τους. Κάποιοι λύγισαν, κάποιοι άλλοι όμως το πάλεψαν...

Thin Green Line 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Μάριος Ψαράς γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κι ακολούθως έκανε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στις Σπουδές Κινηματογράφου στο Queen Mary University of London. Έχει διδάξει θεωρία κινηματογράφου στα πανεπιστήμια Queen Mary και King’s College London, έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Οξφόρδης και Bochum, κι έχει εκδώσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με θέμα τον σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Queer Greek Weird Wave: Ethics, Politics and the Crisis of Meaning (London: Palgrave Macmillan, 2016), καλλιτεχνικός διευθυντής του ετήσιου φεστιβάλ Cyprus Short Film Day στο Λονδίνο, μέλος της προκριματικής επιτροπής επιλογής κυπριακών ταινιών του ISFFC, και μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού Filmicon: Journal of Greek Film Studies. Εχει, επίσης, εργαστεί στην εκπαίδευση, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο θέατρο.

Φιλμογραφία

An-Other Love - 2011
On the Rooftop - 2010
Close to You - 2009

Thin Green Line 607

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Οι προσωπικές ιστορίες φίλων και ανθρώπων γύρω μου με ενέπνευσαν να διερευνήσω κινηματογραφικά πώς ο έρωτας μπορεί να υπερβεί όλα αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους (γλώσσα, θρησκεία, έθνος, ιστορία, διακρίσεις, ρατσισμός, ταμπού).

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία μας αποτελεί ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο ηθοποιοί αφηγούνται πραγματικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικότητας. Δεν αλλάξαμε ούτε γράμμα από τις αυθεντικές αφηγήσεις των τριών ηρώων. Τις ντύσαμε όμως με λυρικές εικόνες που αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές της Κύπρου, τις οποίες διασχίζουν οι χαρακτήρες σε μια διαδρομή επαναφήγησης του εθνικού χωροχρόνου.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι δύσκολο να κάνεις σινεμά (στην Κύπρο!) γιατί πολύ περισσότερος χρόνος και ενέργεια ξοδεύεται στη γραφειοκρατία των επιχορηγήσεων παρά στο καθαρά δημιουργικό κομμάτι. Οταν όμως φτάσεις εκεί, συναντάς τη μαγεία της συνεργασίας με ανθρώπους που δουλεύουν ακούραστα και με πάθος κι ας ξέρουν ότι η μόνη πληρωμή τους μπορεί να είναι μια μπυρίτσα μετά το γύρισμα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ Δράμας κι αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ταινία μου έχει επιλεγεί σε αυτόν τον ιστορικό θεσμό για την ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Thin Green Line Poster 607

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.