Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Sunday 11.00 - 12.00» του Στέλιου Κουκουβιτάκη

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Sunday 11.00 - 12.00» του Στέλιου Κουκουβιτάκη

Η ταινία

Ενα νεαρό ζευγάρι επιστρέφει από βραδινή βόλτα. Σε ένα δρομάκι δέχονται επίθεση. Το πώς θα αντιδράσουν, θα καθορίσει τη ζωή τους. Μια ταινία για τα διλήμματα, τις αποφάσεις και το κόστος των επιλογών.

Ο σκηνοθέτης

Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και τηλεόρασης στην Αθήνα και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, script editor και παραγωγός. Ως σεναριογράφος έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και παραγωγούς στην Ελλάδα. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

sunday 11-12 607

4 ερωτήσεις για το «Sunday 11.00 - 12.00»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Την ΚΥΡΙΑΚΗ την εμπνεύστηκα από ένα πραγματικό προσωπικό περιστατικό, συνήθως έτσι συμβαίνει με όλα μου τα σενάρια – μόνο μια ιδέα που μένει στις σκέψεις μου και με «βασανίζει» αξίζει τον κόπο και το χρόνο να ειπωθεί, αυτό είναι το δικό μου φίλτρο. Από κει και πέρα, δούλεψα πολύ την ιστορία η οποία άλλαξε αρκετά μέχρι να φτάσει στην τελική της μορφή. Το «τώρα» όταν κάνεις σινεμά είναι πάντα σχετικό και εξαρτάται από πολλούς δημιουργικούς και οικονομοτεχνικούς παράγοντες.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία μιλάει για το τίμημα των επιλογών – πώς οι αποφάσεις, οι δράσεις και οι αντιδράσεις μας καθορίζουν τη ζωή μας. Ειδικά στη συγκεκριμένη ταινία, η ιστορία και οι χαρακτήρες ξετυλίγονται τμηματικά οπότε εάν αποκαλύψω περισσότερα υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσω αυτή την εμπειρία στους υποψήφιους θεατές. Δεν μου αρέσει να περιγράφω ένα έργο καθώς πιστεύω πολύ στο διάλογο του δημιουργού με τους θεατές: μ’ ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί και τι θα νιώσει ο καθένας ενώ το βλέπει και ποιες σκέψεις θα του γεννηθούν μετά, ενώ το ανακαλεί ή το κουβεντιάζει με την παρέα του. Εάν ένα έργο δε σε αφήνει αδιάφορο, τότε ναι, έχει πετύχει το στόχο του.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το σινεμά, όπου και να το κάνεις, είναι ίσως η δυσκολότερη μορφή τέχνης καθώς ξεκινάς από το τίποτα, το λευκό χαρτί και χτίζεις μια πραγματικότητα, έναν ολόκληρο κόσμο που πρέπει να είναι αληθινός. Για να συμβεί αυτό, δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, χρειάζεται να συμβάλουν πολλοί άνθρωποι. Για άλλη μια φορά λοιπόν κρατάω τους δεκάδες συνεργάτες -καλλιτέχνες και τεχνικούς- που με την δημιουργικότητα, το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά τους ανταποκρίθηκαν, πίστεψαν σε αυτό το όραμα, με εμπιστεύτηκαν και βοήθησαν να δραπετεύσει από το χαρτί και να ζωντανέψει στην οθόνη. Αξίζει να αναφερθώ στους πρωταγωνιστές της ταινίας: Η Δανάη Επιθυμιάδη και ο Λευτέρης Βασιλάκης, ηθοποιοί γνωστοί από την τηλεόραση και το θέατρο, δίνουν εδώ καθαρές, κινηματογραφικές ερμηνείες.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ελλάδας και ένα από τα μόλις δεκαπέντε φεστιβάλ αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για το βραβείο μικρού μήκους που απονέμει. Αυτό δείχνει το κύρος του. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω με ταινία μου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του αλλά το παρακολουθώ πάντα συστηματικά είτε στη Δράμα είτε στην Αθήνα και ξέρω ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου κινηματογραφική εμπειρία την οποία μάλιστα μεταφέρει στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα με προβολές των βραβευμένων ταινιών. Ταυτόχρονα, με παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, διεθνείς καλεσμένους κτλ) βοηθάει τους δημιουργούς στα επόμενά τους βήματα. Άρα μόνο ενθουσιασμένος μπορεί να είμαι που συμμετέχω. Κάποιοι κατά καιρούς διαμαρτύρονται ότι ο αριθμός των ταινιών είναι μεγάλος και άρα είναι δύσκολο για κάποιον να παρακολουθήσει ολόκληρη την διοργάνωση αλλά είναι συγκρίσιμος με αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού. Οπότε ανυπομονώ να έρθει η ώρα για να βρεθώ στην πανέμορφη Δράμα και να συμμετέχω σε αυτό το τόσο σημαντικό φεστιβάλ.


info

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Στέλιος Κουκουβιτάκης / Ηθοποιοί: Δανάη Επιθυμιάδη, Λευτέρης Βασιλάκης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Χρυσαφάκης / Μοντάζ: Παναγιώτης Δεληνικόλας / Casting: Μάκης Γαζής / Σκηνικά & Κοστούμια: Μαριάννα Ζαχαριάδου / Σχεδιασμός Ηχου: Παναγιώτης Δεληνικόλας / Μακιγιάζ: Κατερίνα Μιχαλούτσου / Colour Grading: Αγγελος Μάντζιος / Διεύθυνση Παραγωγής: Αννα-Μαρία Λύρη / Παραγωγός: Στέλιος Κουκουβιτάκης / Παραγωγή: CINEFOSS σε συμπαραγωγή με τις WONDERSPOT MEDIA και SPORKSTUDIO

sunday 11-12 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

sunday 11-12 poster 607