Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Selfitis» της Πέγκυς Ζούτη

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Selfitis» της Πέγκυς Ζούτη

Η ταινία

Σελφίτιδα ορίζεται η ψυχιατρική διαταραχή κατά την οποία τα άτομα νιώθουν την ανάγκη να τραβούν συνεχώς φωτογραφίες τον εαυτό τους (selfies) και να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εσύ μέχρι πού φτάνεις για την τέλεια selfie;

Selfitis 607

Η σκηνοθέτης

Η Πέγκυ Ζούτη γεννήθηκε το 1990 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Συνέχισε με σπουδές στην Καλών Τεχνών της Βαλένθια και έκανε την πρακτική της στην Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2016 την κέρδισε η τέχνη της κινούμενης εικόνας, επεκτείνοντας τις σπουδές της στο τμήμα Filmmaking της SAE Ιnstitute of Athens. Δραστηριοποιείται και εργάζεται στον χώρο από το 2014.

Φιλμογραφία

2018 Σελφίτιδα
2018 New Era / Νέα Εποχή (ντοκιμαντέρ)

Selfitis 607

4 ερωτήσεις για το «Selfitis»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Την ταινία την ξεκίνησα με αφορμή την πτυχιακή μου εργασία στη SAE Athens. Προσωπικά, στέκομαι απέναντι στον τρόπο με τον οποίο, οι νέοι κυρίως άνθρωποι, επιλέγουν να επικοινωνούν και να εκφράζονται μέσω των social media. Ο σκοπός της ταινίας είναι να σχολιάσει και ταυτόχρονα να διακωμωδήσει τις «τέλειες» αλλά ψεύτικες ζωές που επιλέγουν να παρουσιάσουν οι περισσότεροι χρήστες στις μέρες μας.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να περιγράψω κάτι που ζούμε όλοι καθημερινά. Θα ήθελα, βλέποντάς την, να αναρωτηθεί ο καθένας σε ποιο στάδιο σελφίτιδας βρίσκεται. Οριακή, οξεία ή χρόνια σελφίτιδα;

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Με τη μικρή εμπειρία που μου προσφέρει η δική μου ταινία, αλλά και η συμμετοχή μου σε ταινίες φίλων, νομίζω ότι είναι κάτι μαγικό. Είναι μαγικό το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι πιστεύουν σε ένα όραμα και όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πετύχει. Δυστυχώς, η δημιουργία μιας σπουδαστικής μικρού μήκους ταινίας χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο άγχος εξαιτίας της απουσίας χρηματοδότησης. Αυτό περιορίζει ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικότητας και φέρνει τον δημιουργό πιο κοντά στον συμβιβασμό. Παρ’ όλα αυτά, η αφιλοκερδής βοήθεια και η θετική ανταπόκριση όλων των συντελεστών να βοηθήσουν έναν σπουδαστή να βρει τον δρόμο του ήταν συγκινητική.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Αρχικά, είμαι ενθουσιασμένη, όχι μόνο γιατί θα λάβω μέρος ως διαγωνιζόμενη, αλλά και γιατί θα παραστώ ως θεατής για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας. Είναι πολύ περίεργο ότι με το που επιλεχθεί η ταινία σου στο Φεστιβάλ Δράμας αρχίζεις να έχεις υπόσταση στο κινηματογραφικό τοπίο της Ελλάδας. Παράλληλα, όμως, είναι πολύ όμορφο που δίνεται η ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες να επικοινωνήσουν την ταινία τους με το ευρύ κοινό, που κατά την άποψή μου είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Για το λόγο αυτό, νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που θα έχω την ευκαιρία για μια ολόκληρη εβδομάδα να ανταλλάζω απόψεις με νέους ανθρώπους.


Info

Σκηνοθεσία: Πέγκυ Ζούτη / Πρωτότυπο Σενάριο: Ναταλία Στράτου / Επιμέλεια Σεναρίου: Πέγκυ Ζούτη, Μιχάλης Μαθιουδάκης / Ηθοποιοί: Πέτρος Ιωάννου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Αντώνης Σταμόπουλος, Γεράσιμος Μιχελής, Βασιλική Κακοσαίου, Πέτρα Μαυρίδη / Παραγωγή: Πέγκυ Ζούτη, Ελισάβετ Αλεξοπούλου, Ναταλία Στράτου / Διεύθυνση Φωτογραφίας – Οπερατέρ: Γιάννης Μπούκρας / Μουσική: Μιχάλης Κιριαλλίδης / Μοντάζ: Ελισάβετ Αλεξοπούλου / Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Εβελίνα Δαρζέντα, Δάφνη Κολυβά / Make Up Artist: Κατερίνα Μιχαλούτσου / Ηχοληψία: Θάνος Καραδήμος / Μιξάζ: Γιώργος Βαβανός / Διεύθυνση Παραγωγής: Ελισάβετ Αλεξοπούλου / Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Μαθιουδάκης / Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Καρυστινός / Σκριπτ: Μάνος Καρυστινός / VFX- Γραφιστικά: Γιώργος Φυλαχτός / Βοηθοί Make up Artist: Αφροδίτη Βραχλιώτη, Δομινίκη Λυκούρη / Βοηθοί Παραγωγής: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Αγγελος Φωστιέρης / Βοηθοί Κάμερας: Γιάννης Βικίας, Χρήστος Τσούνης / Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Βικίας / Colorists: Πέγκυ Ζούτη, Γιάννης Μπούκρας, Μάριος Ντέλιας / Φωτογραφίες – Βίντεο Πλατώ: Ελεωνόρα Λύτρα / Υπότιτλοι: Σεμπάστιαν Κοντοβουνήσιος / Σχεδιασμός Αφίσας: Comodo Design Studio

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Selfitis 607