Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Natron» των Αρη Απαρτιάν και Σοφίας Αβραμίδου

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Natron» των Αρη Απαρτιάν και Σοφίας Αβραμίδου

Η ταινία

Η ταινία «Natron» βασίζεται στην πραγματική ιστορία της λίμνης Νάτρον (Τανζανία), η οποία απειλείται από τη σύγχρονη βιομηχανία, και πιο συγκεκριμένα από την εξόρυξη ανθρακικού νατρίου, υλικού που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα καθαριστικά, και υλικού που παράλληλα αποτελεί βασικό κρίκο για το οικοσύστημα της λίμνης και τους κατοίκους της (lesser flamingo).

Στον φανταστικό μας κόσμο, τα φλαμίνγκο έχουν υποδουλωθεί από τον άνθρωπο με σκοπό να συλλέγουν το τοξικό, γι’ αυτόν, ανθρακικό νάτριο. Οταν η φύση δεν μπορεί να αντέξει άλλο, έρχεται η σειρά μερικών φλαμίνγκο-επαναστατών να πάρουν την κατάσταση στα.. φτερά τους και να επαναφέρουν την ισορροπία.

Natron 607

Οι σκηνοθέτες

Ο Αρης Απαρτιάν γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή του Υμηττού, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Ασχολείται με το σκίτσο από μικρή ηλικία και το 2011 σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο τμήμα Γραφιστικής, όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το 2D animation. Παρακολουθεί στενά το χώρο του κινουμένου σχεδίου, ενώ η «Natron» αποτελεί την πρώτη του ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων.

Η Σοφία Αβραμίδου γεννήθηκε το 1993 στη Μόσχα και μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική στο Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας, όπου ήρθε σε επαφή με την εικονογράφηση και το κινούμενο σχέδιο. Τα τελευταία χρόνια, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διεξαγωγή εργαστηρίων stop motion και κινουμένου σχεδίου για παιδιά, την εικονογράφηση προσωπικών και μη έργων, τη γραφιστική και τον σχεδιασμό κοσμημάτων. Η ταινία «Natron» είναι η πρώτη της προσπάθεια να «ζωντανέψει» τα σχέδια και τις ιστορίες της με την τεχνική του κινουμένου σχεδίου.

Natron 607

4 ερωτήσεις για το «Natron»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η «Natron» είναι η πτυχιακή μας εργασία. Η απόφασή μας να ασχοληθούμε με την τεχνική του δισδιάστατου κινουμένου σχεδίου, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντολογικές μας ανησυχίες, μας οδήγησαν στη σύλληψη αυτής της ιστορίας. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να υπενθυμίσουμε στους θεατές ότι, αργά ή γρήγορα, η φύση θα επαναφέρει την ισορροπία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Ως μια ταινία φαντασίας στην οποία παρουσιάζεται η ακραία εκμετάλλευση της φύσης και η επαναφορά της ισορροπίας.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτό που μας εξίταρε ήταν ότι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο κόσμο από το μηδέν. Στο κινούμενο σχέδιο, όλα τα στοιχεία περνάνε από το χέρι των δημιουργών και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Η επιθυμία μας να ασχοληθούμε με όλα τα στάδια της δημιουργίας μάς έδεσε πολύ σαν ομάδα, μας έκανε να ανακαλύψουμε τις δικές μας τεχνικές και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι στις λήψεις των εικαστικών και τεχνικών αποφάσεων. Το να οραματίζεσαι και έπειτα να φέρνεις το όραμά σου στην πραγματικότητα είναι δύναμη.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Είναι η πρώτη μας επαφή με το Φεστιβάλ Δράμας. Παρ’ όλο που δεν ξέρουμε πολλά για το χαρακτήρα του, ανυπομονούμε να το γνωρίσουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας προσφέρει την ευκαιρία της συμμετοχής.


Info

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Κινούμενο Σχέδιο, Μοντάζ, Φωνές: Αρης Απαρτιάν, Σοφία Αβραμίδου / Σχεδιασμός Ηχου, Μίξη, Μουσική: Γιώργος Ρ. Γαϊτάνος / Επιμελήτρια Καθηγήτρια: Ελένη Μούρη

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Natron 607

Natron 607