Η ταινία
Μία YouTuber και ο συνεργάτης της σχεδιάζουν να σκηνοθετήσουν το βιασμό μιας κοπέλας από δύο μαύρους. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τους συνδρομητές στο κανάλι τους. Την ημέρα του γυρίσματος, όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αρχικά είχαν υπολογίσει.
Ο σκηνοθέτης
O Δημήτρης Κατσιμίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Εχει σπουδάσει και ασκήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού. Τα τελευταία χρόνια, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Εχει γράψει δύο θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες «Γενέθλια» (2016) και «Μαμά, Γύρισα» (2017).
Φιλμογραφία
2016 Γενέθλια
2017 Μαμά, Γύρισα
2018 Fake News
4 ερωτήσεις για το «Fake News»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Ζούμε σε μια εποχή όπου το internet και τα social media έχουν αλλάξει ριζικά τις ζωές μας. Σε πολλές χώρες, μία και μόνο ανάρτηση στο twitter μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις. Η αλήθεια και το ψέμα είναι πλέον έννοιες θολές και δυσδιάκριτες. Ολοι είμαστε ένοχοι για κάτι που δεν κάναμε, όλοι είμαστε καφκικοί ήρωες σε δίκες που άλλοι όρισαν για μας.
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;
Οι influencers, οι youtubers διαμορφώνουν συνειδήσεις, πρότυπα συμπεριφοράς και χαράζουν δρόμους πολλές φορές σε επικίνδυνα μονοπάτια. Πίσω από τις αστείες και αθώες συμπεριφορές τους κρύβονται το ψέμα, η υποκρισία και τα fake news.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Ημασταν ανεξάρτητοι στις δύο προηγούμενες δουλειές που κάναμε, όπως και σε αυτήν. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι πως η ομάδα αποτελείται πλέον από περισσότερους ανθρώπους που τους διακατέχει και αυτούς πάθος και αγάπη για τον κινηματογράφο. Ευτυχής συγκυρία η δημιουργία της Frau Films, ένας προσωπικός, και όχι μόνο, στόχος που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;
Το Φεστιβάλ Δράμας ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών στον κόσμο. Εχει σφραγίδα, αισθητική, σοβαρότητα και ζεστή φιλοξενία. Συστατικά πολύτιμα που δεν έχουν εξαλειφθεί στα 41 του χρόνια. Ο αριθμός των ταινιών που επιλέγει το φεστιβάλ να προβάλει δεν είναι για μένα κάτι επιλήψιμο. Αλλωστε τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο σε αυτούς τους αριθμούς ταινιών κινούνται. Εχω παρατηρήσει, όμως, πως οι Ελληνες σκηνοθέτες, για τον παραπάνω κυρίως λόγο, δεν καταφέρνουν να παρακολουθήσουν τις ξένες παραγωγές. Το συγκεκριμένο κομμάτι το θεωρώ σημαντικό συστατικό για την εξέλιξη όλων μας, δηλαδή το να μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε και να επικοινωνούμε με αυτό που συμβαίνει έξω από εμάς, έξω από τα σύνορα μας.
Info
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Δημήτρης Κατσιμίρης / Ηθοποιοί: Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Τούτζι Ζανούσι, Νικόλας Γουαχόμε / Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ: Βασίλης Σταυρόπουλος / Βοηθός Σκηνοθέτη: Σελήνη Παπαγεωργίου / Script: Kωνσταντίνα Γιαννοθανάση / Μακιγιάζ: Ελλη Κριαρά / Σκηνογραφία: Σοφία Αραμπατζόγλου / Σχεδιασμός Kουστουμιών: Γκρατσιέλλα Ρούσσου, Μυρσίνη Γεωργιάδου / Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος / Bοηθός Οπερατέρ: Πάνος Κατσιμπέρης / Φωτογραφίες Backstage: Λεωνίδας Παναγόπουλος / Μουσική: As Above So Below, 100chevalier / Διεύθυνση Παραγωγής: Frau Films, Αρης Αντιβάχης / Παραγωγοί: Κυριάκος Γκίκας, Γιάννης Ζαφείρης, Δημήτρης Κατσιμίρης, Δημήτρης Σινόπουλος, Βασίλης Σταυρόπουλος
Δείτε παρακάτω την προηγούμενη ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη, «Γενέθλια»