Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Check In» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Check In» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού

Η ταινία

Ο Χάρης Μαύρος, 16 ετών, είναι εθισμένος με τα social media και τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας. Η μητέρα του ανησυχεί πολύ για την κατάστασή του και ζητά από την καθηγήτριά του να τον βοηθήσει. Ωστόσο ο άτυχος νέος έχει πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλους. Ενα έργο για τη σύγχρονη κοινωνική απομόνωση σε ένα περιβάλλον αστικού τρόμου.

Ο σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Στραγαλινός είναι πτυχιούχος MA in Film and Media (Αγγλία, Sheffield) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (2011). Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες (με συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ), ντοκιμαντέρ και promo videos. Βρίσκεται στον παραγωγικό σχεδιασμό της μεγάλου μήκους ταινίας του «Ναρκοπέδιο». Είναι φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Πτυχιούχος Νομικής.

check in drama 607

4 ερωτήσεις για το «Check In»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το να αφηγούμαι ιστορίες μέσα από εικόνες είναι μια διαχρονική εσωτερική ανάγκη. Η συγκεκριμένη ταινία έχει να κάνει με την ανησυχία μου για τον εθισμό της κοινωνίας στα social media και τις διαταραχές που κρύβονται πίσω από την ψηφιακή εικονική πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Οταν ο Γιώργος Κάλτσας μου ζήτησε να σκηνοθετήσω κάποια από τις ιστορίες που είχε γράψει, ξεχώρισα αυτήν. Με «τράβηξε» το γεγονός ότι διαδραματίζεται ολόκληρη μέσα σε ένα σπίτι, όπως και το γεγονός ότι το ψυχογράφημα ενός εμμονικού εφήβου δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Εξάλλου ήταν μια ιστορία με κοινωνικές προεκτάσεις. Όλα αυτά τα θεώρησα σκηνοθετική πρόκληση, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξελιχθώ και να δοκιμαστώ με νέους συνεργάτες.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το «Check In» είναι μια μαύρη ταινία, με μια μάλλον σκληρή ματιά για τα πράγματα. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που καταγράφει τις ακρότητες στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η κατάχρηση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας. Ίσως τα πολύχρωμα προφίλ που φτιάχνουν κάποιοι να είναι απλώς τα ψέματα με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν το απόλυτο σκοτάδι της ψυχής τους.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είμαι ευγνώμων για αυτούς που με έχουν στηρίξει. Πέραν των δημιουργικών, υπάρχουν και οι υλικής φύσεως δυσκολίες, που συχνά λύνονται μέσω της αλληλεγγύης. Στην Ελλάδα υπάρχει αληθινή αγάπη για το σινεμά. Πολλές φορές η αυτοθυσία και το πάθος κάποιων είναι αρκετά για να σε κάνουν να συνεχίσεις. Ακόμα κι όταν βρίσκεις πόρους, τα προβλήματα δεν τελειώνουν, αφού υπάρχει μια αναμονή και μια διαδικασία που οι περισσότεροι απεχθάνονται. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υπομονή, ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλου μήκους ταινία. Ωστόσο, πιστεύω είναι μια διαδικασία που αξίζει τον κόπο. Όσο προχωράω προς το «Ναρκοπέδιο», αισθάνομαι ότι πλησιάζουν οι ομορφότερες μέρες της ζωής μου.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Πρόκειται για ένα ιστορικό Φεστιβάλ, η φήμη του οποίου έφτασε στα αυτιά μου πριν ακόμα ασχοληθώ με τον κινηματογράφο. Ενας πολύτιμος θεσμός, αναγκαίος για την διατήρηση και εξέλιξη της μικρού μήκους ταινίας, αφού δίνει βήμα σε μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που δεν προβάλλεται επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής δεν με έχει προβληματίσει κάτι άξιο αναφοράς. Ανυπομονώ να ξαναζήσω αυτή την κινηματογραφική εμπειρία.


info

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Σενάριο: Γιώργος Κάλτσας / Ηθοποιοί: Διονύσης Λάνης, Λήδα Χατζή, Χριστίνα Καστανά / Κινηματογράφηση: Παύλος Μαυρικίδης / Μοντάζ: Δημήτρης Καδής / Σκηνογραφία: Σοφία Βάσο / Ηχοληψία: Γιώργος Σιέκρης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλαος Τσαναής / Μίξη Ήχου–Sound Design: Γιώργος Σιέκρης / Color Grading: Παύλος Μαυρικίδης / Post Production Supervisor: Κώστας Νομικός (AV PROJECT) / Μουσική: Nicola Anders / Make Up: Καίτη Δενδρινού / Ενδυματολογία: Λήδα Χατζή, Αθηνά Μπενίση / Acting Coach: Έφη Μεραβόγλου / Παραγωγή: 92 ART, Γιώργος Κάλτσας / Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Βοηθοί Παραγωγής: Γιώργος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Καδής, Ισαβέλλα Αναστασίου, Αριστέα Ανύση, Βασίλης Μπελούτσος / Catering: Αθηνά Δεληκωνσταντίνου / Casting Director: Γιώργος Κάλτσας / Επιμέλεια Σεναρίου: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Υποτιτλισμός: Δέσποινα Αποστολογιωργάκη / Επεξεργασία Ήχου: Tone Studio / Game Design: Hephaeustus Lab

check in drama 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

check in poster drama 607

Δείτε παρακάτω την ταινία του Κωνσταντίνου Στραγαλινού «De Architectura»