H ταινία
Η ταινία πραγματεύεται την ζωή των Ελλήνων Κύπριων μεταναστών στο Λονδίνο μετά την φασιστική δήλωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν γνώση του τι είναι ιθαγένεια. Μέσα από τον φακό μιας απλής κόρης, συζύγου και μητέρας (της Ελένης Παυλή) βλέπουμε την καθημερινή πάλη για να διατηρηθούν οι απλές ισορροπίες της καθημερινής ζωής, την αγάπη και φροντίδα για τους γονείς, την κρίση ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποξένωση της τρίτης γενεάς.
Ο σκηνοθέτης
Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Μιχάλης Χαπέσιης είναι Κύπριος που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Τον Φεβρουάριο του 2001 δημιούργησε την Michael P. Hapeshis LTD (Acanthus Films) μέσω της οποίας έχει δημιουργήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, και δύο ταινίες μεγάλου μήκους. Το «Shootout», μια ταινία σε φορμά 35μμ εξερευνά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ομάδα νέων κινηματογραφιστών κατά την πρώτη μέρα γυρισμάτων, μελετώντας διάφορες πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Dinner With My Sisters», κυκλοφόρησε στις αίθουσες στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αλυσίδα κινηματογράφων Cineworld τον Νοέμβριο του 2012. Η ταινία μικρού μήκους «Miss Sparks», προβλήθηκε ως μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπράιτον το Πάσχα του 2002 και στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2005 οπού και πήρε το βραβείο καλύτερης ψηφιακής ταινίας. Η ταινία «Resurrection», ολοκληρώθηκε το 2006 και ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Aντζελες, ενώ συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπιλμπάο την ίδια χρονιά. Eχει λάβει επίσης το Βραβείο Τεχνικής και Καλλιτεχνικής Αριστείας στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, τον Μάρτιο του 2007. Η ταινία «Αντίδοτον» πήρε πέρσι το βραβείο «Ελληνες του Κόσμου» στο 39ο Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ο Μιχάλης Χαπέσιης είναι μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Φιλμογραφία
What Will I Be When I Grow Up – 18 λεπτά ψηφιακή μικρού μήκους – 2001
Shootout – 76 λεπτά ταινία – 35μμ σινεμασκόπ – 2002
From the Cradle to the Universe – 29 λεπτά ψηφιακό ντοκιμαντέρ – 2001
Miss Sparks – 12 λεπτά ψηφιακή μικρού μήκους - 2002
Please – 10 λεπτά ψηφιακό ντοκιμαντέρ – 2002
Going Home – 28 λεπτά ψηφιακό ντοκιμαντέρ – 2003
The Neighbourhood – τηλεοπτική σειρά 30 επεισοδίων – 2004
The Mysteries of Inspector Fon – πιλοτικό για τηλεόραση – 2005
Lenny and Theo – πιλοτικό για τηλεόραση – 2005
Resurrection – 18 λεπτά 35μμ σινεμασκόπ μικρού μήκους – 2006
Dinner with my Sisters – 88 λεπτά 35μμ σινεμασκόπ ταινία - 2011
Schmuck - 18 λεπτά - HD – μικρού μήκους 2014
Ex - 2.5 λεπτά - HD – μικρού μήκους
Αντίδοτον – 12 λεπτά – 4K-HD-μικρού μήκους
Η Ασήμαντη Ζωή της Ελένης Παυλή - 16 λεπτά - 4Κ HD - μικρού μήκους
5 ερωτήσεις για την «Ασήμαντη Ζωή της Ελένης Παυλή»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Η αφηγήσεις της Ελεν Στάφορντ σχετικά με την ανία του πατέρα της και τις περιπέτειες που βιώνει καθημερινά ώστε να πάρει τα χάπια του ήταν η έμπνευση για την ταινία. Όλα αυτά σε σχέση και με το καυτό ζήτημα του Brexit και του προβληματισμούς που βιώνουμε όλοι οι Eλληνες που ζούμε μακριά από την Ελλάδα και την Κύπρο, την κρίση ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς που βλέπουμε στα παιδιά μας αλλά και το τι απομένει στο τέλος μέσα από τις ασήμαντες ζωές μας βρίσκονται στο κέντρο της ταινίας.
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Η ταινία είναι ένα ταξίδι στην καθημερινότητα και τις πολλαπλές μικρές μάχες που πρέπει να κερδίζουμε καθημερινά σαν Ελληνες του εξωτερικού για να μην χαθούμε.
Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;
Από που είμαι.
Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Εγώ κάνω ταινίες μικρού μήκους για θέματα που με βασανίζουν σαν άνθρωπο και προσπαθώ μέσα από την διαδικασία να περάσω κάποια μηνύματα. O,τι κάνουμε στην ζωή μας έχει πολιτικό-ιδεολογικές προεκτάσεις και σαν καλλιτέχνες έχουμε ιερό καθήκον μέσα από το έργο μας να αναδεικνύουμε τον απλό άνθρωπο και τους προβληματισμούς του.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;
Το Φεστιβάλ Δράμας είναι μια μαγευτική διοργάνωση, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης εδώ στην Βρετανία. Είναι κρίμα γιατί κάποιοι στην Ελλάδα ορέγονται την καταστροφή του. Πρόσφατα ήμουν σε ένα σεμινάριο που οργάνωνε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ακούω ξαφνικά την παρουσιάστρια του σεμιναρίου να ομιλεί περί του ΑΠΕΧΘΕΣ Φεστιβάλ Δράμας!!. Οπως ήταν φυσικό τα πήρα στο κρανίο. Eλεος…
info
Σενάριο, Παραγωγή, Μοντάζ, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χαπέσιης / Παίζουν: Αννα Σάββα (Ελεν), Δημήτρης Ανδρεάς (Παππούς), Ανδρέας Καρράς (Τίμος), Ελεάνα Κίτιεφς (Στέλλα), Τζέικ Μάρσαλ (Μάριος), Πατέρας Παύλος (Πατέρας Παύλος) / Πρώτος Βοηθός Σκηνοθέτης και Διεύθυνση Παραγωγή: Ρίτσαρντ Στόνορ / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μιχάλης Χαπέσιης / Συμπληρωματική Φωτογραφία: Νικ Μίλνερ / Κάμερα και Φώτα: Αθόλ Πίτερς και Παντελής Χαπέσιης / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σώτος Κίτιεφς / Μουσική: Μαρίνα Λίτου / Ηχογράφηση: Βαλερί Μαρτινένκο / Σχεδιασμός Ηχου και Μιξάζ: Τίμος Σάιλα / Συμπληρωματικός Ηχος και Μιξάζ: DNA Labs - Γιάννης Σκανδάμης / Prop Masters και Catering: Παρασκευή Χαπέσιη και Ευα Κίτιεφς / Μακιγιάζ: Ναταλί Βίκενς / Τεχνική Υποστήριξη: Αγις Λούκα / Ειδικά ευχαριστήρια: St John the Baptist Orthodox Church, Wood Green, London, Father Pavlos for all his help and assistance, London Greek Radio and especially to Vasilis Panayi for allowing us to use their daily live stream, Helen Ioannide Stafford for telling us the stories and for being so inspirational / Theresa May video clips courtesy of YouTube / Festival participation and promotional material supported by the Cyprus Film Advisory Committee Ministry of Education and Culture, Cyprus