Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Σεμέλη» της Μυρσίνης Αριστείδου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Σεμέλη» της Μυρσίνης Αριστείδου

Η Ταινία

Η «Σεμέλη» τονίζει τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους. Αν και ο πατέρας της, ο Aρης, στην αρχή δεν θέλει τη Σεμέλη στα πόδια του, όσο προχωρά η μέρα μοιράζονται πολύτιμες στιγμές που θα θυμούνται για πάντα. Η ταινία είναι μια εξερεύνηση πέρα από τη σχέση γονέα – παιδιού, καθώς επιδιώκει να εξετάσει εκ νέου οποιαδήποτε σχέση αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια υποκείμενη κατανόηση μεταξύ των δύο χαρακτήρων, και ορισμένα συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι καθολικά ανθρώπινες. Η «Σεμέλη» αναδεικνύει πόσο εύθραυστες και ευάλωτες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτεί κανείς τον εαυτό του, προκειμένου να κάνει το βήμα προς τα εμπρός.

Σεμέλη 607

Η Σκηνοθέτης

Η Μυρσίνη Αριστείδου είναι βραβευμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης, γεννήμένη στη Λεμεσό, Κύπρο. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην Σκηνοθεσία στο NYU Tisch School of the Arts με πλήρη υποτροφία. Το 2013 ολοκλήρωσε το πτυχίο της Κινηματογράφου και Ιστορίας της Τέχνης, στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη. Το 2016, η Μυρσίνη χορηγήθηκε με το Spike Lee Film Production Fund, για την παραγωγή της επόμενης ταινίας της. Tαινίες της σκηνοθέτη, έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, από το Τορόντο στο Βερολίνο, και από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, Κύπρο και την Αυστραλία. Η τελευταία βραβευμένη μικρού μήκους ταινία της, «Σεμέλη» (TIFF Επίσημη Επιλογή 2015, Μπερλινάλε Generation 2016, Τραιμπέκα Φιλμ Φέστιβαλ 2016) κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους στο Generation Kplus Μπερλινάλε το 2016. Αλλα έργα της σκηνοθέτη περιλαμβάνουν το μικρό μήκους ντοκιμαντέρ στην Αργεντινή «Ma’» (2014), και τη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Not Now» (ISFFC 2014 - Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας). Τον Μάιο του 2009, η Μυρσίνη είχε την πρώτη έκθεση φωτογραφίας της και δημοσιεύση βιβλίου, Mother India (έκδοση Athens Voice), όπου όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις, δωρήθηκαν στο MSF (Γιατροί Χωρίς Σύνορα). Φωτογραφίες και έργα τέχνης τησ Μυρσίνης έχουν εκτεθεί και πουληθεί διεθνώς. Η Μυρσίνη είναι επίσης συν-ιδρύτρια του Ιδρύματος S’agapo Children’s Foundation, το οποίο βοηθά στην εκπαίδευση των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Σεμέλη 607

5+1 ερωτήσεις για τη «Σεμέλη»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ιστορία αυτή της Σεμέλης δέν είναι αυτοβιογραφική. Το συναίσθημα όμως είναι. Συγκεκριμένα το αίσθημα του να προσπαθείς να κατανοήσεις την συμπεριφορά ενόςάλλου ανθρώπου. Να αναγνωρίζεις την διαφορετικότητα μεταξυ σας, και να μπορείς να βρείς τον τρόπο να την αποδεχτείς και να προχωρήσεις. Για μένα αυτή η ιστορία είναι πέρα απο τη σχέση ενός πατέρα και μιας κόρης, είνε κατ' ακρίβεια μια σχέση αγάπης, όπως κάθε άλλη που θα μπορούσε να εξελιχτεί ανάμεσα σε οποιουσδήποτε δύο ανθρώπους.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ανθρώπινη.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αν ένιωσαν κάτι, να το μοιραστούν μαζί μου.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το σινεμά στην Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερο απο oποτεδήποτε πρίν, και γι' αυτό και θα συνεχίσω να φτιάχνω ταινίες εδώ.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είμαι πανευτυχής που μπορώ να μοιραστώ την ταινία μου για πρώτη φορά με ελληνικό κοινό. Νοιώθω οτι είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει το φεστιβάλ Δράμας και στηρίζει νέους σκηνοθέτες, συγκεκριμένα ταινίες μικρού μήκους, και ευρύτερα τον Ελληνικό κινηματογράφο.

info

Πρωταγωνιστούν / Γιάννης Στάνκογλου - Πατέρας, Βασιλική Kοκκολιάδη - Σεμέλη, Πάρης Αριστείδης - οδηγός Pick-up, Άθως Αντωνίου - οδηγός φορτηγού, Κίμωνας Αποστολόπουλος – Διευθυντής Εργοστασίου, Σάρα Πιτσικάλι- Περιπτερού / Σενάριο, Σκηνοθεσία Μυρσίνη Αριστείδου / Διευθυντής Φωτογραφίας Pepe Avila del Pino / Παραγωγή Μυρσίνη Αριστείδου Reinaldo MARCUS GREEN / Εκτελεστικοί Παραγωγοί: Χριστίνα Δράκου, Paris Film / Διευθύντρια Παραγωγής Mόνικα Νικολαίδου & Γιώργος Πάντζης / Σκηνογραφία Λυδία Μανδρίδου / Ενδυματολόγος Ελενα Βαφέα / Βοηθός Σκηνοθέτη Dominik Waldstatten / Μακιγιάζ Αναστασία Vanelli / 1ος βοηθός οπερατέρ Ιβάν Βουντίδης / 2ος βοηθός οπερατέρ Αλέξανδρος Ασπλιντ / Ηλεκτρολόγος Mia Cioffi Henry / Grip & Electric Αριστος Στέλιου, Γιώργος Πάντζης / Μουσική Jacob PAVEK / Ηχολήπτης και Χειριστής Boom Gregory Oke / Επεξεργασεία Ηχου Arjun G Sheth / Χρωματισμός Alan Gordon / Δημιουργία DCP Film Factory Paris.

Δείτε εδώ το «Ma'» της Μυρσίνης Αριστείδου από το 2014:

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.