Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Χρήστος και Δήμητρα» της Αμέρισσας Μπάστα

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Χρήστος και Δήμητρα» της Αμέρισσας Μπάστα

Η ταινία

Ο 8χρονος Χρήστος έχει στόχο να δει μαζί με τη συνομήλικη φίλη του, τη Δήμητρα, το βράδυ την παράσταση του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ενός περιοδεύοντος θιάσου, που έχει φτάσει στο χωριό τους. Τα πράγματα όμως δε θα εξελιχθούν τόσο εύκολα για τον Χρήστο, που θα κληθεί να ξεπεράσει εμπόδια και να πάρει γενναίες αποφάσεις! Μια ταινία για την τέχνη, τον έρωτα, τη μαγεία και το όνειρο...

Η σκηνοθέτης

Η Αμέρισσα Μπάστα είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτιστικής Διαχείρισης» του ίδιου τμήματος. Εργάζεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της διαφήμισης και επικοινωνίας. Εχει σκηνοθετήσει 5 ταινίες μικρού μήκους και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ακόμα ως βοηθός σκηνοθέτη.

Φιλμογραφία

«Χρήστος και Δήμητρα», κωμωδία, 13΄, 2015
«Εβίβα», κωμωδία, 16΄, 2014
«Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη», δράμα, 11΄, 2013
«H Στέλλα και εγώ», κωμωδία, 4.30΄, 2012
«Μονάδα», επιστημονικής φαντασίας, 13΄, 2010

Χρήστος και Δήμητρα 607 1

5 ερωτήσεις για το «Χρήστος και Δήμητρα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

«Ο Χρήστος και Δήμητρα» είναι μια ταινία που έχουμε γράψει εδώ και 3 χρόνια πάνω στον μικρό πρωταγωνιστή της ταινίας, Κωνσταντίνο Παληκαρά με τον οποίο έχουμε κάνει άλλες 2 ταινίες. Στην ταινία ο ήρωας είναι 8 χρονών περίπου και έτσι οριακά καταφέραμε να προλάβουμε ηλικιακά τον Κωνσταντίνο. Είναι μια ιστορία στημένη στην Κύμη, που είναι ο τόπος καταγωγής μου σε πολύ συγκεκριμένα μέρη και χώρους. Η έγκριση του σεναρίου από το Ε.Κ.Κ. ήταν καθοριστική, ώστε να κάνουμε την ταινία. Το θέμα της ταινίας είναι διαχρονικό, αλλά και ταυτόχρονα έχει μια τρυφερότητα όχι αυτονόητη στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Πρόκειται για μια τρυφερή κωμωδία με φόντο την καλοκαιρινή Κύμη. Μέσω των μικρών πρωταγωνιστών μπορείς να μιλήσεις πιο απλά, άμεσα, προσεγγίζοντας με περισσότερη αθωότητα τη θεματική.

Χρήστος και Δήμητρα 607 3

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει  ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνεις ταινία με πρωταγωνιστές παιδιά.

Χρήστος και Δήμητρα 607 2

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Από την ταινία κρατώ τη εμπειρία της μεγάλης εκτός έδρας παραγωγής. Η βοήθεια βέβαια από πάρα πολλούς ανθρώπους από την Κύμη ήταν πολύτιμη. Βοήθησε επίσης το γεγονός ότι με το συνεργείο της ταινίας είχαμε ήδη κάνει άλλες δύο ταινίες στην Κύμη και γνώριζε καλά το μέρος και τις όποιες δυσκολίες ή απαιτήσεις. Ωστόσο, ήταν μια ταινία που δε μπορούσε να βγει χωρίς πολλούς μήνες προετοιμασίας από όλους τους συντελεστές, αφού σε όλα τα επίπεδα οι απαιτήσεις ήταν πολλές. Κρατώ όμως ακόμα μια ξεχωριστή εμπειρία από την ταινία σε σχέση με τη μουσική της και κυρίως με τη διαδικασία παραγωγής της: έπειτα από συνεργασία του Ε.Κ.Κ. και του Φεστιβάλ Σύρου βρεθήκαμε στη Σύρο όπου υπό μορφήν εργαστηρίου ο Νίκος Κυπουργός μαζί με την Ορχήστρα Κυκλάδων δοκίμαζε μουσικές γραμμένες πάνω στην ταινία μας. Ολο αυτό μετά από μια πολύ δημιουργική διαδικασία κατέληξε στα κομμάτια που τελικά επιλέξαμε που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν στη Σύρο. Ήταν κάτι μοναδικό –και που δεν ξέρω αν θα μπορέσει να μου ξανασυμβεί- μια ολόκληρη ορχήστρα να δοκιμάζει ξανά και ξανά μουσικά θέματα πάνω σε σκηνές της ταινίας. Και πράγματι η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία και που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Χρήστος και Δήμητρα 607 4

Χρήστος και Δήμητρα 607 5

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Μετά από αρκετές φορές που έχω ανέβει στο φεστιβάλ ως συμμετέχων ή ως θεατής έχει γίνει το καθιερωμένο και αγαπημένο σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων με φίλους σκηνοθέτες. Εχουμε επίσης την ευκαιρία να δούμε στο διεθνές τμήμα ταινίες από όλον τον κόσμο. Το Φεστιβάλ είναι ο πυρήνας των νέων δημιουργών.

Χρήστος και Δήμητρα 607 poster

info

Σκηνοθεσία: Αμέρισσα Μπάστα / Σενάριο: Αμέρισσα Μπάστα-Δημήτρης Νάκος / Cast: Κωνσταντίνος Παληκαράς, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κώστας Κορωναίος, Ρενίσα Ζόγκου, Αναστάσης Κολοβός, Αθανασία Κούσουλα, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Δημήτρης Γεννηματάς / Παραγωγός: Αγγελος Αργυρούλης / Παραγωγή: Stefilm, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, t-short, Αμέρισσα Μπάστα, Δημήτρης Νάκος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου, GSC / Μοντάζ: Saifedine Salim, Δημήτρης Νάκος / Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Λένα Χατζηγρηγορίου/ Μουσική Εκτέλεση: Ορχήστρα των Κυκλάδων/ Ηχος: Βαγγέλης Ζέλκας / Σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου / Κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας) / Μake-up Αrtist & Ηair Styling: Σοφία Σταμέλου/ Σχεδιασμός και Τελική Μίξη Ηχου: Γιώργος Ραμαντάνης (Dna Lab) / Εργαστήρια Εικόνας: Stefilm / Colour Grading: Saifedine Salim

Mάθετε περισσότερες πληροφορίες για τo «Χρήστος και Δήμητρα» στην επίσημη σελίδα της ταινίας και στη σελίδα της στο facebook

Δείτε το teaser της ταινίας εδώ:


Δείτε εδώ το «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.