H ταινία
Το συμβούλιο των καθηγητών πρέπει να πάρει μία απόφαση. Η ώρα περνάει. Δεν είναι πια σίγουροι. Η Δάφνη περιμένει στον διάδρομο.
Ο σκηνοθέτης
Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος είναι ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και τελειόφοιτος του ΠΜΣ Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
5 ερωτήσεις για τo «Twist»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Το TWIST είναι μία σπουδαστική ταινία που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Κινηματογράφου του Θανάση Ρεντζή, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η κεντρική ιδέα βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός, όμως, το TWIST είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και κυρίως του στόχου για τη δημιουργίας μιας ταινίας επικεντρωμένης σε ένα χώρο και βασισμένης στους χαρακτήρες, στην επίδραση της θέσης τους, στις εναλλαγές των ρόλων τους, στην μεταστροφή τους.
Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Επτά καθηγητές Λυκείου προσπαθούν να πάρουν μια απόφαση για το αν θα τιμωρήσουν ή όχι μία μαθήτρια. Στην κάθε φράση, αναδύονται υποθέσεις, αναπαραστάσεις, σκεπτικά. Το TWIST είναι μία ταινία για το σχολείο. Ταυτόχρονα είναι μια ταινία δωματίου που δεν επικεντρώνεται σε ένα συμβάν, αλλά στη συζήτηση που αυτό παράγει, βασισμένο στην παράδοση των «12 ενόρκων» του Σίντνεϊ Λούμετ.
Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;
Στο TWIST ανακινούνται πολλά παράλληλα θέματα. Η συζήτηση αποκτά αυτόματα ενδιαφέρον μόλις ξεχωρίσει κάτι.
Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Παρότι η παραγωγή μιας σπουδαστικής ταινίας είναι μία ειδική συνθήκη, η πραγματικότητα που συγκρούεται είναι κοινή με οποιαδήποτε κινηματογραφική απόπειρα. Στην περίπτωση του TWIST αυτή την πραγματικότητα την διαπέρασε η επίμονη υποστήριξη, σε όλα τα επίπεδα, του συνόλου των συντελεστών.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;
Το Φεστιβάλ Δράμας πέρα από τον φυσικό χώρο συνάντησης των δημιουργών και του κοινού των ταινιών μικρού μήκους και κυρίως χάρη στις διαρκείς δράσεις του, έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξη των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, στο βαθμό που, πολλές φορές, εγγυάται ότι μία μικρού μήκους ταινία, πράγματι, «υπήρξε».
info
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος / Σενάριο: Δημήτρης Νάκος – Μιχάλης Παπαντωνόπουλος / Πρωταγωνιστούν: Γιούλικα Σκαφιδά, Μανώλης Μαυροματάκης, Κερασία Σαμαρά, Γιώργος Σουξές, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Αλέξιος Κοτσώρης, Μαγδαληνή Δημοπούλου, Έλλη Τρίγγου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Παντελής Καλογεράκης / Παραγωγός: Ιωάννα Σουλτάνη / Παραγωγή: SOUL Productions, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, MOV Productions/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας / Μοντάζ: Δημήτρης Νάκος – Μιχάλης Παπαντωνόπουλος / Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας / Σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου/ Κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας) / Μake-up Αrtist & Ηair Styling: Λυδία Παναγούλη, Κερασία Πινιάρη / Σχεδιασμός και τελική μίξη ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης (Dna Lab) / Εργαστήρια Εικόνας: Authorwave / Colour Grading: Αλέξης Καπιδάκης