Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Ο Τοίχος», των Μάγια Τσαμπρού, Μάρκ Σάρτζεντ, Χάρη Τσαμπά

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Ο Τοίχος», των Μάγια Τσαμπρού, Μάρκ Σάρτζεντ, Χάρη Τσαμπά

H ταινία

Παρασκευή απόγευμα. Εννέα άνθρωποι μπροστά σε έναν τοίχο. Περιμένουν. Ποιός έχει το δικαίωμα να δει;

To project

Από τη βίγλα στην κορυφή ενός λόφου πάνω από τη Λακωνία, το Wall Project άρχισε να μαζεύει τα κομμάτια του κατρακυλώντας προς την πόλη. Εφοδιασμένο με ενθουσιώδεις συνεργασίες από όλη την Ελλάδα, ατσαλωμένο από την αβεβαιότητα της οικονομικής κατάθλιψης και εμψυχωμένο και σπρωγμένο από μία αιχμηρή συνεργατική ενέργεια, τελικά γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2015, με τα capital controls να πλησιάζουν. Μία συλλογική εγκυμοσύνη που κράτησε ένα μήνα και μισό, μία σύντομη κωμωδία για τον άνθρωπο και τον περίπου άνθρωπο.

ο τοίχος δράμα 607

Μία μικρή συζήτηση με τους: Χάρη Τσαμπά, Μάγια Τσαμπρού, Μάρκ Σάρτζεντ, Γιάννη Βλαχόπουλο

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

X.T. Η ανάγκη μίας αφήγησης που να μπορούσε να προκαλέσει μία προβολή, όπου στην πορεία θα έμενε ο κόσμος μέσα να συζητήσει την ταινία, παρά να την καταναλώσει. Η ανάγκη να γελάσουμε με τους εαυτούς μας βάζοντας οικεία μας πρόσωπα σε μια οριακή κατάσταση
Γ.Β. Και βέβαια το ζήτημα το καζίνο-καπιταλισμού που ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Μ.Σ. Ενα περιστέρι από το Γιβραλτάρ έρχεται με μηνύματα από το Μαρόκο, παρακαλεί για καταφύγιο και βοήθεια, ένας αποστάτης της χαράς που συντρίβεται. Πίστη σημαίνει να παραβλέπεις την εμπειρία για χάρη της ευτυχίας. Βάλτε τη φάση σε θέση: θολώστε, κουτραβαλήστε, σοκάρετε, ακρωτηριάστε!

ο τοίχος δράμα 607

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Χ.Τ. Ενα συλλογικό σφηνάκι πολιτικών καταστάσεων, με μερικές δόσεις ηρωισμού κ γέλιου.
Μ.Σ. Μια φάρσα ντυμένη στα μαύρα.
Γ.Β. Μία κωμικοτραγική αλληγορία για την κρίση

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Χ.Τ. Για τις συλλογικές απαντήσεις σε εξατομικευμένα ερωτήματα. για την πολιτική, τη ζωή, το να αντιστέκεσαι, το να δημιουργείς συλλογικά
Μ.Τ. Εγώ θα ήθελα κάπως οι άνθρωποι να βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτήν την προβολή.
Μ.Σ. Περάσε ήδη η στιγμή;

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Χ.Τ. Τους ανθρώπους, με τα κουσούρια και τα ταλέντα τους. Ενα χέρι στην πλάτη να σε σπρώχνει πιο μπροστά όταν θες να εγκαταλείψεις.
Μ.Σ. Ενα συνεχές όνειρο με πολλούς καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν.
Μ.Τ. Για μένα ο κινηματογράφος σε καιρούς κρίσης έχει μία διέξοδο στο συλλογικό, που έχει να πει πολλά. Έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

ο τοίχος δράμα 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Μ.Σ. Ας αφήσουμε όλους να κάνουν σινεμά.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας


ο τοίχος δράμα 607

info

Σκηνοθεσία: Μάγια Τσαμπρού, Μάρκ Σάρτζεντ, Χάρης Τσαμπάς| Σενάριο: Μάρκ Σάρτζεντ, Μάγια Τσαμπρού, Γιάννης Βλαχόπουλος, Χάρης Τσαμπάς | Φωτογραφία: Γιάννης Βλαχόπουλος | Μοντάζ: Χάρης Τσαμπάς | Αρτ: Μαρία Δήμητρα Βέττα, Μπάμπος Αλμάιτης | Ήχος: Κλεάνθης Μανωλάρας, Νιόβη Κίτσιου | Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Φυλακτίδης, ToneStudio | Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Τσουτσούλης, Gus, Νατάσσα Παπαδάκη | Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Παπαδόπουλος, Άννα Μονογιυού | Μακιγιάζ: Μάρω Κοκκώνη | Ανεξάρτητη συλλογική παραγωγή | Ηθοποιοί: Ζώγια Σεβαστιανού, Βασίλης Βασιλάκης, Μαρία Τσιμά, Μαίρη Ανδρέου, Κλέα Σαμαντά, Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Νικητάκης, Κώστας Ίτσιος, Έκτωρας Καλούδης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Κώστας Γεράρδος, Μομώ Βλάχου |Wallthefilm.com

Δείτε εδώ την προηγούμενη συλλογική ταινία της ομάδας «Νομαδικές Μηχανές»

Και την «Πρώτη Συνάντηση» του Μαρκ Σάρτζεντ


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.