Ο Γιάννης είναι ένας νεαρός που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στα σύνορα του Εβρου. Πρόκειται για ένα λαϊκό παιδί, που διαθέτει όλη την ξεγνοιασιά της νιότης και αντιμετωπίζει με μεγάλη ελαφρότητα τη ζωή. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το κυνήγι εφήμερων απολαύσεων και η παροιμιώδης ανευθυνότητα στις επιλογές του. Τα μεγάλα πάθη του είναι το ποδόσφαιρο και οι γυναίκες. Ομως, ενώ είναι πιστός στην ομάδα του, στις σχέσεις του εξαφανίζεται σαν… πυροτέχνημα! Είναι συχνά απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του αλλά βρίσκει τον τρόπο να ξεπεράσει τις συνέπειες των πράξεών του, πάντα με την ελαφρότητα που μοιάζει να είναι η φιλοσοφία ζωής του. Ενώ δείχνει να έχει βρει τις ισορροπίες που απαιτούνται για να ροκανίσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας του, ένα απρόσμενο γεγονός θα φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω σε όλο το στρατόπεδο και ο ίδιος θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, όταν μάθει ότι ο «καρπός» μιας ερωτικής περιπέτειας που είχε πριν παρουσιαστεί στον στρατό, θα φτάσει με… ταξί στη μονάδα που υπηρετεί. Τα μαντάτα θα έρθουν με ένα ασυνόδευτο συστημένο βρέφος 6 μηνών, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε. Η ζωή του, όπως και η Μονάδα του, δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια!
Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της «Ρόζας της Σμύρνης» πίσω στο 2016, ο Γιώργος Κορδέλλας αφήνει πίσω το δράμα και καταπιάνεται με μια πιο τρυφερή ιστορία στη συσκευασία μιας στρατιωτικής κωμωδίας. Το Flix (ξανα)φόρεσε την παραλλαγή του και βρέθηκε στο Στρατόπεδο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους όπου πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα της ταινίας, λίγες μέρες μάλιστα πριν η παραγωγή αναβάλλει τα τελευταία 5 γυρίσματα της ταινίας, μετά τη ραγδαία εξέλιξη και εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο τον έλεγχο και περιορισμό νέων κρουσμάτων, και μίλησε με τον σκηνοθέτη της και τους ηθοποιούς της - δυστυχώς ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ταινίας, το μωράκι του τίτλου, δεν ήταν εκεί.
Ο τραγουδιστής και performer Ιαν Στρατής, στο ξεκίνημα της κινηματογραφικής του καριέρας ως ηθοποιός, θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας. Θα ενσαρκώσει τον στρατευμένο νέο πατέρα που η ευθύνη ενός μωρού και η αναγκαστική φροντίδα του θα τον μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά.
«Μου αρέσει πολύ η κωμωδία, ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τον αυτοσχεδιασμό, και ήθελα να το δοκιμάσω. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία με την πρόταση του κυρίου Κορδέλλα. Διάβασα το σενάριο και το βρήκα πολύ καλό και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να βγάλω ό,τι έχω μέσα μου για την κωμωδία. Νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα θα αρέσει τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς θεατές», μας είπε ο Στρατής για το τι ήταν αυτό που τον τράβηξε στον ρόλο αυτόν και εύχεται να ακολουθήσει παράλληλα με τη μουσική και την καριέρα του ηθοποιού. «Γιατί όχι. Μετά από αυτή την ταινία μου έχουν γίνει κάποιες προτάσεις από διάφορες παραστάσεις, απλά αυτόν τον καιρό θέλω να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στη μουσική μου.»
Στο Flix μίλησαν και οι δυο γυναίκες της ταινίας, η Μαρία Κωνσταντάκη και η Μαριέλλα Σαββίδου, οι οποίες, αν και κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό κάποιες λεπτομέρειες των ρόλων τους και της ταινίας, μας εξήγησαν πως ήταν κάτι καινούργιο για αυτές.
«Μου άρεσε πολύ το σενάριο και ο ρόλος μου και είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει μέχρι στιγμής. Δεν έχω ξανακάνει έναν τέτοιο ρόλο, μια τέτοιου είδους γυναίκα, στρατιωτικό και σκληρή. Είναι μια γυναίκα που έχει συνηθίσει να βρίσκεται ανάμεσα σε φαντάρους και να είναι από πάνω τους να τους διοικεί. Μου άρεσε πολύ αυτό σαν ιδέα», δήλωσε η Κωνσταντάκη η οποία παίζει μια σκληρή Λοχαγό στη Μονάδα. Φυσικά η Σαββίδου δεν το άφησε ασχολίαστο. «Ακριβώς όπως τα είπε η Μαρία μπορώ να πω κι εγώ τα ίδια ακριβώς για τον ρόλο μου»), πρόσθεσε γελώντας η Μαριέλλα Σαββίδου η οποία παίζει τον ρόλο της «μαμάς» του λόχου και είναι η πρώτης της φορά στην Ελλάδα που κάνει σινεμά. )«Και όχι δεν έχω ξανακάνει κάτι τέτοιο κι εγώ. Είναι ωραίο να κάνεις διαφορετικά πράγματα».
Στην Ελλάδα υπάρχει τυποποίηση των ηθοποιών; Η Κωνσταντάκη πιστεύει πως ναι, δηλώνοντας ταυτόχρονα και το παράπονό της πως σπάνια την επιλέγουν για κάποιον ρόλο στο σινεμά από τότε που ξεκίνησε τηλεόραση. «Φυσικά και στην Ελλάδα σε τυποποιούνε. Δηλαδή όποιος κάνει περισσότερο κωμωδία τον έχουν για να κάνει μόνο κωμωδίες. Και είναι ωραίο όταν κάποιος σε σκέφτεται για κάτι διαφορετικό», ενώ η Σαββίδου πρόσθεσε πως «είναι μια πρόκληση και για εμάς και γι’ αυτούς».
Στον υπαίθριο χώρο του στρατοπέδου το συνεργείο κατάφερε να στήσει μια αυτοσχέδια πλατεία με ένα μνημείο στο οποίο γυρίζονται οι πρώτες σκηνές της ταινίας. Εκεί, μαζί με όλους τους φαντάρους, ήταν και ο Γεράσιμος Γεννατάς ο οποίος παίζει τον αυστηρό Διοικητή του Στρατοπέδου. «Ελπίζουμε να αρέσει η ταινία μας γιατί έχει μεγάλες αντιθέσεις και αυτές είναι που κάνουν τα πράγματα ενδιαφέροντα και πιο γοητευτικά. Και η αντίθεση εδώ που είναι ένα στρατόπεδο, στο οποίο υπάρχουν κανόνες ένα είδος αυστηρότητας και λειτουργεί με ένα πρωτόκολλο, εισβάλλει ένα μωρό, η ίδια αθωότητα της ζωής και μάλιστα στην πιο γλυκιά εκδοχή της. Και προσπαθεί όλο το στρατόπεδο να την προφυλάξουν και να την φροντίσουν. Και όλο αυτό δημιουργεί ένα μικρό αλαλούμ», μας είπε.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Γεννατάς κάνει σινεμά. Πως νιώθει για αυτό; «Αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία. Αστειεύομαι βέβαια. Είμαι στο θέατρο 30 χρόνια και είναι επί της ουσίας η πρώτη φορά που κάνω σινεμά και δεν ξέρω γιατί μου έχει συμβεί αλλά συνέβη και ελπίζω να ξανακάνω.» Και όσο αφορά τον χαρακτήρα που παίζει μας είπε πως «οι χαρακτήρες που έχουν αυτό το κύρος όταν διαταράσσετε όλο αυτό μπορείς να βγει αρκετά κωμικό. Ολοι έχουμε δει αυτή την σκηνή με τον Μπρούνο Γκανζ στην ταινία “Η Πτώση” όπου ως Χίτλερ κατσαδιάζει τους αξιωματικούς του. Φανταστείτε το αυτό στην πιο κωμική του εκδοχή. Πάντα όταν ξεβολεύεσαι από κάτι είναι κωμικό. Οταν μέσα σε ένα περιβάλλον τάξης και ασφάλειας εισβάλει η αταξία αυτό από μόνο του είναι αρκετά γαργαλιστικό.»
Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Δημήτρης Μακαλιάς σε έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει και ο οποίος κατάφερε να μας πει δυο λόγια πριν τον φωνάξουν πάλι για γύρισμα. «Εχω στραφεί αποκλειστικά σχεδόν στην κωμωδία, πέρα από κάποιες θεατρικές παραστάσεις, και μόλις διάβασα το σενάριο κατάλαβα πως υπάρχει κάτι το πολύ καλό εδώ. Ο χαρακτήρας που παίζω είναι πολύ διαφορετικός από εμένα και το κοινό με έχει συνηθίσει και πιο clean cut ρόλους, και εδώ παίζω έναν βλάχο με προφορά, κάτι πολύ κόντρα σε μένα και ήθελα πολύ να το δοκιμάσω και να βρω μια διαφορετική πτυχή του εαυτό μου.»
Και ενώ τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν μέσα σε μια ηλιόλουστη μέρα, γρήγορα ο ουρανός γέμισε, αναπάντεχα γρήγορα, από μαύρα σύννεφα και τα γυρίσματα σταμάτησαν λόγω βροχής. Μέσα σε αυτό το «απρογραμμάτιστο διάλειμμα» καταφέραμε να μιλήσουμε και με τον σκηνοθέτη της ταινίας Γιώργο Κορδέλλα, ο οποίος μας είπε τι ήταν αυτό που τον τράβηξε να κάνει μια κωμωδία μετά την «Ρόζα της Σμύρνης»:
«Υπήρξε μια καλή ιδέα, η ιδέα αυτή ήταν ένα μωρό μέσα σε ένα στρατόπεδο, και την στήσαμε μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου, τον συν-σεναριογράφο της ταινίας.» Πόσο όμως εύκολο είναι να κάνεις ταινία στην Ελλάδα αυτή την περίοδο και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε; «Ποτέ δεν ήταν εύκολο να κάνεις ταινία στην Ελλάδα. Και αυτά τα γυρίσματα δεν είναι εύκολα γιατί υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και λεπτομέρειες. Και έχοντας ένα μωρό στο πλατό δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Και προσπαθούμε να κάνουμε τα πλάνα του όσο πιο μαζεμένα γίνεται για να συνεχίσουμε. Ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός αλλά το παλεύουμε να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα.»
Η ταινία εξελίσσεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Τελικά ο ερχομός του μωρού στη Μονάδα συμβολίζει τον ερχομό του Θείου Βρέφους και πόσο όλο αυτό θυμίζει ή έχει επιρροές από ταινίες όπως η «Λούφα και Παραλλαγή»; Ο Γιώργος Κορδέλλας μας είπε πως «η ιστορία εξελίσσεται λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά το μωρό δεν συμβολίζει την έλευση του Θείου Βρέφους. Είναι λάθος λέξη αυτή. Απλά η ιστορία εξελίσσεται παράλληλα με αυτό. Επειδή στα Χριστούγεννα υπάρχει πάντα ένα κλίμα τρυφερότητας όλο αυτό επηρεάζει και τον λόχο και το στρατόπεδο και εντείνει τα συναισθήματα τους και προς το μωρό. Από την άλλη η “Λούφα” ήταν κάτι το διαφορετικό. Ηταν σε μια συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση και σε ένα τηλεοπτικό μέσο της εποχής μέσα με ιδιαίτερες συνθήκες. Είχε και πολιτικές νύξεις αυτή η ταινία και δεν έχει καμία σχέση με αυτή την ταινία τώρα που απλώς είναι μια τρυφερή ιστορία.»
Μέχρι στιγμής, και παρά την προσωρινή διακοπή των γυρισμάτων λόγω κοροναϊού, η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας στις αίθουσες παραμένει η 26η Νοεμβρίου, σε διανομή της Tulip Entertainment.
Αrmy Baby | Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας | Σενάριο: Δημήτρης Αποστόλου, Γιώργος Κορδέλλας | Παραγωγός: Πάνος Παπαχατζής | Συμπαραγωγός: Κατερίνα Καραγιάννη | Παραγωγή: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΑΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ AE | Πρωταγωνιστούν: Iαν Στρατής, Μαρία Κωνσταντάκη, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαριέλλα Σαββίδου, Λουκάς Κυριαζής, και οι Τάσος Παλατζίδης, Γιώργος Γιαννόπουλος | Ακολουθήστε το «Army Baby» στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.