Industry

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ

στα 10

Μετά από 113 ημέρες απεργίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει, καθώς το συνδικάτο των σεναριογράφων κατηγορεί τα στούντιο για προσπάθεια επιβολής πίεσης αντί επίλυσης της κρίσης.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των στούντιο και των παρόχων streaming για την πιο πρόσφατη «ολοκληρωμένη πρότασή» τους προς το Αμερικάνικο Συνδικάτο Σεναριογράφων (WGA), που βρίσκεται σε απεργία από τον Μάιο, το Συνδικάτο έδωσε απάντηση που δείχνει ότι η Ενωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) και οι κορυφαίοι CEO μπορεί να έχουν κάνει ένα στρατηγικά τεράστιο λάθος στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πράγματι, μετά από 113 ημέρες απεργίας των σεναριογράφων, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καταρρεύσει εντελώς και πάλι.

«Σε ένα email που μόλις απεστάλη στα μέλη μας, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του WGA αποκάλυψε ότι μετά από πρόσκληση των στούντιο, πρόσωπα όπως ο Μπομπ Αϊγκερ (σ.σ. CEO Disney), η Ντόνα Λάνγκλεϊ (σ.σ. CEO Universal), ο Τεντ Σαράντος (σ.σ. CEO Netflix), ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ (σ.σ. CEO Warner Bros.) και η Κάρολ Λομπαρντίνι (σ.σ. Πρόεδρος AMPTP) προσπάθησαν να ξεκινήσουν συναντήσεις με σκοπό να θέσουν τέλος σε αυτήν την συνεχιζόμενη απεργία», ανέφερε το WGA. «Το μήνυμα που συνόδευε την πρόσκληση υποδήλωνε ότι ήταν καιρός να λήξει η απεργία και ότι οι εταιρείες είχαν επιτέλους προετοιμαστεί να διαπραγματευτούν μια συμφωνία».

Διαβάστε ακόμη: «Oταν η Γη Πήρε Φωτιά»: Η ξεχασμένη ταινία καταστροφής του '60 γίνεται πραγματικότητα

Το συνδικάτο εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει σε αυτήν τη συνάντηση με ειλικρίνεια, με την ελπίδα ότι οι εταιρείες θα ήταν πραγματικά δεσμευμένες να αναζωογονήσουν τη βιομηχανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του WGA προς τα μέλη του, η συνάντηση πήρε μια διαφορετική τροπή από αυτήν που αναμενόταν.

Η οπτική του WGA για τις συζητήσεις αποκλίνει σημαντικά από την εικόνα που παρουσίασε η AMPTP και οι κορυφαίοι CEO στην πρότασή τους στις 11 Αυγούστου - μια οπτική που το WGA θεωρεί ότι είναι περισσότερο μια προσπάθεια εξασφάλισης θετικής δημοσιότητας παρά μια ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης της διακοπής παραγωγής και της εργασιακής κατακραυγής στη βιομηχανία.

«Την 113η ημέρα της απεργίας και ενώ η SAG-AFTRA (σ.σ. το Σωματείο Αμερικάνων Ηθοποιών) βρίσκεται δίπλα μας στις απεργιακές γραμμές, ακούσαμε μια ομιλία για το πόσο καλή ήταν η μοναδική τους λύση», δήλωσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, υπό την ηγεσία των Eλεν Στάτσμαν, Ντέιβιντ Γκούντμαν και Κρις Κέιζερ. «Αυτή δεν ήταν μια συνάντηση για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ηταν μια συνάντηση για να μας πιέσουν να υποχωρήσουμε, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ότι, μόλις 20 λεπτά μετά την αναχώρησή μας από τη συνάντηση, η AMPTP δημοσίευσε μια σύνοψη των προτάσεών της, καθαρά υπολογισμένη για να κερδίσει το ανυποψίαστο κοινό».

Διαβάστε ακόμη: Παρά την απεργία των Αμερικανών ηθοποιών, Πενέλοπε Κρουζ και Ανταμ Ντράιβερ θα πάνε στη Βενετία για το «Ferrari» του Μάικλ Μαν

Το WGA εξέφρασε επίσης κριτική για τις προτάσεις της AMPTP από την 11η Αυγούστου, επισημαίνοντας ανεπάρκειες, κενά και παραλείψεις στις προτάσεις. Το συνδικάτο εξέφρασε επιφυλάξεις για αυτό που θεωρεί ψευδείς προσφορές από τα στούντιο και τις πλατφόρμες streaming, συμπεριλαμβανομένων υποσχέσεων για αυξημένες ανταμοιβές, έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, πρότυπα για τα δωμάτια συγγραφής και διαφάνεια στα μετρήσιμα στοιχεία από τις πλατφόρμες streaming. Η AMPTP ισχυρίζεται ότι η πρότασή της αντιμετωπίζει όλα τα θέματα που το WGA έχει προσδιορίσει ως τις υψηλότερες προτεραιότητές του, ωστόσο το WGA ισχυρίζεται ότι είναι φτιαγμένες για να σπείρουν διχόνοια στα μέλη του, με σκοπό να σπάσουν τις απεργίες εκ των εσώ.

Η ένταση του καλοκαιριού για την απεργία στο Χόλιγουντ φαίνεται να είναι πιο έντονη από ό,τι πριν λίγες ώρες - και η λήξη αυτού του συγκρουσιακού και λεκτικού πολέμου φαίνεται να βρίσκεται ακόμη μακριά.

wga