Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Η Σκάρλετ Γιόχανσον δίνει νέα έννοια στο «one night stand» στο «Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ

στα 10

Η πιο περίεργη ταινία που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο 70ό Φεστιβάλ Βενετίας είναι ταυτόχρονα και ένας θαρραλέος προσωπικός θρίαμβος της Σκάρλετ Γιόχανσον.

Βενετία 2013: Η Σκάρλετ Γιόχανσον δίνει νέα έννοια στο «one night stand» στο «Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Βασισμένο ελεύθερα στο ομώνυμο βιβλίο του Μάικλ Φέιμπερ, το «Under the Skin» δεν είναι η τυπική ταινία επιστημονικής φαντασίας που έρχεται στο μυαλό αν κάποιος σας περιγράψει την υπόθεση που ουσιαστικά είναι η διαδρομή μιας εξωγήινης στη Γλασκώβη και οι σεξουαλικές της συνευρέσεις με τυχαίους αντρες που συναντά στο δρόμο της.

Μια καλή ίσως αναφορά θα μπορούσε να είναι το «The Man Who Fell to Earth» του Νίκολας Ρεγκ, με το οποίο το «Under the Skin» μοιράζεται τον αργό ρυθμό, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και ένα πρωταγωνιστικό alien που θα μπορούσε απλά να είναι το κορίτσι της διπλανής μας πόρτας.

Στον πυρήνα του, όμως, το «Under the Skin» είναι περισσότερο ένα ambient βίντεο κλιπ που με ελάχιστο διάλογο, επαναλήψεις που λειτουργούν σε κύκλους και sci-fi ιντερλούδια που θυμίζουν τις καλύτερες δουλειές του Μάικλ Κάνινκγχαμ, σκιαγραφεί στην πραγματικότητα κάτι πολύ πιο αποκαλυπτικό από μια εξωγήινη που δοκιμάζει το σεξ συλλέγοντας (προσοχή: δεν ακολουθούν spoilers) κάτι περισσότερο από εμπειρίες κάθε φορά που αφήνει κάποιον άντρα πίσω της για να συναντήσει τον επόμενο.

2

Κατασκευασμένο στην εντέλεια (με αποτέλεσμα να παγιδεύεται μέσα στην εμφανή «κατασκευή» του), από έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του καιρού μας (θυμηθείτε το «Sexy Beast» και το «Birth»), το «Under the Skin», είναι όμως περισσότερο ένας προσωπικός θρίαμβος της Σκάρλετ Γιόχανσον.

Διαβάστε εδώ όσα δήλωσε η Σκάρλετ Γιόχανσον στη συνέντευξη Τύπου του «Under the Skin» στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Στο ρόλο μιας συνθετικής «Ωραίας της Ημέρας» ή Γιόχανσον περιφέρεται μέσα στο (πάρα πολύ) παράξενο σύμπαν του «Under the Skin», μπαίνοντας με συγκλονιστικά αποτελέσματα «κάτω από δέρμα» της απόκοσμης ηρωίδας της για να σαγηνεύσει - και ας μην ντρεπόμαστε - να καυλώσει και να αποδείξει πως δεν είναι μόνο το γεγονός πως δεν φοβάται να γδυθεί ή να επιδοθεί σε στοματικό έρωτα on camera που την φέρνει εδώ στην πιο θαρραλέα της ερμηνεία.

Μελαγχολική, κορίτσι και τέρας ταυτόχρονα, μια τυχαία παρουσία μέσα στο πλήθος μιας πόλης και ένα σύμβολο για όλα όσα κάνουν τους γήινους να νιώθουν «από άλλον πλανήτη», η Γιόχανσον ερμηνεύει κυριολεκτικά σωματικά τη σεξουαλική αφύπνιση ενός κοριτσιού σε μια ταινία που δεν γίνεται ποτέ σπουδαία, αλλά που αφήνει αναπόφευκτα το σημάδι της πάνω στο φαντασιακό ακόμη και του πιο υποψιασμένου θεατή.

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ.


Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.