Φεστιβάλ / Βραβεία

To Queer Χρυσό Λιοντάρι στο «Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο

στα 10

Εν αναμονή των μεγάλων βραβείων του φεστιβάλ, μια σειρά από παράλληλες βραβεύσεις σηματοδοτούν το φινάλε του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

To Queer Χρυσό Λιοντάρι στο «Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο

Ανάμεσα τους το «Queer Golden Lion» για το «Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο και το βραβείο «Leonzino» που απονέμουν μαθητές σχολείων της Βενετίας που απονεμήθηκε στο «Carnage» του Ρομάν Πολάνσκι.

Στην απονομή του «Queer» Χρυσού Λιονταριού που φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ήταν αναμενόμενο ήδη από την έναρξη του φεστιβάλ (πως να αγνοήσεις μια ταινία που βασίζεται στη «Σαλώμη» του Οσκαρ Γουάιλντ;) τα μέλη της επιτροπής εξήγησαν και τους λόγους για τη βράβευση της ταινίας του Αλ Πατσίνο : «Επειδή κατάφερε να φτιάξει ένα συναρπαστικό, παθιασμένο ερωτικό γράμμα σε μια ιδιοφυία μέσω μια νέας, έντονης και πολυεπιπεδης κινηματογραφικής γλώσσας...».

Διαβάστε περισσότερα για το «Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο εδώ

Το «Μικρό Λιοντάρι» (όπως μεταφράζεται το «Leoncino») που απονέμουν μαθητές σχολείων της Βενετίας και αφορά τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο «Carnage» του Ρομάν Πολάνσκι. Ειρωνικά η ιστορία της ταινίας ξεκινάει επειδή δύο μαθητές τσακώνονται στο σχολείο... Εδώ και 19 χρόνια που απονέμεται το «Leoncino», έξι φορές το βραβείο των μαθητών έχει τύχει να είναι και το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, ο Χρυσός Λέοντας.

Διαβάστε περισσότερα για το «Carnage» εδώ

Στο παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ «Venice Days», το βραβείο του προγράμματος κέρδισε η ταινία «Presume Coupable» του Βενσάν Γκαρένγκ, ένα φιλμ νουάρ θρίλερ που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού που κατηγορήθηκε άδικα ως παιδόφιλο. Στο πρόγραμμα «Venice Days» που φέτος κλείνει την όγδοη χρονιά του συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών.