Industry

Το «Before Midnight» ξέρει ΚΑΙ από καλό λάδι…

στα 10

Η βρετανική Guardian σχολιάζει τη συμβολή της ταινίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στον ελληνικό τουρισμό και δοκιμάζει μεσσηνιακό αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Το «Before Midnight» ξέρει ΚΑΙ από καλό λάδι…

Ο Τζέισον Σόλομονς, μόνιμος συνεργάτης της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας The Guardian, γράφει στο Κυριακάτικο φύλλο του εντύπου, στο The Observer, τις εντυπώσεις του από την παρουσίαση, στο Λονδίνο, του «Before Midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, αλλά και των προϊόντων της Πελοποννήσου που τη συνόδευσαν. Με μια ανεπαίσθητη δόση σαρκασμού, απαραίτητη σε κάθε βρετανό δημοσιογράφο που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και με αγνό τουριστικό ενθουσιασμό, ο Σόλομονς μοιράζεται την εμπειρία κι εύχεται να πήγαινε διακοπές στη Μεσσηνία και να έμενε στο Costa Navarino! Διαβάστε το κείμενό του στα αγγλικά εδώ, ή ακέραιο στα ελληνικά παρακάτω:

Get us to the Greeks: η υποδειγματική συνεισφορά του «Before Midnight» στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ φάνηκε έξυπνος στην επιλογή του τόπου γυρισμάτων της χαμηλού προϋπολογισμού ταινίας του, «Πριν τα Μεσάνυχτα». Για την ακρίβεια, αυτή η πρόσφατη παραγωγή βάζει ψηλά τον πήχη για την τοποθέτηση προϊόντων στις ανεξάρτητες ταινίες, παρότι το φιλμ είναι τόσο ελαφρύ και χαριτωμένο που μπορείς να του συγχωρέσεις κάθε προφανή απόπειρα διαφήμισης. Ωστόσο, μην απατάσθε, μπορείτε κι εσείς τώρα να μείνετε στη σουίτα του πολυτελούς ξενοδοχείου Costa Navarino που βλέπετε στο «Πριν τα Μεσάνυχτα», εκεί όπου μένει και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Λινκλέιτερ αποφάσισε με τόλμη να χρησιμοποιήσει αυτόν το χώρο ως ντεκόρ για έναν μνημειώδη τσακωμό ανάμεσα στους εραστές Τζέσι και Σελίν που υποδύονται ο Ιθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί (δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή στο gallery). Αλλά σε γενικές γραμμές, η ταινία είναι μια εξαιρετική διαφήμιση για τον ηλιόλουστο παράδεισο της Μεσσηνίας στη νότια Πελοπόννησο, μια περιοχή της Ελλάδας που οι ήρωες αναφέρουν ονομαστικά αρκετές φορές στη διάρκεια του φιλμ. Ακόμα και το τοπικό αεροδρόμιο έχει ένα δικό του πλάνο και μια στοργική περιγραφή από τον Τζέσι που λέει στο γιο του: «Καλά, δεν είναι τρομερό αυτό το αεροδρόμιο, δεν το λατρεύεις;» Είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και, για να παραφράσω μια ατάκα απ’ το «Charley’s Aunt», ναι, από εκεί βγαίνουν οι ελιές. Εγώ το έμαθα καλά: σε μια προβολή της ταινίας στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, οι προσκεκλημένοι βγήκαν από την αίθουσα και βρήκαν να τους περιμένουν μπολ μ’ αυτές τις ελιές και μια οργανωμένη δοκιμή του νόστιμου, διαπεραστικού λαδιού τους που κάποτε αποκάλεσε «υγρό χρυσό» ο ίδιος ο Ομηρος (ο ποιητής, όχι ο Σίμπσον). Εμαθα ότι η ταινία γυρίστηκε μέσα σε μόνο 15 μέρες κι ότι ούτε μια ατάκα από τους ρέοντες διαλόγους δεν ήταν αυτοσχεδιασμός. Εμαθα επίσης ότι μπορείτε να βγάλετε το δικό σας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αν πάτε για διακοπές στο Costa Navarino. Και τώρα, σας παρακαλώ, μπορώ να πάω κι εγώ εκεί για μια βδομάδα με τα παιδιά μου;

Περισσότερα για το «Πριν τα Μεσάνυχτα»