Φεστιβάλ / Βραβεία

#TIFF64: Η Χριστίνα Ιωακειμίδη (δεν) πιστεύει στα «Μέντιουμ»

στα 10

Το «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης εν μέσω ενός αθηναϊκού καύσωνα. Και μόλις έκανε την πρεμιέρα της στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

#TIFF64: Η Χριστίνα Ιωακειμίδη (δεν) πιστεύει στα «Μέντιουμ»

Δεκατρία χρόνια μετά το υπέροχο ντεμπούτο της, το «Χάρισμα», η Χριστίνα Ιωακειμίδη βυθίζεται μαζί με την 16χρονη ηρωίδα της σε μια ιστορία ενηλικίωσης από την οποία δεν μπορείς να τραβήξεις το βλέμμα σου...

Στο Flix μας μιλάει για την δεκαεξάχρονη Ελευθερία, τα χρόνια που μεσολάβησαν για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία και το 50άρικο που έδωσε για να πάει σε ένα μέντιουμ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη

medium

Τι είναι το «Μέντιουμ»;

Το «Μέντιουμ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, βασικά είναι ένα πορτρέτο μιας κοπέλας, της Ελευθερίας, 16 ετών που έρχεται από την επαρχία στην Αθήνα. Είναι ένα κορίτσι που βρίσκεται ανάμεσα σε καταστάσεις. Είναι ανάμεσα στο παιδί και τη γυναίκα, ανάμεσα στο πένθος για τη μητέρα της με ένα τραύμα που δεν έχει κλείσει και μια χαρά για το νέο μέλος της οικογένειας που θα φέρει στον κόσμο η αδερφή της και είναι λίγο κάπου χαμένη, βρίσκεται σε μια πόλη που δεν την ξέρει και περιπλανιέται μέσα σε ένα καυτό, αλλά και καμένο κέντρο μιας μεγαλούπολης ανακαλύπτοντας πράγματα...

Πόσο είσαι αυτή η ηρωίδα;

Πολύ. Οχι ότι βρίσκομαι στην ενηλικίωση. Αλλά στο σημείο που βρίσκομαι στη ζωή μου είμαι κι εγώ ανάμεσα σε πράγματα. Αναζητώ κι εγώ γέφυρες. Ξέρω ότι πρέπει να κάνω κάποια πράγματα ακόμη κι αν αυτά πονούν.

χριστίνα

Τα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο ταινίες, βρίσκονται μέσα στην ταινία;

Σάββατο κάναμε την πρεμιέρα για το «Χάρισμα» και τη Δευτέρα γέννησα τον Μάριο. Θυμάμαι τότε τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, στην Αθήνα, στις Νύχτες Πρεμιέρας, να είμαστε στο test screening να λέει «άντε ας τελειώσουμε, μην γεννήσει η Χριστίνα μέσα στην αίθουσα». Οπότε γεννήθηκε ο Μάριος, δούλευα βοηθός σκηνοθέτη πολύ και στη διαφήμιση. Ηταν αδύνατον με ένα μωρό να συνεχίσω. Εκανα λίγο ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, ακολούθησε η κρίση. Αποφασίσαμε τότε με τον Γιώργο Νούσια, τον πατέρα των παιδιών, που δεν είχε κι αυτός δουλειά, να κάνουμε κάτι άλλο για να βιοποριστούμε, με τη λογική ότι θα μας αφήνει αρκετό χρόνο για να δουλεύουμε τα κινηματογραφικά μας σχέδια. Δεν μας άφηνε παρά ελάχιστο χρόνο. Δούλευα το σενάριο παράλληλα... Ολα οδήγσαν στο «Μέντιουμ».

Πήγες και σε μέντιουμ;

Πήγα ναι, για έρευνα για την ταινία. Τρομερή πλάκα. Δεν πήρα καμία απάντηση. Μεγάλη απάτη. Ενας τύπος με έναν υπολογιστή σαν να πηγαίνεις στο λογιστή και κλαίω το πενηντάρικο που έδωσα.

To «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη προβάλλεται την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 22.00 στον Τζον Κασσαβέτη και online στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

medium

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.