Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Εκείνες οι μακρυμαλλούσες νύχτες του Τζεράρντο Καλάγκι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.00

Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας, στη σκοτεινή, χαοτική γειτονιά Μπούργκος της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, που φωτίζεται μόνο από τους κόκκινους γλόμπους των οίκων ανοχής και τα όνειρα τριών διεμφυλικών γυναικών. Οι τρεις κολλητές δουλεύουν ως μασέζ που προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η νεαρότερη επιμένει να ερωτεύεται τους λάθος ανθρώπους. Η σοφή της παρέας επιστρέφει στο χωριό της για να παρευρεθεί στη βάφτιση του γιου της πρώην κοπέλας της. Η πιο θαρραλέα προσπαθεί να βγάλει χρήματα κάνοντας εμπόριο ναρκωτικών για ένα πελάτη από την Κορέα. Πού θα τις οδηγήσει το ένστικτο της επιβίωσης στους δρόμους της Μανίλας;

Πολυξένη 607

Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Τώνια Μαρκετάκη στις 15:00

Το 1955 ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών υιοθετούν μια ορφανή Ελληνοπούλα, απ’ τον «άγιο» τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και διασφαλίζουν την αφοσίωσή της. Έτσι, η 12χρονη Πολυξένη αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της και ξεκινά μια νέα ζωή, με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται και λαχταρά τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί το υποχθόνιο σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την περιουσία που κληρονομεί.

Χρόνια Πολλά 607

Χρόνια Πολλά του Χρίστου Γεωργίου - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Σταύρος Τορνές στις 15:15

Βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα, ο Γιώργος έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του, η οποία είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές. Προκειμένου να βρουν τις χαμένες ισορροπίες μεταξύ τους, πατέρας και κόρη θα περάσουν μερικές μέρες μαζί στο εξοχικό της οικογένειας.

Lucky 607 4

Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 15:30

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός από τους σημαντικότερους καρατερίστες του αμερικανικού σινεμά ακολουθεί το γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι ενός ηλικιωμένου άθεου προς την αυτογνωσία, την αποδοχή της θνητότητάς του και της ανάγκης για επαφή με άλλους ανθρώπους. Στον τελευταίο μεγάλο ρόλο της καριέρας του, ο Χάρι Ντιν Στάντον υποδύεται τον 90χρονο Λάκι –έναν ρόλο-αναφορά στους μονήρεις, τραυματισμένους ήρωες του Παρίσι, Τέξας, του Straight Story ή και της Ατίθασης Καρδιάς–, ο οποίος μας συστήνει καθώς μας αποχαιρετά μια σειρά από μοναδικούς χαρακτήρες που αποκαθιστούν τη χαμένη πίστη μας στην ανθρωπότητα. Διαβάστε την κριτική του Flix: Πόσο «Lucky» είμαστε με την τελευταία υπόκλιση του Χάρι Ντιν Στάντον

In theFade 607 4

«In the Fade» του Φατίχ Ακίν - Ειδικές Προβολές - Τζον Κασσαβέτης στις 17.30

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά το θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής. Βραβείο Ερμηνείας στην Νταϊάν Κρούγκερ στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «In the Fade» του Φατίχ Ακίν εδώ.

garden 607

Εξοχικές κατοικίες (Sommerhäuser) της Σόνια Μαρία Κρόνερ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 18:00

Πατρίδα δεν είναι απλώς η παιδική ηλικία, αλλά και ένας τόπος όπου έχει πάντα ήλιο. Οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι υφές και οι ήχοι από ένα καλοκαίρι που περνά μια οικογένεια αστών στην εξοχική τους κατοικία, κάπου στη Γερμανία της δεκαετίας του ’70, ανασυντίθενται σ’ ένα ανάγλυφο ταμπλό βιβάν που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. H πρωτοεμφανιζόμενη γερμανίδα Σόνια Μαρία Κρένερ καταθέτει μία ταινία καλοκαιρινά αιθέρια στο βλέμμα, αλλά υποβλητικά σκοτεινή στην περιγραφή των «κήπων» της παιδικής μας ηλικίας, από τους οποίους κάποια στιγμή εκδιωχθήκαμε. Διαβάστε την κριτική του Flix: Tα δέντρα στις «Εξοχικές Κατοικίες» των παιδικών μας χρόνων ρίχνουν βαριά σκιά

tehran taboo 607

Τα μυστικά της Τεχεράνης (Tehran Taboo) - Ειδικές Προβολές - Τώνια Μαρκετάκη στις 22:00

Οι δρόμοι τριών γυναικών και ενός νεαρού μουσικού διασταυρώνονται όταν πέφτει η νύχτα στην Τεχεράνη – μια σύγχρονη μητρόπολη όπου το αγοραίο σεξ, τα ναρκωτικά και η διαφθορά συγκαλύπτονται από το αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς. Η τεχνική του ροτοσκοπικού ανιμέισον (που βασίζεται στην επεξεργασία του ήδη μαγνητοσκοπημένου από συμβατική κάμερα υλικού) αποδίδει την ένταση ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και στην υπερβατική ανάγκη των Ιρανών πολιτών να κάνουν ένα άλμα σε μια παράλληλη πραγματικότητα, και χτίζει τελικά έναν καθηλωτικό νυχτερινό εφιάλτη.

mutafukaz 607

«Καργιόληδεζ» («Mutafukaz») των Run και Σουχίρο Νισίμι - Round Midnight - Φρίντα Λιάππα στις 23.00

Ο Αντζελίνο δουλεύει οδηγός ντελίβερι στη μεγαλούπολη Νταρκ Μιτ («σκούρο κρέας») της Καλιφόρνιας. Οπως χιλιάδες άλλα ρεμάλια σ’ αυτή την επίγεια δυστοπία, έτσι κι αυτός περιφέρει το χαμένο του κορμί στους δρόμους του υποκόσμου, ώσπου η οπτασία ενός κοριτσιού τον οδηγεί σ’ ένα ατύχημα με το μηχανάκι. Οι παραισθήσεις που θ’ αρχίσει να έχει ο Αντζελίνο μετά το τροχαίο περιλαμβάνουν μονομαχίες με πληρωμένους εκτελεστές και μυστηριώδη τέρατα, ενώ ο ίδιος θα αποκτήσει και υπερφυσικές δυνάμεις. Το ψυχεδελικό animation που βασίζεται στο πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ των τελευταίων ετών βάζει στο μπλέντερ της ποπ κουλτούρας ετερόκλιτες αναφορές –από την Aπω Ανατολή έως τη δύση της Αμερικής– και μας ξεναγεί σ’ ένα σουρεαλιστικό σύμπαν, υπό τους ήχους ενός εθιστικού χιπ χοπ σάουντρακ.

Η Fischer γιορτάζει 11 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.