Φεστιβάλ / Βραβεία

Μια πρώτη γεύση από το «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου

στα 10

Η ταινία του Γιώργου Νικόπουλου ένα «live action animation», συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Μια πρώτη γεύση από το «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου

Μπορεί να ξέραμε ήδη αρκετά πράγματα για τις δύο άλλες ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό της Θεσσαλονίκης, την «Επιφάνεια των Πραγμάτων» της Νάνσυ Μπινιαδάκη και τον «Γιο της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, αλλά το «The Ox», υπήρξε μια μικρή έκπληξη.

Το φιλμ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του Γιώργου Νικόπουλου, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Τέχνες Ηχου και Εικόνας, πέρασε τρία χρόνια δίπλα στον Δήμο Αβδελιώδη, για να συνεργαστεί στενά στη συνέχεια με τον μουσικό και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ και με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη 2017: Αυτό είναι το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

the ox 607

Σε ότι αφορά στο «The Ox», o σκηνοθέτης του εξηγεί: «Η πρώτη εκδοχή του έργου αυτού γράφτηκε το 2011 στην Αθήνα. Πέρασε από διάφορα στάδια, κατατέθηκε στο πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ για χρηματοδότηση τη χρονιά που έκλεισε, έπειτα δουλεύτηκε σαν ζωντανή παράσταση, πήγε να γίνει έργο για το θέατρο σκιών και τώρα, μετά από 5 περίπου χρόνια βρίσκει το δρόμο της και πάει να ολοκληρωθεί σαν ταινία animation. Καλώς. Όλα τα στάδια που πέρασε προσθέσανε κάτι σε αυτό που γίνεται τώρα. Μέσα σε αυτήν την ταινία μεταξύ άλλων, μπορεί να δει κανείς καθαρά την αναφορά στο θέατρο σκιών, που καθώς υποστηρίζω και στην ακαδημαϊκή μου έρευνα είναι ένας πρόγονος του animation. […] Το animation προέκυψε μέσα στη θεατρική μου μαθητεία. Βέβαια είχα την πρώτη επαφή στο πανεπιστήμιο και είχα ήδη νιώσει την έλξη. Ο τρόπος όμως που δίδασκε το θέατρο ο Αβδελιώδης, μου δημιουργούσε κόσμους που θα μπορούσαν να αναπαρασταθούν σε έργα animation. Οι πηγές και οι αναφορές του στην λαϊκή μας τέχνη και παράδοση δημιουργούσανε πολύ περιεκτικά και ισχυρά σύμβολα. Ένιωθα πως το θέατρο που μάθαινα είχε παρόμοια λειτουργία με αυτήν που υπάρχει στο animation. Στην ουσία αυτός είναι που μου το δίδαξε, άθελά του».

the ox 607

Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό τόπο, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του οποίου περνάνε μια σκληρή δοκιμασία. Καλούνται να μετατρέψουν τη γη τους σε ένα χρυσό βασίλειο ρίχνοντας ένα "φάρμακο" που θα κάνει τα σπαρτά τους χρυσά. Όντας απομονωμένοι, μακριά από κάθε κοινωνική συναναστροφή, δεν μπορούν παρά να δεχθούν τις εντολές της εξουσίας. Ο μόνος που αντιστέκεται, ένα μικρό κορίτσι, απελευθερωμένο από τον φόβο που κυριεύει όλο το βασίλειο δείχνει πως η ανατροπή είναι κοντά.

the ox 607

Εν αναμονή της πρώτης της προβολής στο Φεστιβάλ, δείτε πιο κάτω το τρέιλερ της ταινίας.


Δείτε ακόμη: