Industry

Ποιος περίμενε ότι το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου θα γινόταν (και) εισπρακτική επιτυχία;

στα 10

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι, πια, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους, κριτικά, σκηνοθέτες της εποχής μας. Αλλά και στο box office δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα!

Ποιος περίμενε ότι το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου θα γινόταν (και) εισπρακτική επιτυχία;

Μπορεί το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου να πρόκειται να βγει στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίου, για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την οσκαρική δημοσιότητά του, αλλά η ταινία προβάλλεται ήδη στην Αμερική (φυσικά, ως προαπαιτούμενο και για τη συμμετοχή της στα φετινά βραβεία) και στην Αγγλία: κι αυτή είναι, ξεκάθαρα, η ταινία του Λάνθιμου που βλέπει ο περισσότερος κόσμος.

Δείτε ακόμη: Τα κοστούμια της Σάντι Πάουελ για το «The Favourite» έχουν τη δική τους έκθεση

Στην Αμερική, το «The Favourite» άνοιξε σε περιορισμένο κύκλωμα στις 23 Νοεμβρίου και σε ευρύ ένα μήνα αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου κι έχει ήδη συγκεντρώσει 21.481.355 δολάρια στα ταμεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται την 1η Ιανουαρίου κι έκανε εισπράξεις 2,2 εκ. λιρών το πρώτο της Σαββατοκύριακο - 3,97 εκ. λίρες μαζί με τα previews της, που ξεκίνησαν την επομένη των Χριστουγέννων.

The Favourite 607

Για να πάρει αυτή η πληροφορία της σωστή της διάσταση, ο «Αστακός» έκανε εισπράξεις 1,52 εκ. λιρών σε ολόκληρη την καριέρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από τις περσινές οσκαρικές ταινίες, οι πιο επιτυχημένες εμπορικά στη χώρα ήταν το (απόλυτα βρετανικό, άλλωστε), «Η πιο Σκοτεινή Ωρα», που άνοιξε πιο θεαματικά, με 4,06 εκ. λίρες και το «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» που, αντίθετα, ξεκίνησε την πορεία του στις βρετανικές αίθουσες με 2,36 εκ. λίρες.

Αρα, ο Γιώργος Λάνθιμος, με το «The Favourite», καταφέρνει να συστηθεί και ως δύναμη στο box office - πράγμα καθόλου αυτονόητο για την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Διαβάστε ακόμη: Και η Τέιλορ Σουίφτ ψηφίζει «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου (και το προωθεί από το twitter της)