Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2015: Οι 20 ταινίες που κάνουν το μεγάλο ανεξάρτητο φεστιβάλ το απόλυτο γεγονός του χειμώνα

στα 10

Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου στον κόσμο ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου, φιλοξενώντας ταινίες από παλιούς αγαπημένους και meant to be διάσημους δημιουργούς του μέλλοντος.

Sundance 2015: Οι 20 ταινίες που κάνουν το μεγάλο ανεξάρτητο φεστιβάλ το απόλυτο γεγονός του χειμώνα

Ισως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το φετινό Φεστιβάλ του Σαντανς ξεκινάει ακριβώς την εποχή όπου το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ που έκανε πέρσι εκεί την πρεμιέρα του φτάνει ολοταχώς προς το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Πιστό στις παραδόσεις του, το Φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1978 ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, επικροτεί το ανεξάρτητο σινεμά της Αμερικής αλλά και του πλανήτη και φιλοδοξεί κάθε χρονιά να προτείνει νέους δημιουργούς, νέες τάσεις και γιατί όχι να συμπεριλάβει στο προγραμμά του μερικές από τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν και θα συζητηθούν μέσα στην χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Με αφορμή το Φεστιβάλ του Σάντανς, παρακολουθήστε το δεκαήμερο αφιέρωμα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance 2015 μόνο στο Sundance Channel στον ΟΤΕ ΤV. Από 23/01 εως 01/02 μην χάσετε κάθε βράδυ μια διακεκριμένη ταινία του φεστιβάλ. Οι καλυτερες ανεξάρτητες ταινίες έρχονται στο σαλόνι σου. Το Sundance Channel μόνο στον ΟΤΕ ΤV.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 20 ταινίες από διαφορετικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ του Sundance που διεξάγεται από τις 22 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου.

βόλτα 607

Βόλτα της Στέλλας Κυριακοπούλου

Δηλώνουμε περήφανοι για την ελληνική συμμετοχή (πρώτη στην ιστορία για ελληνική ταινία) στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους που ανήκει στη Στέλλα Κυριακοπούλου και τη «Βόλτα» της, μια από τις ωραιότερες της χρονιάς, βραβευμένη ήδη στη Δράμα για την ερμηνεία της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου. Ευχόμαστε μόνο καλή επιτυχία και γιατί όχι και ένα βραβείο που θα τοποθετήσει την Κυριακοπούλου μέσα στις πολλά υποσχόμενες νέες δημιουργούς του ελληνικού σινεμά. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Βόλτα».

Last Days 607

Last Days του Ροντρίγκο Γκαρσία

Ο Γιουαν ΜακΓκρέγκορ παίζει τον Ιησού. Αν χρειάζεστε κάτι περισσότερο θυμίζουμε πως ο Γκαρσία είναι ο σκηνοθέτης του «Albert Nobbs» και επεισοδίων των τηλεοπτικών «Big Love», «Six Feet Under» και «Carnivale» και πως τα.. πάθη του πρωταγωνιστή φωτίζει ο Εμανουέλ Λουμπέτζκι, ο υποψήφιος για Οσκαρ φέτος για το «Birdman» διευθυντής φωτογραφίας των «Tree of Life» και «Gravity». Ναι, το σκάνδαλο περιμένει στη (χιονισμένη) γωνία.

Mistress America 607

Mistress America του Νόα Μπόμπαχ

Μετά το τόσο αναζωγοονητικό «Frances Ha», ο Νόα Μπόμπαχ επιστρατεύει ξανά την Γκρέτα Γκέργκουικ για μια ταινία που όπως περιγράφουν οι δύο δημιουργοί της είναι ένα φιλμ για το «κυνήγι του ονείρου, τις οικογένειες που επιλέγουμε και τις γάτες που κλέβουμε». Ακριβώς δηλαδή ότι περιμενουμε από μια ταινία που έχει ήδη hype και θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μετά την προβολή της.

Slow West 607

Slow West του Τζον ΜακΛιν

Ας μάθουμε από τώρα το όνομα του Τζον ΜακΛιν. Σκηνοθετεί ένα δράμα που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα και αφηγείται την ιστορία ενός 16χρονου αγοριού (τον υποδύεται ο Κόντι Σμιτ-ΜακΦι) o οποίος διασχίζει την Αμερική για να βρει τη γυναίκα που αγαπάει. Συνοδοιπόρος του στο ταξίδι ο Μάικλ Φασμπέντερ που κάνει αυτόματα αυτή τη μικρή ταινία ένα μεγάλο γεγονός για το Φεστιβάλ αλλά και για την κινηματογραφική χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει.

Ζ for Zachariah 607

Z for Zachariah του Κρεγκ Ζόμπελ

Ο σκηνοθέτης του (όσοι το έχετε δει δεν μπορείτε να το ξεχάσετε, είμαστε σίγουροι) «Compliance» διασκευάζει το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Σ. Ο' Μπράιεν με all-star cast τους Κρις Πάιν, Μάργκοτ Ρόμπι και Τσιουετέλ Ετζιόφορ σε ένα ερωτικό τρίγωνο που εκτυλίσσεται σε μια μεταποκαλυπτική Αμερική.

Western 607

Western των Μπιλ και Τέρνερ Ρος

Οι σκηνοθέτες του υπέροχου «Tchoupitoulas», επιστρέφουν με ένα ντοκιμαντέρ για τις δύο πόλεις του Τέξας πάνω στα σύνορα σε αυτό που όλοι περιμένουν να αναδείξει την εικαστική και βίαιη πολυμορφία του αμερικανικού ονείρου.

Knock Knock 607

Knock Knock του Ελάι Ροθ

O σκηνοθέτης του «Hostel» κάνει μια μικρή στροφή για ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς στο ρόλο ενός οικογενειάρχη, ο οποίος θα ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του σε δύο νεαρές γυναίκες για να βρεθεί αντιμέτωπος με τον τρόμο. Στοιχηματίζουμε πως ο Ροθ θα κρατάει ως εκπλήξεις τουλάχιστον μερικές σκηνές αιματηρής ανθολογίας, καθώς ο Κιάνου Ριβς που έρχεται με φόρα από το πρόσφατο «John Wick» θα προσπαθεί να αναστήσει (για πολλοστή φορά) την καριέρα του...

Nasty Baby 607

Nasty Baby του Σεμπάστιαν Σίλβα

H κωμικός Κρίστεν Γουίγκ κάνει την έκπληξη στο ρόλο μιας γυναίκας που αποφασίζει να μείνει έγκυος με το παιδί των καλύτερων της φίλων, μέχρι τη στιγμή που ένα γεγονός θα κάνει τα πράγματα να αποκτήσουν μια βίαιη τροπή. Από τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ - προπομπός μιας ερμηνείας που ενδέχεται να στείλει την Γουίγκ στις βραβεύσεις της επόμενης χρονιάς. Μαζί της παίζουν ακόμη ο ίδιος ο σκηνοθέτης αλλά και ο Τάντε Αντεμπίμπε του μουσικού συγκροτήματος TV on the Radio..

I Am Michael 607

I Am Michael του Τζάστιν Κέλι

O Τζέιμς Φράνκο υποδύεται τον Μάικλ Γκλάτζε, έναν πρώην γκέι ακτιβιστή ο οποίος αποκήρυξε την ομοφυλοφιλία του και έγινε φανατικός Χριστιανός σε μια ταινία που αναμένεται να προκαλέσει σε παραγωγή του Γκας Βαν Σαντ που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζάστιν Κέλι. Μαζί με τον Φράνκο παίζουν ακόμη οι Ζάκαρι Κουίντο και η Εμα Ρόμπερτς.

Partisan 607

Partisan του Αριελ Κλάιμαν

Ο Βενσάν Κασέλ είναι ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας ενός μέντορα που καθοδηγεί ένα νεαρό αγόρι στο να του κάνει τις βρώμικες δουλειές, στο ντεμπούτο του Αριελ Κλάιμαν που φτάνει στο Σάντανς με προσδοκίες για μια ερμηνεία για βραβείο για τον Γάλλο σταρ και μια επανεκκίνηση της διεθνούς του καριέρας.

Listen to me Marlon 607

Listen to me Marlon του Στέβαν Ράιλι

H ανέκδοτη ζωή και το άγνωστο έργο του Μάρλον Μπράντο σε ένα ντοκιμαντέρ που αφήνει το υλικό της προσωπικής του ζωής να μιλήσει για όλα αυτά που δεν έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα για το μύθο του. Με πηγή το αρχείο του Μπράντο και οπτικό και ηχητικό υλικό που δεν έχει βγει ποτέ στη δημοσιότητα, να ένα ντοκιμαντέρ που θα συζητηθεί όσο λίγα φέτος στη Γιούτα - και ακόμη παραπέρα.

Brooklyn 607

Brooklyn του Τζον Κρόουλι

Το υπέροχο μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν βρίσκει - ελπίζουμε - την ιδανική του κινηματογραφική μεταφορά στο σενάριο του Νικ Χόρνμπι και στη σκηνοθεσία του Τζον Κρόουλι που όλοι θυμόμαστε και θαυμάζουμε από το «Boy A». Η ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού από την Ιρλανδία που φτάνει στο Μπρούκλιν των 50s δεν είναι μόνο ένα από τα πιο συγκινητικά και διεισδυτικά πορτρέτα του αμερικανικού ονείρου αλλά και ένα φεμινιστικό δράμα που φέρει στους ώμους της η Σαόρζ Ρόναν σε μια από τη φύση της οσκαρική ερμηνεία.

Results 607

Results του Αντριου Μπουζάλσκι

Ενας από τους πρωτοπόρους του «mumblecore», ο σκηνοθέτης του «Computer Chess» σκηνοθετεί τον Γκάι Πρις και τον Τζιοβάνι Ριμπίζι στην ιστορία μιας ομάδας personal trainers που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο πλούσιο πελάτη που θα φέρει τα άνω - κάτω στη ζωή τους. Ολοι περιμένουν κάτι σαν τη δραμεντί της χρονιάς και ο Μπουζάλσκι πιστεύει πως μπορεί να ανταπεξέλθει.

James White 607

James White του Τζος Μοντ

Το hype του «James White» είναι σχεδόν μεγαλύτερο και από την ανυπομονησία για την ταινία του παραγωγού του «Martha Marcy May Marlene». Αφηγείται την ιστορία ενός Νεοϋορκέζου που προσπαθεί να βρει το νόημα της ζωής και στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκει τον Κρίστοφερ Αμποτ του «Girls» στην ταινία που περιμένει να τον κάνει σούπερ σταρ.

The Forbidden Room 607

The Forbidden Room των Γκάι Μάντιν και Εβαν Τζόνσον

O Γκάι Μάντιν φτάνει στο Sundance μαζί με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Σαρλότ Ράμπλινγκ και Ούντο Κιερ σε κάτι που δεν περιγράφεται ακριβώς, αλλά αποτελεί ακόμη ένα κεφάλαιο στο πολυσυλλεκτικό έργο του Καναδού δημιουργού, μια ωδή στο βωβό σινεμά, στο όνειρο, το φόνο και τα ανθρώπινα πάθη. Ηδη μοιάζει με το πιο περίεργο φιλμ του Φεστιβάλ.

Stockholm-Pennsylvania 607

Stockholm-Pennsylvania της Νικόλ Μπέκγουιθ

Δεύτερη ταινία με την Σαόρζ Ρόναν, σκηνοθετημένη από την πρωτοεμφανιζόμενη Νικόλ Μπέκγουιθ στην ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που απαγάγεται για δεκαεπτά χρόνια και όταν αφήνεται ελεύθερη προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει σε έναν κόσμο που οι απαγωγείς της την είχαν πείσει ότι έχει... τελειώσει. Μαζί με τη Ρόναν παίζουν η Σίνθια Νίξον και ο Τζέισον Αϊζακς σε μια ταινία που εντυπωσιάζει στο άκουσμα και ελπίζουμε και στην υλοποίησή της.

H. 607

H. των Ράνια Ατιέ και Ντανιέλ Γκαρσία

Η ιστορία δύο γυναικών με το όνομα Ελένη που οι ζωές τους αναστατώνονται όταν ένας μετεωρίτης πέφτει στην πόλη τους την Τροία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκεί όπου η ελληνική μυθολογία συναντά το σήμερα της Αμερικής, μια ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας και φτάνει στο Sundance για να συστήσει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται το νέο σινεμά στην εποχή μας.

Ten Thousands Saints 607

Ten Thousand Saints των Ρόμπερτ Πουλτσίνι και Σάρι Σπρίνγκερ Μπέρμαν

Το δίδυμο του «American Splendor» επιστρέφουν στο Sundance με την ιστορία ενός αγοριού που προσπαθεί να επανενωθεί με τον πατέρα του στη Νέα Υόρκη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Ασα Μπάτερφιλντ και ο Ιθαν Χοκ (στο ρόλο του πατέρα), γεγονός που αυτόματα κάνει την ταινία από αυτές που οφείλεις να περιμένεις. Μαζί τους πρωταγωνιστούν η Εμιλι Μόρτιμερ, η Τζούλιαν Νίκολσον, η Χάιλι Στάινφελντ και ο Εμίλ Χερς.

The Overnight 607

The Overnight του Πάτρικ Μπράις

Ο Αλεξ, η Εμιλι και ο γιος τους έχουν μετακομίσει πρόσφατα στο Λος Αντζελες από το Σιάτλ. Χαμένοι στην καινούρια πόλη προσπαθούν να βρουν φίλους. Μετά από μια συνάντηση με έναν άντρα, τον Κερτ σε ένα πάρκο θα πάνε στο σπίτι του για να φάνε πίτσα. Και όταν τα παιδιά κοιμηθούν, τα δύο ζευγάρι θα ζήσουν μια νύχτα που θα θυμούνται για πάντα. Το hype για το «The Overnight» είναι τόσο μεγάλο που θα απογοητευτούν πολλοί αν τελικά δεν είναι το διεστραμμένο, προκλητικό μικρό θρίλερ που θα σπείρει ανατριχίλες στους θεατές του Sundance. Μέχρι στιγμής μοιάζει να το κάνει...

The Nightmare 607

The Nightmare του Ρόντνεϊ Ασερ

Ο Ρόντνεϊ Ασερ υπήρξε υπεύθυνος για ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, το «Room 237» για τις θεωρίες γύρω από τη «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Τώρα, αλλάζοντας εντελώς πορεία, κάνει μια ταινία για την «παράλυση ύπνου» στο θρίλερ που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία και έχει ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο του πιο «cult» φιλμ που θα παιχτεί φέτος στο Park City.

Δεκαήμερο αφιέρωμα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance 2015 μόνο στο Sundance Channel στον ΟΤΕ ΤV. Από 23/01 εως 01/02 μην χάσετε κάθε βράδυ μια διακεκριμένη ταινία του φεστιβάλ. Οι καλυτερες ανεξάρτητες ταινίες έρχονται στο σαλόνι σου. Το Sundance Channel μόνο στον ΟΤΕ ΤV.

Διαβάστε ακόμη: