Industry

Σεναριογράφοι εναντίον Στούντιο: Η επόμενη φάση

στα 10

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ WGA και AMPTP βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από 130 ημέρες απεργίας, και η πρόταση του WGA στα μέλη του τελευταίου να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον οργανισμό και να διαπραγματευτούν ατομικές συμφωνίες μαζί του υπονοεί μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας.

Σεναριογράφοι εναντίον Στούντιο: Η επόμενη φάση

Στον διαρκή αγώνα του Συνδέσμου Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) ενάντια στον Σύνδεσμο Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η πιο πρόσφατη εξέλιξη υποδηλώνει ίσως μια σημαντική μεταβολή στη δυναμική της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας.

Ο WGA πρότεινε στις εταιρείες-μέλη του AMPTP, στις οποίες περιλαμβάνονται κολοσσοί του streaming όπως το Netflix, η Amazon, η Apple, η Disney, η Warner Bros. Discovery και άλλοι, να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τον οργανισμό, ώστε να διαπραγματευτούν ατομικές συμφωνίες με το συνδικάτο.

Καθώς η απεργία εισέρχεται στην 130ή ημέρα της, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του WGA και του AMPTP παραμένουν σε αδιέξοδο. Στην πιο πρόσφατη ενημέρωση προς τα μέλη, η διαπραγματευτική επιτροπή του WGA υπογράμμισε τις επαφές της με μεμονωμένα στελέχη των κλασικών στούντιο, αποκαλύπτοντας μια «επιθυμία και προθυμία να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που να αντιμετωπίζει επαρκώς τα ζητήματα των σεναριογράφων».

Διαβάστε ακόμη: Ααρον Πολ εναντίoν Netflix

Επιπλέον, η επιτροπή δήλωσε ότι αυτά τα στελέχη, παρά τη δημόσια θέση του AMPTP για ορισμένα ζητήματα, είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν σε προτάσεις που προηγουμένως είχαν χαρακτηριστεί ως «συμφωνίες-αποκλεισμούς». (σ.σ. Συμφωνίες που αποκλείουν κάθε παραπάνω διαπραγμάτευση). Οι επικεφαλής του συνδικάτου προωθούν τώρα την ιδέα της αποχώρησης των εταιρειών-μελών από το AMPTP και τη διαπραγμάτευση ατομικών συμφωνιών με το WGA. Επισήμαναν ότι δεν υπάρχει απαίτηση για τις εταιρείες να διαπραγματεύονται αποκλειστικά μέσω του AMPTP. Το WGA είναι ανοιχτό στο να συζητήσει με ένα ή περισσότερα μεγάλα στούντιο έξω από τον AMPTP για την εξασφάλιση μιας νέας συμφωνίας.

Η διαπραγματευτική επιτροπή του WGA υπονόησε ακόμη το ενδεχόμενο της «οικονομικής αναταραχής» ή της πίεσης από το χρηματιστήριο της Wall Street ως παράγοντες που μπορεί να πείσουν τα στούντιο να ακολουθήσουν αυτήν την ανεξάρτητη στρατηγική διαπραγμάτευσης.

Στην ενημέρωσή τους προς τα μέλη, η διαπραγματευτική επιτροπή προειδοποίησε επίσης για τις προσπάθειες του AMPTP να επισπεύσει τη διάσπαση και την εσωτερική αντιπαράθεση μέσα στο συνδικάτο. Αντί γι' αυτό, παροτρύνουν τις εταιρείες-μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης ή να επιλέξουν να διαπραγματευτούν ξεχωριστές συμφωνίες. Υποστήριζαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει γρηγορότερα την λύση της απεργίας.

Ως απάντηση στην πρόταση του WGA, το AMPTP εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες-μέλη του είναι «ενωμένες» και διαπραγματεύονται από κοινού για την επίτευξη μιας λύσης. Επισήμαναν ότι οποιαδήποτε υπόνοια για το αντίθετο είναι ανακριβής. Επίσης, ο AMPTP υποστήριξε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, π.χ. στην πρότασή του για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ κατηγόρησε το WGA ότι παραμένει «ενάντιο» και ότι θα μπορούσε να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις αν ανταποκρινόταν στις τελευταίες τους προσφορές σε βασικά ζητήματα.

Η απεργία, στην οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 11.500 μέλη του WGA, έχει αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Πρόσφατα δεδομένα από το Αμερικανικό Γραφείο Εργασίας δείχνουν ότι περίπου 17.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον τομέα της ψυχαγωγίας λόγω της απεργίας, σε συνδυασμό με μια συνεχιζόμενη απεργία του SAG-AFTRA που επηρεάζει τους καλλιτέχνες της βιομηχανίας. Πολλοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία αντιμετωπίζουν ήδη ειδοποιήσεις εκδίωξης από τα σπίτια τους, και ορισμένοι καταφεύγουν στο να ζουν στα αυτοκίνητά τους ή με τις οικογένειές τους καθώς οι απεργίες συνεχίζονται.

Καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ του WGA και του AMPTP συνεχίζεται, η βιομηχανία της ψυχαγωγίας βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας, με την πιθανότητα μιας σημαντικής αναδιάρθρωσης της διαπραγμάτευσης που μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις τόσο για τους σεναριογράφους όσο και για τα στούντιο. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα καθορίσουν πιθανώς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει αυτή η υψηλού κινδύνου αντιπαράθεση.

Διαβάστε ακόμη: Τι εμποδίζει τη δεύτερη σεζόν του «One Piece» του Netflix;

στρικε

Σε δήλωση προς τα μέλη του, το WGA αναφέρει:

«Αγαπητά μέλη,

Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι αδημονούν ανήσυχοι για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων - και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να παραμένουμε δυνατοί κατά τη διάρκεια περιόδων σιωπής - κάτι που επιδεινώνεται από τις πρόσφατες προσπάθειες των εταιρειών να παρακάμψουν την Ομάδα Διαπραγμάτευσης και να μπερδέψουν την αφήγηση. Ακολουθεί μια ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε και πώς φτάσαμε εδώ. Μοιραζόμαστε πράγματα που δεν έχουμε μοιραστεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με μεμονωμένα στελέχη, που δείχνουν πώς ορισμένες εταιρείες μπορούν ήδη να δουν έναν δρόμο προς την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ άλλα μέλη του AMPTP δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.

Στις 130 ημέρες από την έναρξη της απεργίας του WGA, το AMPTP έχει προσφέρει μόνο μια πρόταση στο WGA, στις 11 Αυγούστου. Από τότε, οι εταιρείες δεν έχουν απομακρυνθεί από αυτήν την πρόταση, παρόλο που το WGA παρουσίασε τη δική μας αντιπρόταση στο AMPTP στις 15 Αυγούστου. Η τρέχουσα αδράνεια δεν είναι ένδειξη της δύναμης των εταιρειών, αλλά της αδράνειας του AMPTP.

Τα στούντιο και οι υπηρεσίες streaming που διαπραγματεύονται μαζί μέσω του AMPTP έχουν διαφορετικά μοντέλα επιχειρηματικής λειτουργίας και συμφέροντα, καθώς και διαφορετική ιστορία και σχέσεις με τα συνδικάτα. Είναι ανταγωνιστές σε όλους τους τομείς, εκτός από όταν ενώνονται για να αντιμετωπίσουν το θέμα της εργατικής δύναμης στην Χόλιγουντ. Μέσω του AMPTP, αυτά τα στούντιο και οι υπηρεσίες streaming διαπραγματεύονται ως ενιαίο μέτωπο, κάτι που επιτρέπει στους σκληρούς να καθορίζουν την πορεία δράσης για όλες τις εταιρείες. Το AMPTP διεκδικεί το δικαίωμα να εκπροσωπεί όλα αυτά τα διάφορα εταιρικά συμφέροντα, αλλά στην πράξη διαχειρίζεται ένα σύστημα που προτιμά την αδυναμία αντί του συμβιβασμού και θυσιάζει τα συμφέροντα των μεμονωμένων εταιρειών στην επίτευξη συμφωνίας. Αυτή η επιστροφή στην πιο σκληρή γραμμή έχει οδηγήσει στην πρώτη ταυτόχρονη απεργία από το 1960.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια ατομικών συνομιλιών με στελέχη των μεγάλων στούντιο τις εβδομάδες μετά την απεργία του SAG-AFTRA, ακούσαμε την επιθυμία και την προθυμία να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται επαρκώς στα θέματα των σεναριογράφων. Ένα στέλεχος είπε ότι είχε εξετάσει τις προτάσεις μας και, αν και δεν δέσμευσε συγκεκριμένη συμφωνία, είπε ότι οι προτάσεις μας δεν θα επηρεάσουν τα κέρδη της εταιρείας του και αναγνώρισε ότι πρέπει να δώσουν περισσότερα από ό,τι συνήθως για να ολοκληρώσουν αυτήν τη διαπραγμάτευση. Ένα άλλο είπε ότι χρειάζονταν πραγματικά μια συμφωνία. Τα ίδια αυτά στελέχη - και άλλα - δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν σχετικά με προτάσεις που το AMPTP έχει παρουσιάσει στο κοινό ως «ανασταλτικές συμφωνίες». Για κάθε ζήτημα που θέτουμε, τουλάχιστον ένα στέλεχος στούντιο μας έχει πει ότι θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει.

Ετσι, ενώ η αδυναμία της δομής του AMPTP εμποδίζει την πρόοδο, αυτές οι παρασκηνιακές συνομιλίες δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα για μια δίκαιη συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τα θέματά μας. Δεδομένου του υπερβολικού οικονομικού αντίκτυπου των απεργιών στις εταιρείες-μέλη, δεν είναι έκπληξη το ότι τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των στούντιο για τη σύναψη συμφωνίας δεν είναι άγνωστα. Η Warner Bros. επιβεβαίωσε αυτό σε μια δημόσια οικονομική καταχώρηση μόλις αυτήν την εβδομάδα.

Εχουμε καθορίσει ότι θα διαπραγματευτούμε με έναν ή περισσότερους από τα μεγάλα στούντιο, εκτός από τα πλαίσια του AMPTP, για να θεσπίσουμε τη νέα συμφωνία του WGA. Δεν υπάρχει απαίτηση να οι εταιρείες διαπραγματεύονται αποκλειστικά μέσω του AMPTP. Έτσι, αν η οικονομική αναστάτωση των δικών τους εταιρειών δεν είναι αρκετή για να πείσει ένα στούντιο ή δύο ή τρία να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα μέσα στο AMPTP ή να αποσπαστούν από το κατεστραμμένο μοντέλο του AMPTP, ίσως τελικά η Wall Street τους πείσει να το κάνουν.

Μέχρι να υπάρξει μια διάσπαση, οι εταιρείες και το AMPTP θα προσπαθήσουν να σπείρουν αμφιβολία και εσωτερική διάσταση στον σύλλογο. Μείνετε σε εγρήγορση. Όταν οι εταιρείες στέλνουν μηνύματα μέσω αντιπροσώπων ή του τύπου για την αναλογία της ανεξαρτησίας της ηγεσίας του συλλόγου σας, αντιμετωπίστε αυτά τα μηνύματα ως μέρος μιας προσπάθειας κακής πίστης να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις και όχι ως την αντικειμενική αλήθεια.

Οι εταιρείες γνωρίζουν την αλήθεια: πρέπει να διαπραγματευτούν αν θέλουν να λήξει η απεργία. Μπορεί να μην τους αρέσει - μπορεί να προσπαθήσουν να την αποδιοργανώσουν - αλλά το γνωρίζουν. Ενώ αγωνίζονται με αυτήν την πραγματικότητα και μεταξύ τους, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να πείσουν τους σεναριογράφους να συμφωνήσουν για λιγότερα από ό,τι χρειαζόμαστε και αξίζουμε και να μας ενθαρρύνουν να διαπραγματευτούμε με εαυτούς μας. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό.

Αντί αυτού, οι εταιρείες εντός του AMPTP που επιθυμούν μια δίκαιη συμφωνία με τους σεναριογράφους πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας του AMPTP ή να αποφασίσουν να κάνουν μια συμφωνία ξεχωριστά. Σε αυτό το σημείο, μια επίλυση της απεργίας θα είναι εφικτή._

Κατανοούμε πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για όλους. Όλοι είμαστε κουρασμένοι, πληγωμένοι και φοβισμένοι. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να το λέμε. Ο αισιοδοξία για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις συναντά μια σκληρή υπενθύμιση για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία. Μοιραζόμαστε την απογοήτευση για το πόσο καιρό οι εταιρείες επιμηκύνουν την απεργία και παραμένουμε αφοσιωμένοι στη διαπραγμάτευση μιας δίκαιης επίλυσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Στο μεταξύ, όπως πάντα, μπορείτε να βρείτε την Ομάδα Διαπραγμάτευσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις γραμμές των απεργών. Όταν υπάρχει κάτι σημαντικό να αναφέρουμε, θα γράψουμε ξανά.

Σε Αλληλεγγύη,
Ομάδα Διαπραγμάτευσης WGA»

στρικε