Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη περνούν ένα (καθόλου) «Sad Girl Weekend» στο Σαράγεβο

στα 10

Είδαμε την νέα ταινία του σκηνοθετικού διδύμου του «Yawth» που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Σπουδαστικών Ταινιών Μικρού Μήκους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη περνούν ένα (καθόλου) «Sad Girl Weekend» στο Σαράγεβο

Με μια μελαγχολία που χύνεται σε κάθε πλάνο και μοιάζει έτοιμη να πλημμυρίσει κάθε γωνιά του τετράγωνου κάδρου, το δίδυμο (Δημήτρης Τσακαλέας και Λήδα Βαρτζιώτη) που ξεχώρισαν πέρσι με το νεανικό «Yawth», μεγαλώνουν και είναι έτοιμοι κι αυτοί με τη σειρά τους, όπως και οι τρεις ηρωίδες τους, να αποχαιρετήσουν τον έφηβο που αφήνουν πίσω τους με την ιστορία τριών φιλενάδων που περνούν το τελευταίο Σαββατοκύριακό μαζί, αφου οι δρόμοι τους θα χωρίσουν τώρα, για πρώτη φορά.

Ποπ, παστέλ, κοριτσίστικο και με τρεις ερμηνείες που δίνουν βάθος στην ελαφρότητα των στιγμιότυπων από τα οποία αποτελείται, το «Sad Girl Weekend» αφήνει έντονη τη γεύση της θλίψης για όλα όσα τελειώνουν και μαζί ενός σινεμά που θες γρήγορα να δεις τι θα γίνει όταν «μεγαλώσει».

Στο Flix ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη μιλούν για την ταινία, τη δημιουργία της, τη σημασία της συμμετοχής της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγεβο.

Sad Girl Weekend Behind the Scenes 607

Τι είναι το «Sad Girl Weekend»; 

Δημήτρης & Λήδα: To «Sad Girl Weekend» είναι μία ταινία για τους αποχαιρετισμούς στους φίλους μας που έφυγαν μακριά. Για το τέλος των φοιτητικών μας χρόνων. Για την προσπάθεια να τα διαχειριστούμε όλα αυτά και ταυτόχρονα για την άρνηση μας να το κάνουμε. Είναι μια ταινία για τους νέους που ζούνε σε μια ρευστή πραγματικότητα. Ενα πορτραίτο μιας κοπέλας η οποία νιώθει ότι μένει πίσω και των φίλων της που νιώθουν τον φόβο και τον ενθουσιασμό μιας νέας αρχής. Επιλέξαμε να αφηγηθούμε την ιστορία της Ελλης, το σαββατοκύριακο ενός λυπημένου κοριτσιού που αποχαιρετά τις κολλητές της και συνεπώς όλη τη φοιτητική ζωή της. Το «Sad Girl Weekend» είναι το προσωπικό μας αποχαιρετιστήριο στα φοιτητικά μας χρόνια.

Ποια ανάγκη γέννησε την ταινία; Τι ήταν η ιδιαιτερότητα του πρότζεκτ; 

Δημήτρης & Λήδα: Την περίοδο που ετοιμάζαμε την ταινία βρισκόμασταν στο κατώφλι της «πραγματικής» ενηλικίωσής μας, στο πέρασμα από τα φοιτητικά χρόνια στην ενήλικη ζωή. Πολλοί φίλοι μας είχαν ήδη αποφοιτήσει και η Θεσσαλονίκη έμοιαζε αρκετά ερήμη. Η συγγραφή του σεναρίου και η δημιουργία της ταινίας μας βοήθησαν να εξωτερικεύσουμε πολλά άγχη, ανησυχίες και σκέψεις για το «μετά». Μέσω της Ελλης μπορέσαμε να διαχειριστούμε το το «μένω πίσω», τη στεναχώρια, τη λύπη, το αδιέξοδο που νοιώθουμε τις στιγμές που αποχωριζόμαστε με τους φίλους μας. Η ταινία αυτή μέσα στην απλότητα της ήταν για εμάς αρκετά απαιτητική. Οι τοποθεσίες, η οργάνωση, οι ανάγκες για το VFX του σαμιαμιδιού, το κρύο, είναι στοιχεία που καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Το πιο δύσκολο όμως ήταν ότι όλοι όσοι συμμετείχαμε καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις φορές που είπαμε τα δικά μας «αντίο».

Είναι η συμμετοχή των ταινιών μικρού μήκους στα διεθνή φεστιβάλ μονόδρομος για την πορεία τους; Τι σημαίνει για σας και την ταινία η συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο; 

Δημήτρης & Λήδα: Η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ ήταν ένα χαρμόσυνο και απρόσμενο γεγονός. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέραμε τα λυπημένα μας κορίτσια στο επετειακό φεστιβάλ του Σαράγεβο. Η ταινία να συμμετέχει σε ένα ανάλογο φεστιβάλ μας δίνει ελπίδα και για την πορεία της, αλλά αποτελεί και μια ανταμοιβή για όλους τους ανθρώπους που έφτυσαν αίμα για να φτιαχτεί. Ολοι οι δημιουργοί θέλουν οι ταινίες τους να είναι σε μεγάλα φεστιβάλ γιατί αυτό πρακτικά μπορεί να συντελέσει και στη διευκόλυνση της δημιουργίας της επόμενης ταινίας. Συχνά, συζητάμε μεταξύ μας τον προβληματισμό ότι τις ταινίες που φτιάχνουμε δεν τις βλέπει το ευρύ κοινό, μιας και αργούν πολύ να κυκλοφορήσουν online. Θα θέλαμε πολύ να μπορούσαμε εξαρχής να αφήναμε μια ταινία στο διαδίκτυο και να μπορούσε να υπάρξει μέσα στο χάος του ίντερνετ, αλλά δυστυχώς δε λειτουργεί ακόμη έτσι το παιχνίδι. Η συμμετοχή σ’ ένα διεθνές φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική και θεμιτή αλλά είναι καλό να τη διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγαλώσουμε το reach της ταινίας. Είναι αναγκαίο να υπενθυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας ότι η συμμετοχή της ταινίας στο φεστιβάλ δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο για την επικοινωνία της με τον κόσμο.

Sad Girl Weekend | Παίζουν: Έλσα Λεκάκου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Τζωρτζίνα Λιώση | Σκηνοθεσία & Σενάριο: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας | Παραγωγή: Δημήτρης Τσακαλέας, Ηρώ Αηδόνη, Σωτήρης Πετρίδης, Μαρία Λασκαρίδου | Συμπαραγωγός: artcut moving images productions, Marni Films | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου | Art Director: Βαγγέλης Καμπέρης | Μοντάζ: Παύλος Λύγουρης | Μουσική: Melentini | CGI Artist: Ανέστης Εραλίδης | Ηχητικός Σχεδιασμός & Μίξη: Βάλια Τσέρου | Ηχολήπτρια: Εύη Δρακοπούλου | Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά | Color Correction: Μάνθος Σάρδης | Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Sad Girl Weekend» στο επίσημο site της ταινίας και στην επισημη σελίδα του στο Facebook.

Sad Girl